Начало Съвети Здраво тяло За детето Научете 7 ползи от ходенето на бос крак при децата

Научете 7 ползи от ходенето на бос крак при децата

Научете 7 ползи от ходенето на бос крак при децата - изображение

Ако сте родител, имате възможността да наблюдавате как малките деца се разкарват боси у дома, сякаш обувките за тях са товар, който искат да избегнат. Знаете ли защо те правят това? За децата обувките са бариера на неудобство, която им отнема свободата да усетят безкрайните тактилни усещания. Поради тази причина малчуганите ги махат.

  • Децата, които ходят боси са по-интелигентни

Проучване, реализирано от Изабел Хентил Гарсия, преподавател от Мадридския университет Комплутенсе, потвърждава това твърдение. Прилагат се различни психомоторни и неврологични тестове, при които физическото движение и сензорната стимулация на бебето идва посредством босите крачета, ускорявайки когнитивното съзряване и интелектуалното развитие.

  • 7 ползи от ходенето на бос крак при децата
  1. Подобряват баланса и стабилността. Свободното движение на пръстите позволява на децата да балансират по-добре и по този начин да овладеят изкуството на ходене.
  2. Опознават околния свят. Ходенето боси предоставя информация за топлинни усещания, грапавост и други.
  3. Помага за предотвратяване на плоски стъпала, тъй като стимулира правилното формиране на арката на ходилото.
  4. Помага за предотвратяване на гъбична инфекция, тъй като босите крака се потят по-малко, дишат свободно и остават сухи за дълго време.
  5. Способства за по-добро разбиране на тялото в смисъла на проприоцепция.
  6. Ходенето бос укрепва мускулите на глезена и стъпалото. По този начин детето е готово да тича, скача и ходи.
  7. И както казахме по-рано, усещането, предоставено от босото ходене, е "пътят" към стимулиране на интелигентността.

По мнение на доктор Гарсия Торнел, обувките служат за украса и защита. Ето защо те трябва да се използват, когато има опасност краката на децата да бъдат увредени, т.е. на улицата или когато предприемат своите първи стъпки. В дома си ние винаги държим пода чист и може да ги оставим боси, за да се насладят на света и усещането, предоставено от техните крачета. Ако подът е студен, просто поставете памучни чорапи и готово. Не забравяйте, че стъпалата са чудо на природния инженеринг (26 кости, 33 стави и над 100 мускули, сухожилия и ставни връзки), който е отлична подготовка за ходене, скачане и тичане по неравномерен терен без страх.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСпециалистиЛайфстайлСнимкиПсихологияСоциални грижиАнкетиОрганизацииСпортАлтернативна медицинаДиетиЗаболявания (МКБ)ЛеченияПроизводителиРецептиХранене при...ИсторияИнтервютаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътекиБотаника