Начало Съвети Здрав дух Общуване Неутрализирайте критиката с помощта на 3 фрази

Неутрализирайте критиката с помощта на 3 фрази

Неутрализирайте критиката с помощта на 3 фрази - изображение

Идеални хора не съществуват, затова винаги ще се намери някой, който да се опита да ви съди за това, което правите. За съжаление, не може да избегнете критиките напълно, но може да се научите да извличате ценни ползи от тях. Това са няколко полезни съвета, способни да превърнат всяка критика в благоприятен опит.

1. Кажете "Да!"
Когато някой ви предизвика, първото нещо, което трябва да направите, е да се справите с емоциите и да признаете, че човекът има право на собствено мнение. Ако той събере достатъчно смелост, за да каже нещо, което не му харесва, то това означава, че иска да проведе диалог с вас и си мисли, че вие сте достатъчно важен, за да се ангажирате с него. В основата на това поведение може да откриете повече искреност, отколкото, ако някой просто мълчи.

Опитайте се да погледнете на нещата от гледна точка на другия човек и да намерите основания да се съгласите с неговата гледна точка. Защото, когато някой критикува, той очаква да се сблъска с пречка - това е заложено в човешката природа. Но когато той чуе думата "благодаря" вместо съпротива, ще се обърка в положителна насока. Когато кажем "Да!" на упрека, ние сме по-добре подготвени, за да придадем смисъл на това, което се случва и да влезем в реален конструктивен диалог.

2. "Но..."
Критиката не винаги съвпада с това как ние разбираме ситуацията. Поради тази причина е важно да изразите вашата собствена позиция. Но, за да направите това, трябва да се съсредоточите върху обективната информация, а не върху опитите да се оправдавате или извинявате. По този начин човекът, с когото говорите, ще разбере, че вие се опитвате да намерите смисъл в това, което се случва. Идеята е, хората да бъдат готови да приемат критиката, ако причините за нея бъдат обяснени по правилен начин. Това може да помогне на другите да видят ситуацията в нова светлина и да вземат нашето мнение под внимание.

Когато използваме тази малка дума "но", това ни помага да избегнем приемането на позицията, обобщена в израза "както кажеш". Дори да признаем правото на останалите хора да ни критикуват, ние не сме длъжни да приемем всичко, което те казват за неопровержима истина.

3. "Хайде да..."
След като чуем критиката и изразим своята собствена позиция, която трябва да бъде добре аргументирана, е важно да вземем правилно решение за това какво да правим по-нататък. За да помогнете на друг човек да разбере, че не се сте само барикада на техните идеи или чувства, вие трябва да предложите конкретни и конструктивни идеи.


Ако отговорим на критиките, използвайки тази последователност, тогава отрицателната обратна връзка може да има положителен ефект върху нас, като ни помогне не само да разберем колко полезно е това, но също така да се поправим в областите, където сме сгрешили. Най-важното е, че този процес може да ни помогне да подобрим нашите взаимоотношения с другите хора.

  • Правото да бъдем объркани

Очевидно, приемането на критика не е лесно. Още по-трудно е да се гарантира, че тя ще има положителни резултати. Някои хора виждат най-незначителната критика като основание за приключване на взаимоотношения. Те виждат почти всяка отрицателна забележка като сериозна обида. Но колкото по-зрял е индивидът, толкова по-често ще позволява на останалите да имат различни становища от неговото. Той разбира, че може да прави грешки. Признавайки, че имаме право да правим грешки, ние не изразходваме толкова много енергия в опитите да ги скрием от себе си и останалите. И колкото по-малко се страхуваме да не бъдем разбрани погрешно, толкова по-малко стрес изпитваме и толкова повече увеличаваме шансовете си за постигане на успехи в бъдеще. Ако сме отворени към възможността да бъдем критикувани, ние може да разширим обхватът на полезната информация, която сме готови да възприемем и кръгът от хора, които сме готови да включим в нашия живот. Това в крайна сметка означава, че ние може да се движим напред и да израстваме като личности.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.wikihow.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛюбопитноЛайфстайл