Начало Съвети Здрав дух Общуване Не допускайте тези 10 грешки, които остават незабелязани от хората

Не допускайте тези 10 грешки, които остават незабелязани от хората

Не допускайте тези 10 грешки, които остават незабелязани от хората - изображение

Забелязвали ли сте някога, че добрите хора често не са достатъчно уважавани? Те помагат на другите, търпеливи са, не таят злоба, но по някаква причина постоянно се чувстват самотни и разстроени. Психолозите смятат, че това се дължи на тяхното поведение.

1. Излишна саможертва.

Вие потискате собствените си нужди в името на мира, но никой не забелязва това. И когато хората ви засегнат, ви става неудобно. Това означава, че те могат да ви разстроят отново и отново.

  • Не се страхувайте да споделите със света това, което не ви харесва. На хората няма да им коства нищо да ви опознаят малко повече. От друга страна, ненужната саможертва няма да бъде забелязана от никого.

2. Липса на самоуважение.

Изглежда, че не разбирате кога хората се "нахвърлят" върху вас или просто си затваряте очите за тези малки неудобни моменти. Но никой, който е груб по природа, няма да ви обича или уважава поради тази причина. Така че, защо търпите всичко това?

  • Ако някой се държи по начин, който предполага, че не ви предоставя нищо, това означава, че той наистина не го прави. Не търсете извинение за поведението на грубите хора. Уважавайте себе си.

3. Зависимост от чуждото одобрение.

Хората, които имат патологична нужда от чуждо одобрение, подсъзнателно изпращат сигнал към останалите, че с тях се случва нещо нередно. Именно затова, те често биват отбягвани.

  • Спрете да очаквате похвала. Не е нужно да ви казват, че сте добър човек, за да бъдете такъв. И не се страхувайте от критика. Хората ще ви критикуват по различни време за почти всяко нещо, което правите, по една или друга причина. Вашето лично мнение винаги трябва да бъде на първо място.

4. Търсене на проблема в себе си.

Вие вярвате, че хората са прави, освен когато става въпрос за вас самите. Отговорни сте за всичко, което се случва наоколо. Но никой няма да ви благодари за това. Ако сами правите живота си по-труден, може да се превърнете в лесна мишена за останалите.

  • Търсенето на този, който е допуснал грешка, е неблагодарна задача. Самоизтезаването няма да ви донесе нито любов, нито съжаление от останалите. По-добре е да съсредоточите усилията си върху намиране на решение на проблема.

5. Похвала.

Изтъкването на добродетелите и молбата за уважение са в основата на подчинените взаимоотношения. В опитите си да убедите хората около вас, че сте добър човек, може да се окажете отхвърлени. Дори наистина да сте такъв.

  • Може да докажете, че струвате нещо само, ако вярвате в себе си. След като осъзнаете вашата собствена стойност, няма защо да я изтъквате пред някого.

6. Страх от отхвърляне.

Не искате да разстроите никого, дори това да оказва влияние върху вашето щастие. Преструвате се, че всичко е наред, за да предотвратите тревогите на останалите. И резултатът е, че често оставате недоволни.

  • Не се страхувайте да казвате "не". Дори най-добрите хора в света могат да се опитат да ви използват, ако им позволите. Помагайте на останалите само, ако наистина искате да го направите.

7. Не се вслушвате в собствените си интереси.

Свикнали сте да се приспособявате към нуждите на останалите и ви е трудно да разберете вашите собствени желания. Не решавате сами какво да правите. Вместо това приемате желанията на останалите. Това е равносилно на неспособност за взимане на решения и безпомощност, което е далеч от истинската дефиниция за доброта.

  • Научете се да вслушвате във вашите собствени желания и не се страхувайте да противоречите на някого. По този начин страховете ви няма да бъдат основателни и е възможно да намерите компромис.

8. Липса на граници за приемливо поведение.

Прощавате на другите, защото е по-лесно да направите това, отколкото да се изправите пред себе си. Когато хората проявят неуважение към вас, вие намирате извинение за тях в съзнанието си.

  • Трябва да определите границите на приемливото поведение. И не допускайте никой да ги пресича. Хората, които позволяват всичко, не се уважават.

9. Страх от самота.

Превръщате вашата връзка в култ, жертвайки себе си. Въпреки всичко, вие се чувствате комфортно. Това може да бъде причината, поради която насилниците, нарцисистите и егоистите ви привличат - позволявате да бъдете използвани.

  • Не е нужно да избирате между вашата връзка и собствения усет за самооценка. Бъдете смели и не се страхувайте от промяна. Мислете за самотата като за свобода. Освен това няма да сте сами за дълго време.

10. Вяра, че уважението трябва да се спечели.

Не приемате факта, че уважението не трябва да бъде резултат от действия или поведение. Не се чувствате комфортно, когато отношенията ви с някого са равноправни, защото сте твърдо убедени, че уважението трябва да се спечели. Смятате, че човек е стойностен само, когато дава нещо от себе си.

  • Не е нужно да "купувате" любов или уважение. Просто се научете да обичате безусловно. Лесно е, също както дишането.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.wrike.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноИнтервютаНаправления в медицинатаИсторияФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения