Начало Съвети Околна среда и бит Мода и облекло Не допускайте тези 10 грешки при избор на летни обувки

Не допускайте тези 10 грешки при избор на летни обувки

Не допускайте тези 10 грешки при избор на летни обувки - изображение

Както винаги по това време на годината, рафтовете в магазините са пълни с летни обувки, подходящи за всеки вкус - било то форма, цвят или цена. Но в стремежа си да изглеждаме добре, ние често забравяме за нашето здраве, удобство и хигиена на краката. Следното илюстрирано ръководство може да ви помогне да избегнете грешките при избор на обувки за топло време.

1. Твърде тесни обувки.

Носенето на твърде тесни обувки създава неприятно впечатление. В допълнение, това може да доведе до деформация на ставите и поява на буниони по пръстите. Тесните обувки често причиняват врастнал нокът. Също така раздразват кожата, а това създава предпоставка за образуване на мазоли.

2. Неправилна форма на обувките в свода на ходилото.

Когато формата на обувките в свода на ходилото е неправилна, извивката на стъпалото и извивката на подметката не съвпадат. В резултат на това, вашите крака не се опират напълно върху повърхността на обувката, а върху двете най-външни точки: едната се намира под петата, а другата - под възглавничката. Носенето на подобри обувки причинява проблеми с кръвообращението и води до образуване на мазоли, прекомерно изпотяване и болки в краката.

3. Подметката е по-дълга от стъпалото.

Прекомерно дългите подметки са често срещан проблем при джапанки и сандали, които разполагат с лента, преминаваща през пръстите на краката. При тях разстоянието между върха на палеца и най-горната част на подметката обикновено е твърде голямо. То не трябва да бъде повече от сантиметър. Това разстояние представлява свободно пространство за крака в самата обувка. Когато то е прекалено голямо, ходенето става несигурно и неудобно - нещо, което може да предизвика заболяване на тъканите и ставите. Освен това рискувате да се спънете, докато се качвате по стълбите.

4. Подметката е по-къса от стъпалото.

Когато подметките на сандалите са прекалено къси, вие трябва да поддържате обувките с помощта на пръсти, за да не паднат. Това означава, че мускулите остават напрегнати, заради неравномерното разпределяне на натоварването върху краката. Освен това, рискувате да нараните петата и да причините неприятна контузия. Когато изпробвате нови обувки, не забравяйте да използвате най-предната точка на крака като ориентир.

5. Обувките са прекалено широки в свода на ходилото.

Единственото нещо, което може да предпази обувките ви от изхлузване, когато те са прекалено широки в свода на ходилото, са вашите пръсти. Това води до претоварване на мускулите и влошаване на походката. Носенето на подобен вид обувки може да причини деформация на пръстите и ставите, поява на мазоли и болки в гърба и колената.

6. Обувките са прекалено големи.

Носенето на големи обувки напряга мускулите на краката. Това води до залитане и загуба на равновесие. Обувките, чийто размер е прекалено голям, са също толкова вредни, колкото тези, които са твърде малки и могат да причинят мазоли.

7. Обувки, изработени от неестествени материали.

През летните месеци е препоръчително да носите обувки, изработени от естествени материали, като кожа и текстил. Употребата на фалшиви кожени изделия при топло време може да бъде опасно за вашето здраве, тъй като високите температури причиняват взаимодействие на химични елементи с кожата. Освен това, този вид обувки не проветрява правилно краката, а това може да доведе до гъбични инфекции, протриване и лезии.

8. Носене на лачени обувки.

Препоръчително е да се въздържате от ежедневно носене на лачени обувки през най-горещото време от годината. Те не могат да се проветряват лесно и да абсорбират влагата. Освен това, обувките са податливи към механични повреди и температурни промени (склонни са да се напукат, когато температурата падне под -10°C и да се надуят при над 25°C).

9. Носене на затворени обувки без чорапи.

Препоръчително е да избягвате употребата на затворени обувки без чорапи, тъй като това може да доведе до тежко изпотяване и загрубяване на кожата на петите.

10. Обувки с тънки подметки.

Носенето на обувки с тънки подметки за повече от 1-2 часа дневно може да навреди на вашето здраве. Този вид обувки е неспособен да смекчи въздействието на пешеходната повърхност върху петата, което означава, че вашият скелет се получава малки травми при всяка направена стъпка. Друг недостатък е, че краката ви остават в състояние на непрестанно напрежение, което увеличава риска от навяхвания и други наранявания. Освен това, телесното тегло се разпределя неравномерно по долните крайници. Вие значително може да намалите тези вредни ефекти като използвате ортопедични стелки, но най-добрият избор е да прибегнете до употребата на обувки с дебелина на петата от 2-4 сантиметра.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.trendhunter.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниСпортРецептиЛечения