Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Не допускайте тези 14 грешки в отглеждането на домашен любимец

Не допускайте тези 14 грешки в отглеждането на домашен любимец

Не допускайте тези 14 грешки в отглеждането на домашен любимец - изображение

Домашните любимци могат да покажат своята любов и преданост както никой друг. И то не само към своите стопани. Въпреки това, ние осъзнаваме, че те понякога не се влияят от нашето поведение.

1. Гушкане и целуване.

Всеки път, когато минаваме покрай котка или куче, имаме желание да ги сграбчим и да ги гушнем. За съжаление, за тях това е стресова ситуация, защото тя никога не възниква в животински свят. Затова вашият домашен любимец може да се почувства леко объркан.

 • Нашият съвет: Научете домашния любимец на командата "Стани!", за да може да очаква да бъде повдигнат и прегърнат.

2. Събуждане.

Точно както се опитвате да бъдете тихи, когато някой от членовете на семейството си взима дрямка, трябва да уважавате правото на домашния любимец да спи спокойно. Помнете, че внезапното събуждане представлява стрес за него.

 • Нашият съвет: Не е нужно да завивате котката или кучето като бебе. Достатъчно е просто да не ги безпокоите без причина.

3. Постоянно взиране.

Когато някой се взира в нас, ние се чувстваме неудобно. В животинския свят това означава, че сте в опасност и трябва да бъдете подготвени за битка.

 • Нашият съвет: Когато се възхищавате на вашия домашен любимец, го правете ненатрапчиво. Избягвайте да гледате животното директно в очите, за да не го изнервите.

4. Порицание на домашния любимец заради кражба на храна, която сме оставили.

Спомнете си колко пъти сте оставяли нещо вкусно върху кухненската маса, за да се върнете и да видите, че то е изчезнало. Първата реакция очевидно е да накажете малкия крадец, но помислете отново. Животните има естествени инстинкти, които не могат да бъдат удържани, защото не разполагат с механизъм за самоконтрол.

 • Нашият съвет: Не изкушавайте и не предизвиквайте домашния любимец, надявайки се, че той може да устои. Сложете цялата "човешка" храна в хладилника или в шкафовете, преди да излезете.

5. Използване на различни думи за една и съща команда.

Вашият домашен любимец възприема "Донеси топката!" и "Къде е играчката?" като две напълно различни неща. Той може да се обърка и така играта да се провали.

 • Нашият съвет: Използвайте една дума/фраза само за една команда.

6. Позволявате на домашния любимец да мързелува по цял ден.

Животните имат нужда от физическа активност точно толкова, колкото и хората. Дори вашето куче или котка да е прекалено малко, за да бъде тренирано, все пак трябва да го изведете на разходка. Липсата на физическа активност може да доведе до затлъстяване и проблеми със ставите.

 • Нашият съвет: Опитайте се да намерите време, за да излезете с вашия домашен любимец, поне веднъж дневно. Може да играете или да бягате заедно.

7. "Всичко е наред."

Нашите домашни любимци винаги усещат, когато се случва нещо "лошо". Ако котката или кучето ги е страх да се къпят, те може да избягат и да се скрият веднага, след като пуснете водата. Опитайте се да гледате на тях като на хора и не ги успокоявайте с думи като "Всичко е наред!" и "Не се притеснявай!". За тях тези фрази винаги ще бъдат свързани с неприятни процедури.

 • Нашият съвет: Не се опитвайте да използвате "успокояващи" думи. Действайте естествено. По този начин може да помогнете на домашния любимец да се чувства по-малко тревожен.

8. Споделяне на храна.

Много е трудно да се противопоставите на желанието за споделяне на храна с домашния любимец. Това обаче е необходимост. За съжаление, нашата храна не е подходяща за животни. Ако искате малкият ви приятел да бъде здрав, най-добрият вариант е да посетите ветеринар. Той може да подготви различни хранителни планове.

 • Нашият съвет: Не позволявайте на домашния любимец да яде преработена храна или такава от заведения за бързо хранене. Ако имате въпроси, винаги може да се свържете със специалист, за да избегнете всякакви здравословни проблеми.

9. Използване на една тоалетна от всички домашни любимци.

Би било много удобно, ако котките ви могат да споделят една тоалетна. Но в действителност всяко създание се нуждае от лично пространство. Това се отнася от особено значение за гордите по природа котки. Купете отделна тоалетна за всеки един домашен любимец. Най-добре е те да бъдат разположена по периметъра на къщата.

 • Нашият съвет: Преди да си вземете домашен любимец, се уверете, че сте в състояние да създадете всички необходими условия, за да се чувства добре.

10. Карате се на домашния любимец за всяка грешка и непокорно действие.

Нашите домашни любимци също имат чувства. Те могат да разберат кога са направили нещо нередно и дори да се чувстват виновни и засрамени от това. Не забравяйте, че трябва да отгледате животното с любов и да не го обвинявате за вашите грешки. То се държи лошо, само когато не му е обяснено правилно.

 • Нашият съвет: Независимо от това, че се дразните, когато домашния любимец не се държи подобаващо, опитайте се да бъдете спокойни и последователни, за да го научите какво трябва и не трябва да прави. Ако повишавате тон постоянно, животното може да започне да се обърква и да се страхува. Това често води до влошаване на ситуацията.

11. Оставяне на прекомерно количество храна.

Много хора правят грешката да оставят повече храна на домашните любимци, отколкото е необходимо, в случай че огладнеят, докато са у дома. На пръв поглед това може да изглежда разумно решение, но то води до увеличаване на теглото и здравословни проблеми. Не забравяйте, че домашните любимци ядат всеки път, когато видят храна, дори да не са гладни.

 • Нашият съвет: Винаги съставяйте правилни порции според породата, теглото и възрастта на вашия домашен любимец. Те обикновено са изписани върху опаковката. Ако имате някакви съмнения, свържете се с ветеринар.

12. Късно обучение.

Трудно е да бъдете твърди и последователни с малко куче и коте. Ние смятаме, че винаги може да намерим време за обучение, но това съвсем не е така. Колкото по-рано започнете да учите вашия домашен любимец и да му обяснявате какво е правилно и какво не, толкова по-лесно ще ви разбере.

 • Нашият съвет: Трябва да обясните грешката на вашия домашен любимец. Ако се приберете у дома и видите локва, не губете време. Вашият домашен любимец трябва да разбере защо сте ядосани. Също така, не забравяйте да похвалите четириногия приятел всеки път, когато направи нещо правилно. По този начин може да създадете положителни асоциации с добро поведение.

13. Оставяте ги сами за дълго време.

Ние мислим, че когато сме далеч, домашният любимец може да се забавлява или да спи. Това не е съвсем вярно. Когато кучетата и котките са сами за повече от няколко часа, те стават нервни и тъжни. Никога не оставяйте домашния любимец сам за повече от 1-2 дни и винаги се уверявайте, че той има всичко, от което се нуждае, преди да излезете.

 • Нашият съвет: Ако трябва да излезете вечер, поканете роднина или приятел да остане у вас. Също така може да помислите за взимането на още един домашен любимец.

14. Забравяте, че техният свят се върти около вас.

Също както бебетата, домашните любимци се нуждаят от внимание. Освен да ги храните и изкарвате на разходка, вие трябва да намерите време за игри и разбира се, да ги обгрижвате. Както кучетата, така и котките обичат да прекарват времето си с хора.

 • Нашият съвет: Никога не забравяйте и не подценявайте колко сте важни за вашия домашен любимец.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.animalhealthcenternh.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитно