Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Не игнорирайте тези 7 симптоми за заболяване на щитовидната жлеза

Не игнорирайте тези 7 симптоми за заболяване на щитовидната жлеза

Не игнорирайте тези 7 симптоми за заболяване на щитовидната жлеза - изображение

Щитовидната жлеза е отговорна за хормоните, които регулират метаболизма, телесната температура и пулса. Нарушената функция на този орган може да доведе до тежки последици за черния дроб, червата, бъбреците, репродуктивната система, сърцето и дори мозъка. Представяме ви списък със симптоми, които не бива да пренебрегвате, ако искате да избегнете сериозни здравословни проблеми.

1. Умора и раздразнителност.

 

Заболяванията, свързани с щитовидната жлеза, могат да окажат влияние върху нивата на енергията и настроението. Хипотиреоидизмът предизвиква чувство на умора и загуба на сили, придружени от проблеми със съня и раздразнителността.

2. Промени в сърдечната чистота.

 

Хормоните на щитовидната жлеза засягат почти всички органи в тялото. Те са способни да променят сърдечната честота. Хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза, могат да забележат, че тяхната сърдечна честота е станала по-малка от обичайното или обратното, значително се е увеличила.

3. Драматично покачване или понижаване на теглото.

 

Драматичната промяна в килограмите е един от най-често срещаните симптоми при проблеми с щитовидната жлеза. Покачването или понижаването на теглото, което се случва в кратък период от време, може да доведе до прекалено ниско или високо ниво на щитовидни хормони.

4. Суха кожа и чупливи нокти.

 

Сухата кожа може да бъде признак на проблеми с щитовидната жлеза. Също така, е важно да обърнете внимание на вашите нокти. При проблеми с щитовидната жлеза те стават чупливи и върху тяхната повърхност се появяват видими вертикални ивици.

5. Проблеми с регулиране на телесната температура.

 

Нарушената функция на щитовидната жлеза може да увеличи способността на организма за регулиране на телесната температура. Възможно е да изпитате топли или студени тръпки.

6. Подуване на врата.

 

Подуването в областта на врата може да бъде признак на проблеми с щитовидната жлеза. Не забравяйте да обърнете специални внимание на този симптом.

7. Мускулна болка.

 

Хипотиреоидизмът може да включва болки в различни части на тялото. В повечето случаи, тези симптоми са свързани с подуване на мускулите и оток, който притиска нервите.

  • Как да проверим функцията на щитовидната жлеза в домашни условия?

Въпреки че този метод за проверка на щитовидната жлеза далеч не е съвършен, той е лесен за прилагане и напълно безвреден за здравето. Нанесете 5% йоден разтвор върху китката си, образувайки мрежа, в периода между 22:00 и 00:00 часа. На сутринта проверете дали линиите са още там. Ако мрежата е изчезнала, това е признак на йоден дефицит.Горепосочените симптоми само по себе си не могат да формират основа за солидна диагноза, тъй като са сходни с тези на други заболявания. Ако имате някои от тях, определено не бива да пренебрегвате ситуацията - консултирайте се с вашия лекар и се подложете на преглед възможно най-скоро.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.thisgirlsessentials.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияСнимкиИзследванияАлт. медицинаЛеченияЗаболявания (МКБ)Хранене при...ИнтервютаНовиниПатологияИсторияСпортПсихологияНаучни публикацииВидеоКлинични пътекиБотаника