Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Не правете тези 8 грешки, докато се грижите за зъбите си

Не правете тези 8 грешки, докато се грижите за зъбите си

Не правете тези 8 грешки, докато се грижите за зъбите си - изображение

Всички мием зъбите си поне един-два пъти дневно. Всъщност, тяхното почистване, само сутрин и вечер, далеч не е достатъчно за постигане на перфектната усмивка. Това са 8 основни грешки, които допускаме, докато мием зъбите си и начините за справянето с тях.

1. Натискаме четката за зъби прекалено силно.

Когато натискаме четката за зъби прекалено силно, косъмчетата се огъват и не отстраняват добре отлаганията. Това може да доведе до увреждане на венците.

2. Не обръщаме внимание на храната, която консумираме.

Всички знаем, че консумацията на прекалено сладки неща може да доведе до появата на кухини. За да запазим зъбите здрави, трябва да ядем храна, която съдържа калций, фосфор и флуор. Ето няколко съвета от нас.

Храни, съдържащи калций:

  • млечни продукти;
  • плодове и зеленчуци; 
  • риба;
  • боб;

Храни, съдържащи фосфор:

  • риба;
  • зърнени храни; 
  • ядки; 
  • леща;

Обикновено получаваме необходимата дневна доза флуор с водата. Ако обаче живеете в район, където тя има ниска концентрация на необходимия минерал, трябва да зачестите консумацията на храни, съдържащи флуор, като прясно мляко, сол и други.

3. Не използваме допълнителни средства за почистване на зъбите.

Без значение колко здрави са косъмчетата на четката за зъби, те все още не могат да премахнат напълно всички остатъци по зъбите. Ето защо е важно редовно да почиствате празнините между тях с дентален конец. Ако пролуките са по-широки, може да използвате интердентална четка. За да унищожите бактериите, изплакнете устната кухина с вода за уста. Също така може да се снабдите с устен иригатор. Той действа като душ за вашите зъби и венци. Препоръчително е да го използвате след всяко измиване на зъбите с четка. Тънкият поток и сменяемите дюзи могат да почистят езика и пролуките и да масажират венците.

4. Не се грижим за венците.

Ако венците ви са слаби и нямат достатъчно кръвоснабдяване, това може да довее до пародонтит. Заболяването се характеризира с възпаление и кървене на венците, последвано от оголване на зъбите. В крайна сметка вие може да ги загубите. За да направите венците по-силни, трябва да ги масажирате с четка или с пръст, прилагайки кръгови движения. Консумирайте твърда храна и я дъвчете добре. Също така може да изплаквате устата си с отвара от дъбова кора или градински чай или солен разтвор. Ако венците ви са склонни да кървят, посетете зъболекар. Той може да предпише специфични медикаменти за тяхното укрепване.

5. Не предприемаме мерки за отстраняване на зъбния камък.

 

Зъбният камък е втвърденият продукт на минералите от слюнката и храните, които се натрупват по зъбите. Той има жълто-кафяв цвят и не може да бъде отстранен с четка за зъби. Зъбната плака и зъбният камък причиняват пародонтална болест, включително възпаление на костите около зъбите. Зъбният камък може да стане толкова твърд, колкото скала. Той се отстранява само от зъболекар или дентален хигиенист със специални инструменти. Провеждайте хигиенични процедури поне веднъж годишно. Вашият зъболекар може да ви посъветва как да почиствате зъбите правилно.

6. Смятаме, че сме прекалено възрастни за стоматологични скоби.

Много хора смятат, че могат да изправят зъбите си само по време на тийнейджърските години. Когато са възрастни, те мислят, че е твърде късно да носят стоматологични скоби. Но това е погрешно заключение. Красивата усмивка дори не е основната причина за лечението. Ако имате проблеми с разместването на зъбите, това може да доведе до кухини и гниене. Ако се чувствате неудобно да носите скоби, винаги може да избирате невидими, поставени от вътрешната страна на зъбите. Не се колебайте да посетите ортодонт.

7. Дъвчем само от едната страна на устата.

Дъвченето има самопочистващи свойства. Затова, ако дъвчете храната само от едната страна на устата, тя може да доведе до кухини и загниване на другата, която не използвате. Освен това, дъвченето на храната от едната страна на устата води до подсилване на мускулите на тази страна. Мускулите от двете страни на лицето ще станат асиметрични. В крайна сметка, това може да доведе до проблеми със слуха. Обърнете внимание, когато се храните и се опитайте да дъвчете храната от двете страни на устата. Не забравяйте да консумирате твърда храна, като плодове и зеленчуци. По този начин може да направите зъбите по-силни.

8. Не учим децата да се грижат правилно за своите зъби.

Някои родители смятат, че не е нужно да се полагат особени грижи за млечните зъби, защото те са временни. Но едно дете трябва да знае какво е правилно и какво не, защото зъбите се променят, но навикът остава. Миенето на зъбите трябва да продължи поне 3 минути, а четката да се движи нагоре и надолу. Емайлът на детските зъби не е толкова силен, колко този на възрастните. И жлебовете (цепнатините по зъбите) им са по-дълбоки. Това възпрепятства премахването на остатъците от храна по тях. Учете децата да мият правилно зъбите си. Може би си заслужава да предприемете процедура за запечатване на цепнатините (специфично зъболечение, предназначено за предотвратяване на гниенето на зъбите).

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.lusaorganics.typepad.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИсторияХранене при...СнимкиСпортЛеченияНаправления в медицинатаАлт. медицинаИзследванияБотаникаЛайфстайлСпециалистиСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияПроизводители