Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Не пренебрегвайте появата на петно под ноктите

Не пренебрегвайте появата на петно под ноктите

Не пренебрегвайте появата на петно под ноктите - изображение

Вероятно повечето от нас асоциират рака на кожата с образувание, изглеждащо като бенка. Но всъщност той може да се появи на неочаквани места като ириса, ушите, долната част на езика или под повърхността на ноктите. По тази причина е добре да си обърнете внимание, ако забележите дълга черна линия под ноктите, която не е последица от удар или травма.

Много хора биха пренебрегнали този симптом, като могат да го оприличат на съсирек, бенка, блистер или признак на дефицит на калций. Но това е рядко срещан вид меланома, който има опасност да доведе до сериозни последствия.

Меланом на ноктите

Субунгвалният меланом е тип злокачествено образувание, което се развива върху пръстите на ръцете или краката. Негов отличителен белег е видима черна или кафява линия под нокътя. Важно е да се открие навреме, защото туморът започва да се разпространява и да засяга други тъкани. При състоянието могат да се наблюдават и симптоми като потъмняла кожа около нокътя, както и появата на кръв, гной и нацепване на структурата му.

Напоследък все повече хора правят маникюр с различни видове гел лак, чието изсъхване изисква излагането на UV лъчи. Това също може да е рисков фактор, затова бъдете внимателни в грижата за ноктите си.

 

Редактор: Гергана Стоева
Източник: rd.com
Снимки: yourhealthremedy.com / pcds.org.uk / today.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияИнтервютаЗдравни съветиЛайфстайлБотаника