Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Разпознайте рака на кожата по 5 признака

Разпознайте рака на кожата по 5 признака

Разпознайте рака на кожата по 5 признака - изображение

Ракът на кожата започва с малки изменения, които е важно да бъдат открити навреме. При хора със светла кожа или често излагане на слънце има най-голям риск за развиване на злокачествено образувание, но това далеч не са единствените случаи.

Ако забележите, че някоя от бенките по тялото ви се различава по размер и структура от останалите, е добре да потърсите съвета на дерматолог. Вижте как може да разпознаете образувание, което крие рак на кожата или има опасност да се развие заболяването.

1. Асиметричност
Прокарайте мислена линия през средата на бенката и вижте дали двете страни са симетрични. Ако едната е разпростряна върху кожата по различен начин или двете не образуват форма на окръжност, това може да е знак за проблем.

2. Неравни линии
Проверете дали границите на бенката са неясни или неравни. Меланомите често имат недобре очертани краища.

3. Вариации в цвета
Проследете дали бенката има изменения на цвета в различните й части. Например, тъмнокафяв център и розови размити краища. Нормалните бенки са хомогенни и не би трябвало да съдържат нюанси на червено, черно, бяло и синьо или да променят цвета си към по-светло или по-тъмно.

Меланома

4. Размер
Раковите образувания обикновено са по-големи от 6 милиметра, което означава, че надвишават диаметъра на гумичката на молив.

5. Изменения
Следете за бенки, които се променят с времето. Това може да са изменения в размера и оцветяването или появата на сърбеж и кървене. Проверете и образувания, които са променили релефа си или сте забелязали надигане.

Някои бенки могат да попаднат в тези категории без реално да са се превърнали в рак на кожата. Добре е те да се следят или да се премахнат, понеже имат потенциала да се изменят към туморно образувание.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: rd.com / webmd.com
Снимки: img.webmd.com / warrentondermatology.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИнтервютаЛайфстайлБотаникаЛеченияИсторияПатологияАлт. медицинаФизиологияАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки