Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Никога не оставяйте бутилка с вода в колата

Никога не оставяйте бутилка с вода в колата

Никога не оставяйте бутилка с вода в колата - изображение

Според статия, публикувана от Центъра за изследване на епидемиология при бедствия, 90% от всички природни бедствия са свързани с водата. Но бурите, наводненията, цунамитата и сушите не са единствените заплахи, пред които сме изправени. Както показва нашата статия, трябва да бъдем много внимателни дори с малко количество вода в горещ ден.

Искаме да ви предупредим, че бутилките с питейна течност, оставени в колата дълго време, могат да причинят пожар или други (малки или големи) щети. Ако се питате как е възможно това, имаме отговор.

Ето как става:

Опитвали ли сте се някога да запалите огън с помощта на лупа и хартия? Това тук работи на същия принцип.

Когато слънчевите лъчи достигнат пластмасата и течността, се получава ефекта на лупата. В тест, проведен от Midwest City Fire Department, светлината, която преминава през бутилката, достига температура от 120ºC. Това е напълно достатъчно, за да се убедите, че е по-добре да ходите пеша през деня.

На снимката по-долу са представени леки последици от съхранението на бутилка с вода в колата. Но как да ги избегнете?

Предпазните мерки могат да изглеждат очевидни, но все пак искаме да напомним за тях:

  • Опитайте се да не взимате бутилка с вода в колата. Според National-Lottery.co.uk, средностатистическият възрастен ежедневно забравя по едно от тези три ключови неща: факти, задачи и събития. Стресът, напрежението и съвременният начин на живот са виновни за високите нива на разсеяност. Така че, сигурни ли сте, че бутилката с вода в колата няма да бъде едно от тези три забравени неща?
  • Ако сте човек, който не издържа без питейна течност през горещите летни дни, настройте алармата и взимайте бутилката с вас всеки път, когато излизате. Това отнема време, но поне може да бъдете сигурни, че няма да заварите колата изгоряла.
  • Ако все пак искате да носите бутилката с вас, не забравяйте да я оставяте на място, далеч от пряка слънчева светлина (например багажник).

Някои други опасности:

 

Човешкото здраве е по-важно от безопасността на собствената кола. Проучване, проведено от Университета във Флорида, твърди, че пластмасата, която се използва за производство на бутилирана вода, може да освободи антимон и бисфенол A, ако се изложи на пряка слънчева светлина за определено време. Следователно колкото по-дълго стои на слънце, толкова по-вредни вещества отделя. Ето кратък списък с възможните последици от това:

  • промяна в хормоналните нива;
  • сърдечни проблеми;
  • повишен риск от рак;
  • стомашни болки;
  • диария;
  • повръщане;

Някои изследвания свързват излагането на пластмасовата бутилка със спонтанен аборт и кървене на ретината.

Чували ли сте някога за този феномен? Знаете ли други факти за пластмасовите бутилки? Споделете с нас в коментарите.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: visembryo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАнкетиЛюбопитноНовиниСпортСоциални грижиХранене при...ВидеоХрани и ястияДиетиСпорт и туризъмИсторияНормативни актовеФизиологияАлт. медицинаРецептиБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации