Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Никога не правете тези 10 неща с вашия автомобил

Никога не правете тези 10 неща с вашия автомобил

Никога не правете тези 10 неща с вашия автомобил - изображение

Модерните автомобили разполагат с различни функции за безопасност и компютър, който отговаря за тяхната безпроблемна работа, включително блокиране на несъвместими команди и предупреждаване на водача за потенциални проблеми. Въпреки това, избягвайте да извършвате определени действия. Представяме ви някои неща, които не трябва да правите с вашия автомобил.

  • Не натискайте бутона за изключване на двигателя по време на шофиране

Ако направите това случайно, докато шофирате разумно, няма да се случи нищо лошо. Съвременните автомобили разполагат с функции за безопасност, за да предотвратят подобни действия. Във всеки случай, препоръчваме да не ги предприемате.

  • Не правете маневра на заден ход по време на шофиране

Друго нещо, което трябва да избягвате, е да правите маневра на заден ход по време на шофиране. Вероятно компютърната система в колата ще пренебрегне командата и няма да се случи нищо. Въпреки това, предприемането на подобни действия не е добра идея.

  • Не преминавайте в режим на паркиране по време на шофиране

Не правете това, тъй като компютърът ще блокира командата по съображения за сигурност, но ако дадете противоречиви заповеди, може да навредите на вашия автомобил.

  • Не прикрепяйте много ключове към ключодържателя на автомобила

Ключовете са създадени от тежък материал. Тяхното прекомерно количество може да окаже неблагоприятно въздействие върху превключвателя за запалване. Разделете ключовете. Съхранявайте само тези, необходими за стартиране на двигателя, върху ключодържателя.

  • Не забравяйте да смените маслото

Следвайте препоръките на производителя за смяна на маслото. Това правило важи предимно за новите автомобили. Някои производители използват специфично масло, след като изкарат колите от завода. То трябва да се сменя на всеки 10 000 километра.

  • Не наливайте масло в двигателя над максимума

Всеки двигател има щека за измерване нивото на маслото. В долния й край има белязки за минимално и максимално ниво, като разликата между тях е приблизително литър смазочна течност. Не трябва да наливате масло над максимума, защото се получават доста проблеми като зацапване на свещите и черен дим от ауспуховата система.

  • Не чакайте резервоарът да се изпразни напълно

Дори най-чистият бензин съдържа малки частици, които се утаяват на дъното на резервоара. При изгаряне на веществото, те могат да попаднат в двигателя. Ето защо е препоръчително да пълните резервоара, когато достигне до 1/4.

  • Не пренебрегвайте предупредителните символи

Предупредителните символи не са еднакви за всички автомобили. Но обикновено са обозначени с определен цветен код. Зеленият (или синият) символ означава активиране на дадена система. Жълтият показва, че нещо трябва да бъде обслужено или проверено. Червеният символ индикира сериозен проблем. В такъв случай е нужно да спрете възможно най-скоро, за да не превърнете колата в опасна за шофиране. Внимание, ако предупредителните символи на арматурното стъкло угаснат, незабавно се обадете на техник.

  • Не забравяйте да проверите налягането на гумите...

Друга добра практика: проверявайте налягането на гумите от време на време. Ако имате чувството, че едната е спаднала, вероятно това наистина е така. Не пренебрегвайте подобна ситуация. Шофирането със спаднали гуми е опасно. При първа възможност се отбийте в най-близката бензиностанция.

  • ... и баланса на джантите

Ако се случи да ударите бордюра, закарайте автомобила на сервиз и помолете механика да провери баланса и изравняването. Ако джантите са повредени, може да загубите контрол над колата. По-добре да помислите за вашата безопасност, отколкото да съжалявате по-късно.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.blog.scitraining.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиСнимкиНовиниИзследванияЛайфстайлАнкетиСпорт