Начало Съвети Околна среда и бит За дома Никога не слагайте тези 9 неща в микровълновата печка

Никога не слагайте тези 9 неща в микровълновата печка

Никога не слагайте тези 9 неща в микровълновата печка - изображение

Микровълновата печка е част от кухненското оборудване, с което почти всяко домакинство разполага. Все пак понякога тя може да донесе повече вреди, отколкото ползи. Представяме ви кратък списък с продукти, които никога не трябва да слагате в микровълновата.

1. Плодове

 

Някои плодове, като ябълки и банани, губят своите вкус и текстура при затопляне в микровълнова печка. Гроздето обаче може да експлодира, а сушените плодове да изпълнят кухнята с дим.

2. Кутии за съхранение на храна

 

Кутиите за съхранение на храна могат да се запалят в микровълновата печка или да предизвикат късо съединение и да я повредят трайно, ако по тях има метални елементи.

3. Алуминиево фолио

 

Всеки метал може да повреди микровълновата печка. Не поставяйте предмети, изработени от подобен материал, в нея. Тънките метални изделия, като алуминиево фолио, са по-опасни от дебелите. Те могат да загреят много бързо и по този начин да увеличат рисковете от възникване на пожар.

4. Пластмаса

 

Избягвайте да използвате пластмасови съдове за затопляне на храна в микровълнова печка. Те могат да отделят вредни химически вещества под въздействието на топлината. Заместете пластмасовите съдове с такива, които са "безопасни за микровълнова печка".

5. Яйца

Бързото нагряване на яйцата води до струпване на голямо количество пара под тяхната черупка. И понеже тя не може да се освободи, продуктите се взривяват. Не се притеснявайте. Те няма да развалят вашата микровълнова печка, но могат да затруднят нейното почистване. Ако все още не се отказвате от идеята за приготвяне на яйца по подобен начин, тогава направете дупка върху черупката, за да освободите място за парата.

6. Пътна чаша

 

Някои чаши могат да се използват в микровълнова печка, но само такива със специално предназначение. В най-добрия случай те предпазват съдържанието от нагряване, тъй като са конструирани за предотвратяване на температурна промяна. В най-лошия - могат да развалят микровълновата печка, понеже повечето от тях са направени от неръждаема стомана.

7. Замразено месо

 

Размразяването на месото в микровълновата печка не е добра идея. По този начин то може да се опече неравномерно. Дори да изглежда размразено, неговата вътрешност със сигурност не е.

8. Стари чаши и чинии

Този стар китайски сервиз не е предназначен за употреба в микровълнова печка. Според Смитсониън някои чаши и чинии, произведени през 60-те години, могат да отделят радиация и да бъдат покрити с олово или други тежки метали.

9. Хартиена торбичка

 

Нищо не изглежда толкова безобидно, колкото хартиената торбичка. Освен нехигиенична, тя може да бъде токсична. В допълнение, хартиената торбичка се запалва изключително лесно при нагряване.

Над материала работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.blog.aham.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиСнимкиЛюбопитноЛайфстайл