Начало Съвети Здраво тяло За детето Обърнете внимание на тези 11 правила за отглеждане на деца от Северна Европа

Обърнете внимание на тези 11 правила за отглеждане на деца от Северна Европа

Обърнете внимание на тези 11 правила за отглеждане на деца от Северна Европа - изображение

Всяка култура има свои собствени съвети и методи за възпитание, които останалата част на света е разумно да приеме. Скандинавците могат да бъдат много добри модели на възпитание. Децата са послушни, а родителите - спокойни. Техните приоритети и морални ценности правят децата щастливи, позволявайки им да се насладят на всеки момент от живота.

Вдъхновени сме от възпитателните методи на скандинавците и искаме да ги споделим с вас.

1. Не купувайте прекалено много играчки

Купуване на прекалено много играчки

Скандинавските майки и бащи смятат, че наличието на прекалено много кукли и колички влошава концентрацията на техните деца. Малкото количество играчки позволява на малчуганите да използват своето въображение и да оценят това, което имат.

2. Насърчавайте детското желание за себеизразяване

Детско желание за самоизразяване

Никога няма да видите някоя майка да стои на детската площадка и да вика: "Не отивай там! Ще си изцапаш блузата!" Скандинавските родители насърчават желанието на децата да изразят себе си: те имат правото да докосват мръсните камъни, да скачат в локвите и т.н. Децата могат да играят така, както им харесва, без никакви ограничения. Ако се приберат с чисти дрехи след разходка, техните родители ще си помислят, че въобще не са излизали.

3. Позволете на детето да излезе на разходка, дори ако времето е лошо

Активна дейност в лошо време

В норвежкия език има специална дума (friluftsliv), която се превежда като "живот на чист въздух". Или така казано, това е способността за спиране и наслаждаване на природата и околната среда. Днес тази дума се отнася до определена философия, която е обща за съответната култура. Учените твърдят, че подобен подход помага за намаляване на стреса, подобряване на отношенията с близките и повишаване нивата на ендорфин, който е отговорен за щастието.

Нещо повече, хубавото време е рядкост за скандинавските страни. Така че хората не се страхуват, когато завали или започне да духа силен вятър. Те просто обличат топли дрехи и вярват, че лошото време може да помогна за укрепване на имунната система и предотвратяване на различни заболявания.

4. Не забравяйте за ролята на бащата в семейството

Ролята на бащата в семейството

Правителствените програми в скандинавските страни насърчават бащите да взимат платен отпуск по бащинство. В Норвегия той продължава 6 месеца, в Дания - 4 месеца, а в Швеция - 3 месеца. Тези условия насърчават бащите да прекарват повече време със своите деца. В резултат на това взимат участие в живота на малчуганите и не виждат отговорности според патриархалните принципи.

5. Наслаждавайте се на спорта и не преследвайте златни медали

Наслада от спорта

Децата взимат участие в различни спортни дейности още от малки. Техните родители не следят резултатите и не контролират "пригодността" на малчуганите към този или онзи спорт. Ако едно момиче с наднормено тегло иска да се занимава с гимнастика, неговите майка и баща няма да имат нищо против, а треньорът със сигурност ще го подкрепи.

6. Забравете за физическото наказание

Забрана на физическо наказание

През 1979 година Швеция става първата страна в света, която забранява официално физическото наказание у дома и в училище. Всички спорове трябва да се обсъждат.

Например, ако човек види, че някой удря дори леко своето дете, ще се обади на полицията. В този случай, малчуганът може да бъде изпратен в друго семейство, а родителят - арестуван. Ако съдът докаже, че редовно удря детето в продължение на години, ще получи 1,5 година затвор.

7. Не следвайте половите стереотипи

Следване на полови стереотипи

Когато едно бебе се появи на този свят, неговите родители не купуват розови или сини дрешки. Те залагат на неутралните цветове. Зад тази идея стои практическа цел: дрехите могат да бъдат предадени на по-малките деца.

Освен това, родителите купуват играчки, независимо от пола на децата: те не искат да налагат никакви ролеви стереотипи. В допълнение, скандинавците има детски градини, където децата не са разделени по пол.

8. Научете детето да обича своето тяло

Дете, което обича себе си

Скандинавските родители позволяват на децата да бягат голи в двора (дори ако времето е лошо). Те не смятат, че това е срамно. Даже насърчават своите деца да откриват телата си, за да не се чувстват неловко, ако трябва да свалят дрехите си на обществено място като плаж или плувен басейн.

9. Научете детето да бъде независимо

Независимо дете

Скандинавските майки и бащи предпочитат да дадат свобода на децата сами да взимат решения. Малчуганите могат да изпълняват някои домакински задължения - като миене на чинии и т.н. Не, те няма да направят това по-добре от своите родители, но ще го направят сами. Свободата и родителското доверие учи децата на отговорност.

10. Уверете се, че детето се грижи за своите зъби

Грижа за детските зъби

Колкото по-здрави са зъбите на детето в детството, толкова по-малко пари ще похарчи в бъдеще (като възрастен) за зъболекар.

В Швеция има специални програми за детска стоматологична помощ, които са финансирани с държавни средства. Те използват различни методи и трикове, така че децата да не се страхува от зъболекарите. А родителите правят всичко, за да научат малчуганите да се грижат добре за своите зъби.

11. Не се спирайте върху курсовете за детско развитие

Курсове за детско развитие

Скандинавците следват подхода на "релаксиращото родителство". Това означава, че не се занимават с класове или курсове за развитие - не се опитват да преподават на децата чужд език и синхронно плуване едновременно. Според скандинавската философия, малчуганите трябва да имат свободно време, за да играят или почиват. По този начин могат да развият важни умения, да управляват емоциите и да развиват въображението.

Кои възпитателни методи бихте искали да опитате?

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: webkol.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеСпециалистиРецептиСпортАлт. медицинаХранене при...ИсторияТестовеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника