Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Основни умения за оцеляване, които може да използвате в извънредни случаиОсновни умения за оцеляване, които може да използвате в извънредни ситуации

Основни умения за оцеляване, които може да използвате в извънредни ситуации

Основни умения за оцеляване, които може да използвате в извънредни ситуации - изображение

Специалистите предполагат, че всеки разполага с основни знания за това какво да прави по време на природно бедствие или терористична атака. Надяваме се, че никога няма да се наложи да използвате тези умения за оцеляване, но ако се окажете на грешното място в неправилния момент, тази статия може да ви спаси.

Смятаме, че е важно да знаете основните умения за оцеляване. Също така е хубаво да опреснявате знанията по тази тема от време на време, така че не забравяйте да ги споделяте в коментарите по-долу.

1. План

Като за начало, хубаво е да предвидите какво може да се случи в района, който населявате или посещавате. Например, няма смисъл да се подготвяте за изригване на вулкан, ако липсва такъв. С други думи, идентифицирайте потенциалните бедствия, които могат да засегнат вашия район и подгответе план за действие. Винаги е по-добре да бъдете в безопасност, отколкото да съжалявате по-късно.

2. Ориентация

Научете се да се ориентирате с помощта на околната среда. Например, може да използвате разстоянието между слънцето и хоризонта, за да разберете с колко време разполагате до залез. Просто разтворете и протегнете длан. Поставете показалеца под нивото на слънцето. Пребройте пръстите, които стигат до хоризонта. Умножете по 15 минути и определете приблизителен час.

3. Нагласа

Нагласата е от съществено значение в извънредните ситуации - всъщност положителното мислене е също толкова важно, колкото и физическите усилия. Нашите тела имат феноменални способности, а позитивната нагласа ни дава сила, за която дори не подозираме.

Чували ли сте историята за двете мишки, които паднали в буркан с прясно мляко? Едната се предала, а другата започнала да гребе толкова силно, че превърнала питейната течност в масло и успяла да излезе. Помислете за това, когато сте на път да се откажете от нещо значимо.

4. Вода

Всеки знае, че хората има нужда от вода, за да оцелеят - дехидратацията може да отнеме живот само в рамките на няколко дни. Разбира се, намирането на източник на питейна течност е перфектно решение, но ако това е невъзможно, опитайте сами да създадете ваш собствен. Ето една практична идея. Изберете добре осветено място. Изкопайте голяма дупка в земята. Напълнете с листа и вода (около една кофа). Покрийте с найлон и фиксирайте с камъни. Изсипете малко пръст в средата, за да създадете тежест, която да предаде конусовидна форма на покривалото. Оставете водата да се изпарява за няколко часа, след което премахнете найлона и вземете вашата дестилирана питейна течност.

5. Храна

Надяваме се, че сте подготвени с раница, пълна с неща от първа необходимост, включително храна. Проверете и разделете количеството на малки порции, които да консумирате, когато се чувствате гладни. Ако не разполагате с достатъчно храна, може да потърсите ядливи растения (ядки, плодове, гъби и други). Но бъдете внимателни. Изберете добре познати или такива, за които сте сигурни, че не са отровни.

6. Огън

Огънят може да промени ситуацията. Той осигурява топлина и светлина. Помага за пречистване на водата и приготвяне на храната. Освен това изсушава дрехите и обувките. За да си направите огън, имате нужда от 3 основни компонента: кислород, подпалки и запалително средство.

Съберете сухи листа и клони. Създайте основа за огън като оставите достатъчно място в средата за циркулиране на въздуха. Използвайте кибрит или запалка и готово. Вече имате ваш собствен огън. Също така е хубаво да знаете как да го запалите, ако не разполагате с някой от елементите или да се научите да правите огнище тип "Дакота".

7. Оцеляване от водопад

Ако случайно попаднете във воден поток, без значение дали става дума за малък водопад или силно течение на нисък бент, основното нещо, което трябва да запомните, е да не се паникьосвате. Свийте се на кълбо, спуснете се към дъното и преминете под потока. Започнете да плувате, докато се отдалечите. Може да излезете на повърхността, когато усетите, че сте извън обсега на опасния участък. Гмуркането е трудно, но това е единственият начин да се измъкнете невредими.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: trackerspdx.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлТестовеНовиниПсихологияИсторияЛюбопитноСнимки