Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Отгледайте си богата реколта пипер по мързеливия начин

Отгледайте си богата реколта пипер по мързеливия начин

Отгледайте си богата реколта пипер по мързеливия начин - изображение

Има някои тънкости в отглеждането на чудесните червени чушки, пълни с витамин C. Пиперът е по-взискателен към влагата и плодородието на почвата. Но той спокойно може да се отглежда без влагане на много време и без използване на скъпи торове и пестициди. Това е възможно, ако знаете следните важни подробности.

  • Осигурете оптимални условия и осветление на разсада (което обикновено е на южните прозорци или в оранжерии).
  • Направете засаждането в края на март или началото на април.

  • Преди засяване на семената е желателно да ги накиснете във влажна марля (не във вода!) в продължение на 2-3 дни.

  • Почвата за разсада трябва да бъде по-плодородна, отколкото тази за доматите. За целта на 1 кофа почва добавете 1/3 кофа естествен торф и чаша дървесна пепел.

  • При някои сортове е подходящо след появата на 5-8 листа (преди пъпкуване) да откършите върха на растението. Това ще спре растежа му, разсадът ще бъде малък и лесно преносим, с по-добра адаптивност при преместването в земята. И най-важното, което може да очакваме от разсад, отгледан по такъв начин, е по-високата плодовитост. Разклоненията му започват да се развиват преди основното стъбло и плодовете се формират предимно по страничните издънки. По този начин първите плодове се появяват с около 10 дни по-късно. Затова може да отстраните върховете само на част от разсада. Растенията с оставени върхове ще дадат първите ранни плодове, а прекършените растения ще дадат щедра реколтата по-късно.

  • Засадете чушките при същите условия като доматите: в средата на май в оранжерия, а след 10 юни на открито място.

  • След като първият плод нарасне, незабавно го премахнете. Ако го оставите, съзряването на новите цветове престава или се забавя.

  • Отглеждането на чушки, както ще разберете, е по-лесно от това на доматите. Плодородна почва, добри сортове и семена, разумен срок на сеитба и засаждане в почвата, поливане и слънчевата светлина гарантират богатата реколта.

Още по темата:

3.6, 24 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлРецептиБотаникаСнимкиНовиниПсихологияЛюбопитноНормативни актовеИсторияЕ-тата в хранитеЛеченияОбразованиеСоциални грижиАлт. медицина