Начало Съвети Околна среда и бит За дома Отглеждайте джинджифил в дома си, следвайки 4 основни стъпки

Отглеждайте джинджифил в дома си, следвайки 4 основни стъпки

Отглеждайте джинджифил в дома си, следвайки 4 основни стъпки - изображение

Известни са многобройните полезни свойства и начини за приложения на джинджифила. Добрата новина е, че можете да го отгледате у дома и това няма да ви отнеме много време и енергия, а резултатът ще бъде екологичен продукт, който да използвате за здраве и красота. Същевременно ще се радвате на красивите червени цветове на подправката, която е сочена и за силен афродизиак.

Вижте кои са основните изисквания на растението.

1. Подготовка за засаждане

засаждане

Засадете джинджифила в края на месец февруари или през март. Ако изпуснете този период, бихте могли да опитате и в следващите пролетни месеци. Можете да го направите чрез семена или чрез част от корена, като това е и по-лесният начин. Когато избирате корена, внимавайте той да бъде свеж и с повече разклонения. Непосредствено преди засаждането го потопете в разтвор на калиев перманганат за няколко часа.

2. Подготовка на почвата

почва

Изберете широк съд, в който да разположите джинджифила, тъй като корените му имат нужда от пространство. Почвата в него е необходимо да бъде рохкава, и влажна, както и предварително обеззаразена. Ако не сте сигурни в нейната добра пропускливост, можете да сложите малко количество фин пясък на дъното на съда, тъй като джинджифилът не обича преовлажняване.

3. Засаждане

засаждане

Поставете корена или част от него, ако не предпочитате да засадите целия, вертикално. Необходимо е да го поставите на не повече от 2 сантиметра дълбочина, колкото да бъде покрит с пръст. Препоръчително е да го покриете с хидрофилен филм до появата на издънки.

4. Грижи през вегетацията

Грижи през вегетацията

След появата на издънки (до 1-2 месеца), премахнете филма и преместете растението на топло място, с разсеяна светлина. Джинджифилът не обича да е изложен на пряко слънцегреене. Не допускайте засушаване и го поливайте редовно – поне веднъж дневно. През зимата използвайте и пулверизатор, за да го освежавате, но все пак не допускайте в помещението, в което го държите, влажността на въздуха да бъде висока. Подхранвайте растението средно на всеки 2 седмици, като избирате органични и минерални торове.

 корени от джинджифил

Когато през есента корените на джинджифила се разраснат, изберете свежите от тях за консумация, а друга част оставете за последващо засаждане. Можете да съхранявате корените в хладилник, в закритото отделение за плодове и зеленчуци, в продължение на 1 месец. Ако ги изсушите и настържете, бихте могли да ги запазите в рамките на 4 месеца.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: rus-health.info
Снимки: oimbire.ru, 1imbir.ru, vaneevasdorove1.ru, brjunetka.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиПсихологияЛюбопитноРецептиХранене при...Алт. медицинаИсторияДиетиБотаникаЛечения