Открийте 6 практични здравословни ползи на канелата
Канелата е приятна ароматна подправка, с която овкусяваме сладкиши, чай и кафе. Но освен това векове наред се използва като лечебно средство в натуралната медицина. Всъщност тя се извлича от кората на тропичното канелено дърво и е богата на веществото цинамалдехид, което придава характерния аромат на подправката и е много полезно. Канелата съдържа високо количество антиоксиданти и има добри противовъзпалителни свойства.
Подправката може да ни бъде от полза в кухнята, но също така има разнообразни здравословни приложения. Тя се използва вътрешно и външно, като е известна с положителния си ефект върху кръвната захар и състоянието на кожата и косата. Канелата помага за регулиране на холестерола, а освен това може да се използва срещу инфекции и възпаления. Представяме ви 6 интересни начина да се погрижите за здравето си с помощта на тази ароматна подправка.
1. За по-добро храносмилане
Канелата е натурално средство, което се използва при подуване, газове и раздразнен стомах. Тя има антибактериални и противовъзпалителни свойства, като помага за успокояване и изчистване на стомашния тракт. Може да се приема след хранене, а при симптоми на болка и дискомфорт се препоръчва комбинацията от джинджифил, канела и топла вода.
2. При ухапвания
Подправката може да се използва за успокояване на кожата след ухапване от насекомо. Тя има противовъзпалително действие и помага за по-бързото отшумяване на симптомите. За целта смесете мед и канела и нанесете върху засегнатата зона, за да успокоите кожата.
3. Контрол на кръвната захар
Изследванията сочат, че ежедневният прием на канела помага за понижаване на високата кръвна захар, както и за подобряване на инсулиновата чувствителност. Подправката помага да се избегнат резките вариации в нивата на глюкозата и може да се приема заедно с чай или топла вода след хранене. Също така е разпространена под формата на хранителна добавка. Положителният й ефект върху кръвната захар помага за контрол на апетита и желанието за сладко.
4. Срещу гадене
Канелата може да се използва за облекчаване на симптомите на прилошаване и гадене, защото има успокояващ ефект върху храносмилателната система. За целта пригответе „канелен чай”, като поставите 1 чаша вода и 1 чаена лъжица канела (1 канелена пръчица) да заврат на котлона за 10 минути. Консумирайте напитката топла.
5. Маска за коса
Подправката помага за почистване на скалпа и стимулиране на растежа на косъма. Канелата успокоява кожата на главата и елиминира вредните микроорганизми. Тя има противовъзпалително действие и може да се използва като маска в комбинация с няколко лъжици мед. Разнесете сместа в корените, оставете я да действа 15 минути, а след това отмийте с шампоан.
6. Грижа за кожата
Канелата успокоява кожата и помага за облекчаване на възпаления, акне, инфекции и гъбички. Тя може да се използва като добавка към домашни маски и ексфолианти за лице. Комбинира се добре с продукти като мед, кисело мляко, кокосово масло, лимон и овесени ядки. При гъбички може да правите вани, като приготвите разтвор от 4 чаши вода и 10 чаени лъжици канела (или 10 канелени пръчици). Оставете течността да изстине и накиснете краката за 20 минути.
onegoodthingbyjillee.com, rd.com, healthline.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Калоферче
- Отслабване с мед и канела
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Канелено дърво, Канела
- Киселица, Дива ябълка
- Полезни свойства на канелата
- Приготвяне на креолски микс подправка каджун
- Чубрица - балканска
- Канелени сладки с мед
Коментари към Открийте 6 практични здравословни ползи на канелата