Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Открийте 7 опасни признака на запушени артерии

Открийте 7 опасни признака на запушени артерии

Открийте 7 опасни признака на запушени артерии - изображение

Хората вярват често срещаното погрешно схващане, че запушените артерии са проблем само на възрастните хора. Но в някои от случаите, при достигане на 20-годишна възраст в кръвоносните съдове настъпва запушване. Ето защо много хора, засегнати от това заболяване, не разбират какво се случва, докато не стане прекалено късно. Важно е да познавате признаците и да бъдете нащрек, за да може да посетите лекар навреме.

Загрижени сме за нашите читатели, затова подготвихме списък на седемте най-често срещани признака на запушени артерии. Обърнете внимание на рисковите фактори и променете ежедневните навици в името на здравето.

1. Болка в ханша, бедрата и прасците

Болката в краката по време на дейности като ходене може да бъде признак на запушени артерии. Това означава, че вашите крайници не получават достатъчно количество кръв. Симптомите могат да включват мускулни спазми и болки. Тяхното местоположение зависи от това къде се намира съсирека или стеснената артерия.

2. Гръдна болка

Гръдната болка (или ангината) е резултат от намален приток на кръв към сърцето. Може да я усетите под формата на стягане, тежест, натиск или изгаряне. Хората обикновено не изпитват тези симптоми по време на почивка, тъй като се предизвикват от физическо или емоционално натоварване. В някои случаи запушванията са толкова лоши, че ангината може да бъде сигнал за сърдечен удар.

3. Частична загуба на зрението от едната страна

Каротидните артерии снабдяват очите и мозъка с хранителни вещества. Ако тези кръвоносни съдове се запушат, това може да доведе до временна загуба на зрението и замъглено виждане на окото от същата страна. Пълното запушване води до инсулт, Ето защо е много важно да познавате този признак.

4. Болка в долната част на гърба

Болката в долната част на гърба е сериозен признак, който не трябва да бъде пренебрегват. При намален приток на кръв към съответната зона се наблюдава промяна в структурата на междупрешленните дискове - стават крехки. Това води до поява на прищипнати нерви, което обикновено е първият симптом на хора със запушени кръвоносни съдове: според проучване, 10% от жителите на развитите страни имат напреднало запушване на коремната аорта до 20-годишна възраст.

5. Недостиг на въздух

Този симптом започва да се развива, когато коронарните артерии се повредят или заболеят. Хората го изпитват, защото тяхното сърце не е в състояние да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи нуждите на тялото. Изследване показва, че хора обикновено не смятат задуха за сериозен проблем. Но понякога той може да бъде единственият признак за наличие на коронарно заболяване, което се нуждае от лечение.

6. Студени ръце и крака

Студените крака могат да бъдат причинени от периферна артериална болест (ПАБ). Този проблем възниква, когато стеснените артерии намалят притока на кръв към крайниците. Бавното заздравяване на раните и слабият пулс на краката също са признаци, които трябва да се проверят от лекар. Освен това, наличие на ПАБ понякога показва, че в тялото има широкоразпространено артериално заболяване, което може да повлияе върху мозъка или сърцето, причинявайки инсулт или инфаркт.

7. Умора и замаяност

Според Harvard Health Publishing, умората е по-рядко срещана като показател за коронарна артериална болест. Но все пак може да настъпи. Умората и замаяността възникват в резултат на понижени нива на кислород, причинени от влошено кръвообращение. Лекарският комитет за отговорна медицина твърди, че тези симптоми се срещат по-често при жените.

Какво увеличава риска от запушване на артериите?

 

Според National Heart, Lung, and Blood Institute, факторите, които повишават нивата на риск са следните:

  • Наличие на нездравословни нива на холестерол в кръвта. Това предполага високи нива на лош холестерол и ниски нива на добър холестерол.
  • Високо кръвно налягане. Кръвното налягане не трябва да надвишава 140/90 mmHg.
  • Пушене. Пушенето уврежда и свива кръвоносните съдове, повишава нивата на холестерола и покачва кръвното налягане. Освен това възпрепятства достигането на кислород до телесните тъкани.
  • Затлъстяване или наднормено тегло. Индексът на телесна маса между 25 и 29,9 се счита за наднормено тегло. По-високият индекс означава, че човек се намира в границите на затлъстяването.

Проверявали ли сте някога съотношението на добър и лош холестерол в кръвта? Ако не, мислите ли да го направите, след като прочетете статията? Споделете тази информация с хората, които имат интерес.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: promedicahealthconnect.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛюбопитноАлт. медицинаИсторияИзследванияНовиниЗдравни съветиКлинични пътекиОрганизацииЛеченияБотаника