Начало Съвети Здраво тяло За детето От колко часа нощен сън се нуждаят децата?

От колко часа нощен сън се нуждаят децата?

От колко часа нощен сън се нуждаят децата? - изображение

Сънят е жизненоважна дейност за човешкия организъм, но при децата той представя няколко специфични характеристики. Още при раждането си малчуганите привикват към даден период на спане, който бива определен според възрастта им. Нека да видим по-подробно колко време сън е нужно на едно дете в зависимост от това на колко години е то.

  • Новородени

Новородените не разполагат с така наречения "вътрешен часовник", затова те могат да спят от 15 до 20 часа дневно. В първия месец от живота им сънят бива нарушен през 2-3 часа, в които те се събуждат, за да се нахранят. В по-късен етап, около третия месец, бебетата подобряват съня си (особено през нощта) с периоди на събуждане между 6-8 часа.

  • Деца до 1-годишна възраст

Между 6 и 12 месеца детето ви ще бъде в състояние да спи до 11 часа през нощта. В този период е нужно да изготвите график за сън и да насърчите самостоятелна дейност за извършване на тази процедура със специално пригодена за детето стая.

  • Деца до 3-годишна възраст

В определената възрастова група децата спят между 10 и 12 часа през нощта. В този период е нужно да насърчавате техния сън, като например да ги къпете преди лягане, да им разказвате приказки и истории или да им пускате релаксираща музика.

  • Деца между 3 и 6 години

През нощта децата спят между 10 и 11 часа, а следобед - за около час, въпреки че не всички го правят, особено след 4-5 години. Това зависи предимно от личността на детето, от извършените през деня дейности или от неговите нужди.

  • Деца до 10 години

До навършване на тази възраст детето се нуждае от по-малко сън. Между 9-10 часа са напълно достатъчни, тъй като на малчуганите ще им бъде необходимо повече време, за да реализират други свои ежедневни дейности.

  • След 10 години

В тази възраст децата се нуждаят средно от 8 часа сън. Тук е важно да се отбележи, че те трябва да се възползват максимално от него, затова е необходимо тяхната дейност да бъде контролирана и да им бъдат дадени насоки преди лягане.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСнимкиНовиниАнкетиОрганизацииСпортХранене при...ФизиологияАлт. медицинаЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаникаСпециалистиРецептиИнтервютаТестовеНормативни актовеЗаведенияОбразованиеКлинични пътеки