Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Пазете домашния любимец далеч от тези 10 опасни неща

Пазете домашния любимец далеч от тези 10 опасни неща

Пазете домашния любимец далеч от тези 10 опасни неща - изображение

Отглеждането на домашен любимец е голяма отговорност. Първото нещо, което трябва да направите, е да въведете кучето или котката във вашия дом и начин на живот. Следният списък със забранени неща може да ви помогне да осигурите безопасност за домашния любимец.

1. Пица

Някои сосове за пица са опасни за котки и кучета. Особено такива, съдържащи лук, чесън и сирена. Не всички видове сирена обаче са толкова вредни. Тези, богати на глюкоза, могат да окажат неблагоприятно въздействие върху здравето на вашия домашен любимец. Натрият в пицата е друга опасна съставка, способна да доведе до фатални последици.

2. Лекарства

Списъкът с лекарства, които трябва да държите далеч от вашия четирикрак приятел, е безкраен. Най-общо казано: всяка таблетка, съдържаща ацетаминофен, като тиленол, е опасна. Това вещество причинява увреждане на черния дроб при кучетата и анемия при котките.

  • Съвет: Винаги съхранявайте хапчетата в буркан с херметическо затваряне. Така вашият домашен любимец няма да може да ги стигне. Ако изпуснете някоя таблетка на земята, не забравяйте да се наведете и да я вземете преди кучето или котката.

3. Шоколад, кафе и кофеин

Консумацията на чаша кафе и парченце шоколад могат да бъдат полезни за вас, но не и за вашия домашен любимец. Тези продукти съдържат вещество, наречено метилксантин (намира се в какаовите семена), което е отровно за котките и кучетата. Неговият прием може да предизвика задъхване, конвулсии и дори смърт. Ако забелязвате някои от тези симптоми или подозирате, че вашият домашен любимец е консумирал голямо количество шоколад, незабавно се обадете на ветеринаря.

4. Грозде и стафиди

Гроздето и стафидите са полезни за хората. За домашните любимци те са много токсични. Консумирането дори на няколко зрънца грозде или стафиди може да доведе до треперене, повръщане, бъбречна недостатъчност и летаргия.

  • Съвет: Съхранявайте опасните храни в буркан и места, недостъпни за домашни любимци. Уверете се, че гостите ви знаят правилата, преди да извадят "лакомствата" и да ги дадат на котката или кучето.

5. Алкохол

Никога не давайте алкохол на вашия домашен любимец. Напитката може да доведе до увреждане на черния дроб и бъбреците (както при хората), анормална киселинност, нарушена координация, кома и сърдечна недостатъчност/смърт.

6. Лук и чесън

Съхранявайте тези продукти на места, труднодостъпни за вашия домашен любимец. Те могат да причинят стомашно неразположение и увреждане на червените кръвни клетки, което да доведе до анемия.

7. Инсектициди

Пазете домашните любимци далеч от инсектицидите. Химикалите, съдържащи се в тях, са токсични за животните. Те могат да доведат до припадъци, хронична анорексия и мускулна слабост, която да продължи с дни и дори седмици.

8. Монети и метали

Някои монети и метални предмети могат да бъдат погълнати без проблем, но не и тези, направени от цинк. Те са изключително опасни за домашните любимци. След като монетата попадне в стомаха, цинкът започва да се разтваря и абсорбира от кръвта. Това води до увреждане на черния дроб и бъбречна или сърдечна недостатъчности.

  • Съвет: Ако подозирате, че вашият домашен любимец е погълнал нещо, което съдържа цинк, не се опитвайте да го карате да повърне или да му давате вода/храна. Незабавно се свържете с ветеринарния лекар.

9. Перилни препарати

Повечето перилни препарати съдържат химикали, които могат да доведат до прекомерно слюноотделяне, задушаване и повръщане. Най-голяма опасност крият така наречените капсули. Те миришат приятно и наподобяват играчки или бонбони. Лесно могат да бъдат сдъвкани и погълнати.

10. Продукти за "пролетно почистване"

Научете този списък наизуст: почистващи препарати за фурни и отпушване на канали, веро и химикали за басейни. Тези продукти могат да причинят химическо изгаряне, ако се консумират или попаднат върху козината и кожата на домашния любимец. Състоянията варират от висока температура и слюноотделяне до увреждане на зрителните органи и летаргия.

  • Съвет: Всеки шкаф, който съдържа препарати, трябва да бъде обезопасен, за да предпази домашните любимци от техните разузнавателни инстинкти.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.cesarsway.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитно