Повишете имунитета със супа от лук и чесън
Все повече свикваме да разчитаме на широко разпространените лекарства, за да се справим със симптомите на настинка и грип. Хапчетата са бърза и удобна опция за заетото ежедневие, но най-безвредни и полезни за организма си остават естествените природни средства.
Много растения и билки съдържат активни съединения с доказана ефикасност, а здравословните ползи на чесъна и лука са познати още от древността. Тяхното антибактериално, противовъзпалително и имуностимулиращо действие ги прави отлична съставка за предотвратяване и облекчаване на простуда и грип.
1. Как действат
Освен че са източник на витамини и антиоксиданти, лукът и чесънът съдържат ценни фитохимикали. При смачкване или поглъщане те се преобразуват в алицин – една от главните съставки, на която дължат полезните си свойства.
- Чесън: Изследванията показват, че чесънът успешно елиминира различни видове бактерии, включително причинителите на простудни заболявания и инфекции. Веществата в състава му помагат на имунната система да се справи с вредните микроорганизми, а опити показват, че консумацията му намалява шанса от заразяване.
Ензимите на чесъна могат да изгубят от ефективността си при термична обработка, затова е препоръчително след нарязване или смачкване да го оставите да преседи 10 минути преди да го използвате.
- Лук: Съдържа витамин С и манган, които са необходими, за да се защитим от настинка. Освен това е богат на антиоксиданта кверцетин, който има противовъзпалителни свойства. Лукът помага и при стомашни проблеми, благодарение на инулина, който служи за храна на полезните пробиотични бактерии.
2. Рецепта
- 2 глави лук
- 4-5 цели глави чесън
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици масло
- 1/4 пилешки или зеленчуков бульон
- Сол и черен пипер на вкус
- Подходящи подправки: мащерка, риган, босилек
- Полезни добавки: куркума, кимион, 1/4 чаша натурален оцет, 1 лъжица лимонов сок
Загрейте фурната до 180 градуса, отрежете горната част (към дръжката) на скилидките чесън, добавете зехтина и печете 30-40 минути. След това блендирайте и смесете с малко от бульона. На котлона затоплете маслото и нарязания лук, а след 5 минути добавете подправките. Прибавете също така чесъна и останалия бульон с вода. Оставете да се вари около 20 минути.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / draxe.com / stylecraze.com
Снимки: cookwithcampbells.ca / freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФИТОЛОР ХОТ саше * 10 ФОРТЕКС
ПРОМОДЖИНДЖИФИЛ таблетки * 250 SANCT BERNHARD
БОНБОНИ АЛПИ С МЕНТОЛ И ЕВКАЛИПТ 90 гр.
ХЕРБИТУСИН БЛИЗАЛКИ ЗА БРОНХИ И ГЪРЛО С ВКУС НА МАЛИНА * 4
ХЕРБИТУСИН БЛИЗАЛКИ ЗА БРОНХИ И ГЪРЛО С ВКУС НА ПОРТОКАЛ * 4
СИЙСТАРС МОКРА КЪРПА ЗА ТЯЛО С РОЗМАРИН 25 см / 50 см
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Алтернативно лечение на задна хрема при деца и възрастни
- Как да свалим температурата в домашни условия
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Деконгестанти
- Естествени методи и средства облекчаващи остра хрема
- Как да се преборим с настинките и грипа без лекарства
- Активни точки, използвани в китайска медицина при грип и простудни заболявания
- Коча трева, котешка трева, бабица, мачо биле
- Сложете тампони с ракия в ноздрите си за отпушване на носа при хрема
- Ливански кедър
Коментари към Повишете имунитета със супа от лук и чесън