Подобрете тонуса и храносмилането с кокосов оцет

Преди време ябълковият оцет бе добил популярност като естествено средство за стимулиране на метаболизма, отслабването и доброто храносмилане. Отскоро обаче на Западния пазар навлезе кокосовият оцет - продукт, който отдавна е добре познат в азиатската кухня и народната медицина. Той се приготвя чрез ферментация на сока от кокосовите дървета или техните плодове, като първата разновидност съдържа по-голяма концентрация на полезни вещества.
Кокосовият оцет има богат състав от витамини, минерали, пробиотици и аминокиселини. Те носят ползи за имунитета, стомаха, сърдечната система и поддържането на добра форма. Продуктът може да се използва като еквивалент на ябълковия оцет и да се добавя към салати и ястия или да се пие преди хранене с чаша вода.
Ето кои са 3 от здравословните характеристики на кокосовия оцет:
1. Източник на полезни вещества
Ферментиралият кокосов сок съдържа разнообразни нутриенти, необходими за здравето на организма. Течността, която се извлича от ствола на палмите, е богата на витамин С и калий, а в състава на продукта влизат още минерали като калций, желязо, магнезий и фосфор. Освен това кокосовият оцет предлага различни видове полифеноли, които имат антиоксидантно действие срещу ефекта на свободните радикали.
Благодарение на дългия процес на ферментация, крайният продукт също така съдържа важни за храносмилането пробиотици (полезни стомашни бактерии). Кокосовият оцет има и добър брой аминокиселини, които са част от структурата на протеините и изпълняват различни регулиращи функции в организма. В състава му се намират 9 незаменими и 8 заменими аминокиселини.
2. Ефект върху теглото и кръвната захар
Подобно на ябълковия оцет, екстрактът от кокос помага да поддържате добър тонус, благодарение на оцетната киселина. Той не съдържа захар и калории, а помага за балансиране на нивата на кръвната глюкоза, което се отразява положително върху апетита и чувството за ситост. Изследвания сочат, че продуктът съдейства за редуциране на излишните мазнини и може да е от полза при влизането във форма.
Кокосовият оцет обикновено се приема преди въглехидратно хранене, като 1 супена лъжица се разтваря в 1 чаша вода. Това може да помогне за по-плавни вариации в показателите на кръвната захар.
3. Ползи за храносмилането и имунитета
Ферментиралият кокосов сок съдържа ензими, пребиотици и пробиотици , които са необходими за поддържането на добра стомашно-чревна флора. Те съдействат за облекчаване на дискомфорт и проблеми с храносмилането като диария, синдром на раздразненото черво и подуване.
Освен това кокосовият оцет има антибактериални и противогъбични свойства, като помага за ограничаване на разпространението на вредни микроорганизми и вируси. Неговото детоксикиращо действие може да се използва и за почистване на плодове и зеленчуци, като за целта е необходимо просто да ги накиснете в разтвор от оцет и вода за няколко минути.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: top10homeremedies.com / healthline.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНОЦЕТИ ДОМАТЕН ОЦЕТ 250 мл
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ таблетки * 120 SANCT BERNHARD
ВИНОЦЕТИ БЯЛ ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
ХИДРОЛЕСС капсули 500 мг * 30
ВИНОЦЕТИ ЧЕРВЕН ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Ползи и вреди на кокосовото масло
- Лечение на ставни заболявания с ябълков оцет
- Полезни свойства и приложения на кокосово масло
- Желиран крем с кокосово мляко
- Помага ли ябълковият оцет при киселини
- Кокос (кокосов орех) - полезни и вредни свойства
- Кокосови сладки от три продукта
- Кокосовото масло - незаменимо за здравето на щитовидната жлеза
- Балсамов оцет
- Премахнете тъмните петна под мишниците с кокосово масло
Коментари към Подобрете тонуса и храносмилането с кокосов оцет