Начало Съвети Здраво тяло Първа помощ при... По какви признаци да разпознаете дали пострадалият е в състояние на шок?

По какви признаци да разпознаете дали пострадалият е в състояние на шок?

По какви признаци да разпознаете дали пострадалият е в състояние на шок? - изображение

При загуба на кръв, тежки наранявания, изгаряния, отравяния, алергични реакции или смущения в сърдечния ритъм се нарушават функциите на кръвообращението. Болката може да увеличи още повече тези смущения, като се стига до т.нар. състояние на шок. Шокът не е внезапна реакция, той се развива постепенно и води до опасност за живота. Колкото по-бързо започне борбата с шока, толкова по-голям е ефектът от нея. Борбата с шока по възможност трябва да започне още преди появата на признаците му:

- частична загуба на съзнанието или натрапчиво безпокойство;

- бледа, студена и влажна кожа;

- треперене на мускулите.

Посочените признаци не е задължително да са на лице по едно и също време. При липса на първа помощ състоянието на пострадалия видимо се влошава, докато изпадне в безсъзнание. Затова през цялото време трябва да се следи за смущения в дишането и сърдечната дейност.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортХранене при...ПатологияИсторияПсихологияИзследванияРецептиДиетиСнимкиСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияОбразованиеФизиологияНаправления в медицинатаАлт. медицинаБотаникаСпециалистиКлинични пътеки