Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Предотвратете появата на лош дъх с тези 12 съвета

Предотвратете появата на лош дъх с тези 12 съвета

Предотвратете появата на лош дъх с тези 12 съвета - изображение

Денталната хигиена е много важна, но миенето на зъбите по два пъти дневно и дъвченето на дъвка не е достатъчно. Дори след като направите това, все още може да имате лош дъх. Съществуват няколко научно доказани причини за неговата поява. Нека видим кои са те и начините за неговото отстраняване.

1. Пийте много вода

Водата е изключително полезна за организма. Тя стимулира слюноотделянето и помага за избягване на дехидратацията, която често води до халитоза.

  • Съвет: Консумирайте по няколко глътки вода, когато някой ви извика, докато сте на работа или в училище. Превърнете това в полезен навик.

2. Не пийте прекалено много кафе

Знаем колко е важна консумацията на кафе рано сутрин. Но не се увличайте прекалено много по тази напитка. Кофеинът забавя слюноотделянето и предизвиква сухота в устата. Това може да доведе до поява на неприятен дъх. По-добре консумирайте чаша чай по време на обяд или вечеря.

3. Почистете протезите

Грижата за вашите протези е също толкова важна, колкото тази за самите зъби. Ето защо трябва да се отнасяте към тях по подобаващ начин. Приложете същия метод за орална хигиена, който използвате при почистване на зъбите. Мийте протезите всяка вечер. Превърнете това в навик, за да може да се отървете от натрупването на бактерии в устната кухина.

4. Не забравяйте да използвате дентален конец след всяко хранене

Всяка частица храна, която остава между зъбите, действа по същия начин като кош, пълен с боклук - вмирисва се. Бактериите слизат под венеца и могат да доведат не само до лош дъх, но и до инфекция. Ето защо употребата на дентален конец е не по-малко важна, отколкото миенето на зъби с четка.

5. Сменяйте четката за зъби на всеки 3 месеца

Времето лети, когато сме заети и дори не забелязваме колко бързо изхабяваме нашата четка за зъби. Тя може да стане толкова опасна, че да се използва като средство за добавяне на повече бактерии в устната кухина. Ето защо редовната смяна на четката за зъби е от съществено значение.

  • Съвет: Сменяйте четката за зъби след всеки грип и настинка, за да не върнете тези бактерии обратно в организма.

6. Не пренебрегвайте езика си

Когато миете зъбите си сутрин, не забравяйте да почистите езика си със специална стъргалка. По този начин може да намалите неприятния дъх с близо 70%.

  • Съвет: За да уцелите "с един куршум два заека", може да се снабдите с четка за зъби, която разполага с грапава повърхност на гърба за почистване на езика и бузите.

7. Снабдете се с вода за уста, която не съдържа алкохол

Голяма част от този продукт, представен на пазара, съдържа близо 27% алкохол. Той води до изсушаване на устната кухина и както вече споменахме - поява на неприятна миризма след намаляването на освежаващия ефект. Следващият път, когато купувате вода за уста, четете внимателно етикета, за да бъдете сигурни, че тя не съдържа алкохол.

  • Съвет: Избягвайте употребата на вода за уста, която съдържа хлорхексидин, тъй като може да доведе до оцветяване на зъбите с течение на времето.

8. Намалете консумацията на ментови бонбони, съдържащи захар

Повечето ментовите бонбони, които обичаме да приемаме след хранене, са богати на захар. Този подсладител създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Това може да доведе до поява на лош дъх поне час след тяхната консумация. Ментовите бонбони не трябва да се приемат в дългосрочен план. Ако все пак не може да се откажете от тях, изберете такива, които не съдържат захар.

9. Бъдете наясно с лекарствата, които приемате

Подобни лекарства, като антидепресанти, болкоуспокояващи и антихистамини, могат да намалят слюноотделянето и да доведат до хронична сухота в устата.

  • Съвет: Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар относно страничните ефекти на предписаните медикаменти.

10. Проверете за камъни в сливиците

Ако не знаете, камъните в сливиците са смес от остатъци и бактерии, които са разположени зад гърлото. Те наподобяват бели петна или подутини и миришат неприятно. За да ги предотвратите, следвайте правилата за лична хигиена и редовно посещавайте вашия зъболекар.

11. Следете вашето тегло

Друг рисков фактор, отговорен за появата на халитоза, е затлъстяването. Изследователи от университета в Тел Авив публикуват проучване, което открива пряка връзка между наднорменото тегло и лошия дъх: колкото по-голямо е теглото, толкова по-неприятен е дъхът.

12. Откажете се от нисковъглехидратната диета

Тези, които са склонни да се подложат на нисковъглехидратна диета, вероятно могат да направят асоциация с думата "кетоза". Това е процес, свързан с изгарянето на мазнините и протеините в тялото заради недостиг на въглехидрати. Ако вашата диета е прекалено строга, тялото ви може да освободи химикали, като кетони, които да причинят лош дъх.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.cedardentalgroup.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитно