Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Разберете дали бъбреците ви работят правилно с тези 10 признака

Разберете дали бъбреците ви работят правилно с тези 10 признака

Разберете дали бъбреците ви работят правилно с тези 10 признака - изображение

Всеки ден умовете ни обработват тонове информация, а телата ни изпълняват хиляди движения. Животът в този забързан свят улеснява пропускането на някои съобщения, изпратени от тялото. И последиците от това, че не "комуникирате" с него, могат да бъдат драстични. Представяме ви списък с признаци, които разкриват, че вашите бъбреци не работят правилно.

1. Проблеми със съня

Неправилното функциониране на бъбреците се характеризира с неспособност на организма да изведе токсините посредством уриниране. Така те остават в кръвта за известно време. Повишеното ниво на токсини затруднява заспиването. Ето защо, когато получавате по-малко сън, се снабдявате с по-големи шансовете за намаляване на бъбречната функция.

Внимание: Хората с хронични бъбречни заболявания страдат по-често от сънна апнея. Сънната апнея е състояние, което причинява една или повече паузи в дишането по време на сън. Те могат да продължат от няколко секунди до минути. След всяка пауза нормалното дишане се превръща в силно сумтене. Непрекъснатото тежко хъркане подсказва, че е време да посетите лекар.

2. Главоболие, умора и обща слабост

Добре функциониращите бъбреци обработват витамин D в нашето тяло, с цел поддържане на здрави кости и производство на хормон, наречен еритропоетин (ЕРО). Той играе важна роля за формирането на червени кръвни клетки. Когато бъбреците функционират неправилно, те произвеждат по-малко еритропоетин. Намаляването на червените кръвни клетки (тези, които пренасят кислород) води до бърза умора на вашите мускули и мозък.

Внимание: Анемията се среща предимно при хора с хронични бъбречни заболявания. Тя може да започне да се развива при 20%-50% от нормалната бъбречна функция. Ако получавате достатъчно сън и почивка, но продължавате да изпитвате умора, ниско нива на енергия и обща слабост, незабавно посетете вашия лекар.

3. Суха и сърбяща кожа

Здравите бъбреци извършват много работа. Те отстраняват отпадъците и допълнителните течности в кръвта, помагат за производството на червени кръвни клетки и поддържат оптимално количество минерали в тялото. Сухата и сърбяща кожа подсказва, че бъбреците не могат да поддържат правилен баланс на минерали и хранителни вещества. В подобни случаи вероятността за поява на костни и бъбречни заболявания е голяма.

Внимание: Ако имате суха и сърбяща кожа, се опитайте да поддържате тялото хидратирано. Не забравяйте, преди да приемете каквото и да е лекарство против сърбеж, е важно да се консултирате с лекар. Някои медикаменти съдържат вещества, които могат да навредят още повече на бъбречната функция.

4. Усещане за лош дъх и метален вкус

Когато отпадъците се натрупат в кръвта, те променят вкуса на храната и оставят метален вкус в устата. Лошото дишане е още един признак за наличие на твърде много токсини и замърсяване на кръвта. Освен това може да спрете да консумирате месо и да загубите апетит като цяло, което да доведе до нездравословна загуба на тегло.

Внимание: Храната може да има метален вкус поради различни причини (от алергии до лошо орално здраве). Обикновено състоянието изчезва при предприемане на конкретни действия. Но ако то се появи отново, е необходимо да се свържете с вашия лекар.

5. Недостиг на въздух

Връзката между бъбречно заболяване и затруднено дишане, особено след полагане на минимални усилия, се дължи на два фактора. Първо, при неправилно функциониране на бъбреците излишната течност в организма се премества към белите дробове. Второ, анемията лишава тялото от кислороди това води до недостиг на въздух.

Внимание: Причините за недостиг на въздух са най-различни: от бъбречна недостатъчност до астма и рак на белите дробове или сърдечна недостатъчност. Ако забележите, че постоянно "оставате без дъх", след като сте положили минимални усилия, незабавно се свържете с вашия лекар.

6. Подуване на глезените, краката и ръцете

 

Когато бъбреците не функционират правилно, те не могат да отстранят излишните течности в организма. Това води до задържане на натрий, който причинява подуване на глезените, краката и ръцете. Отокът в долната част на тялото може да сигнализира за сърдечни и чернодробни заболявания или проблеми, свързани с вените на краката.

Внимание: Понякога приемът на лекарства, намаляването на солта и отстраняването на излишните течности в организма може да спре подуването. Ако това не помогне, тогава имате нужда от отделно лечение.

7. Болки в гърба

Бъбречната недостатъчност води до болки в гърба, които са дълбоки и се намират точно под гръдния кош. Понякога те могат да се усетят в предната част на слабините или бедрата. Болките в гърба и краката често биват причинени от бъбречни кисти, които представляват мехурчета, изпълнени с течност. Те се образуват по повърхността на бъбреците и са резултат от поликистозно бъбречно заболяване.

Съвет: Болките в гърба, причинени от бъбречна недостатъчност, са съпроводени с гадене, повръщане, висока температура и често уриниране. Обичайните болки в гърба, които нямат връзка с бъбреците, са съвсем различни: те са по-локализирани и се появяват внезапно, без треска. Ако продължавате да изпитвате болки в гърба и хапчетата за тяхното намаляване са неефективни, трябва да посетите лекар.

8. Подпухнали очи

Един от ранните признаци за повредена филтърна система на бъбреците е появата на белтък в урината. Това може да доведе до подпухналост на очите. Появата на подпухнали очи се обяснява с факта, че бъбреците изпускат голямо количество белтък в урината, вместо да го задържат и разпространят в тялото.

Съвет: Ако сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно почивка и протеин, но продължавате да забелязвате подпухналост около очите. Не забравяйте да запазите час за вашия лекар.

9. Високо кръвно налягане

Вашата кръвоносна система и бъбреци зависят един от друг. Бъбреците има малки нефрони, които филтрират отпадъците и излишните течности от кръвта. Ако кръвоносните съдове се повредят, нефроните, които филтрират кръвта, няма да получат достатъчно кислород и хранителни вещества. Ето защо високото кръвно налягане е втората водеща причина за бъбречна недостатъчност.

Съвет: Научете се да контролирате кръвното налягане, за да избегнете бъбречна недостатъчност. Увеличете приема на храни, богати на фолиева киселина, тъй като те участват в производството на червени кръвни клетки и могат да помогнат за предотвратяване на анемия.

10. Промени в уринирането

Вашите бъбреци са отговорни за производството на урина и елиминирането на отпадъчни вещества посредством нея. Промените в честотата, миризмата, цвета и външния вид на урината не трябва да бъдат пренебрегвани. Общите видове промени включват:

  • Повишена нужда от уриниране през нощта. Между 4-10 пъти на ден се счита за нормално.
  • Кръв в урината. Здравите бъбреци филтрира отпадъците от кръвта, за да произведат урина, но ако филтърът е повреден, част от кръвните клетки могат да попаднат в урината.
  • Пенлива урина. Появата на мехурчета в урината, особено такива, които трудно се отмиват, показват наличие на нежелан белтък в урината.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.onmed.gr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиВидеоХранене при...ДиетиЛюбопитноНовиниФизиологияПатологияИзследванияАлт. медицинаКлинични пътекиНаучни публикацииСнимкиОрганизацииИсторияСпециалистиЗаведенияЛеченияНормативни актовеБотаника