Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Разберете какво говорят ръцете за вашето здраве

Разберете какво говорят ръцете за вашето здраве

Разберете какво говорят ръцете за вашето здраве - изображение

Един на всеки десет души в света страда от изтръпване на пръстите и дори на целите ръце. Това чувство може да бъде временно, в резултат на обичайна умора или да е знак за по-сериозен проблем със здравето. Представяме ви няколко важни данни, които ще ви помогнат да разберете какво се опитва да каже тялото ви, когато усети това неприятно чувство.

1. Умора и отпадналост.


Как се появява: Когато вдигате ръцете си и поставяте китките си в неудобна поза, вие повишавате натиска върху нервите, разположени в близост до повърхността на кожата. Това води до изтръпване на пръстите.
Какво да направите: Осигурете си достатъчно сън и почивка или се насладете на масаж.

2. Липса на витамини.


Как се появява: Липсата на някои витамини (като витамин E, B1, B6 и B12)често може да предизвика изтръпване на пръстите на лявата ръка или левия крак.
Какво да направите: Работете за възстановяване на баланса на витамини в тялото. Най-добре е да се консултирате със специалист, за да определите точната доза, която ви е необходима, тъй като прекомерният прием на някои витамини има отрицателни странични ефекти.

3. Увреждане на гръбначния стълб.


Как се появява: Проблемите с гръбначния стълб могат да бъдат разпознати чрез кутрето на лявата ръка. Те се появяват в резултат на натиск и увреждане на нервите.
Какво да направите: Разтягайте гърба си толкова често, колкото можете. Опитайте се да практикувате йога, гимнастика или плуване. Избягвайте да прекарвате прекалено много време в седнало положение.

4. Синдром на карпалния канал.


Как се появява: Синдромът на карпалния канал може да се изрази чрез палеца, показалеца и средния пръст. Благодарение на определени дейности, които се повтарят отново и отново, като част от работата или начин на живот, сухожилията могат да се подуят и да доведат до изтръпване на ръката.
Какво да направите: Обикновена гимнастика и разтягане на ставите може да помогне за предотвратяване появата на синдром на карпалния канал.

5. Проблеми с кръвообращението.


Как се появява: Изтръпването на пръстите на дясната ръка може да появи заради натиск върху нервите на повърхността или травма на ръката или раменната става. Възможно е изтръпването на дясната ръка да бъде причинено от някои сърдечно-съдови заболявания, които имат ефект върху общото кръвообращение на крайниците.
Какво да направите: Разходете се с умерени темпове или правете гимнастика за подобряване здравето на кръвоносните съдове в крайниците. По-сериозните проблеми с кръвообращението изискват намесата на медицински специалисти.

6. Болест на Бюргер.


Как се появява: Това заболяване засяга предимно пушачи. Кръвообращението се нарушава от постоянния прием на никотин, което от своя страна води до липса на минерали в организма. Това води първо до изтръпване на пръстите, а след това и на цялата ръка.
Какво да направите: Няма как да излекувате напълно това заболяване. Но да се откажете от вредните навици, очевидно е първата стъпка.

7. Диабет.


Как се появява: Един от първите признаци на диабет е изтръпването, което започва от краката до ръцете. Това се дължи на намаляване на кръвообращението към определени области в тялото и заради увреждане на нервните окончания и влакна.
Какво да направите: Диабет тип 1 се третира с помощта на инжекции инсулин. Диабет тип 2 най-често бива свързан с неправилно хранене, затова на първо място трябва да се направи кръвен тест и консултация с лекар.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.bbc.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиНовиниСпортЛайфстайлЛечения