Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Следвайте тези 4 съвета как да балансирате нивата на pH в тялото си

Следвайте тези 4 съвета как да балансирате нивата на pH в тялото си

Следвайте тези 4 съвета как да балансирате нивата на pH в тялото си - изображение

Много хора до известна степен пренебрегват нивата на pH в организма си, но всъщност те са важен аспект от поддържането на цялостното му здравословно състояние. От съществено значение е намаляването на киселинността и увеличаването на алкалността, тъй като алкалната среда не е благоприятна за развитието на различни болести. Един от най-ефективните методи е да консумирате алкализиращи растителни храни и да ограничите приема на преработени. Същевременно и други външни и вътрешни фактори оказват влияние, като състоянието на червата, стресът, качеството и продължителността на съня, приемът на лекарствени медикаменти и др.

Знаете ли какво всъщност представлява pH балансът и защо е ключът към добро здраве?

pH е логаритъм, който изразява съотношението в даден разтвор на позитивно заредените водородни йони към негативно заредените. Тази скала е от 1 до 14, като 1 е много киселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална. За да измерите нивото на pH във вашия организъм, можете да използвате тест ленти, които се предлагат на пазара.

Тялото ни основно е изградено от вода и повечето телесни течности и кръвта трябва да са слабо алкални – от 7,35 до 7,45. Ако средата в тялото ви е киселинна, то това може да въздейства негативно (дори и да не го забележите веднага, но в дългосрочен план) върху мускулните тъкани, артериите и вените, може да доведе до проблеми с кръвното налягане, забавяне на метаболизма, увреждане на клетките, проблеми с нивата на холестерол, както и да се създаде среда, благоприятна за натрупване на токсини в тялото. И тъй като говорим за баланс, именно той е изключително важен, защото никоя крайност не е препоръчителна – нито прекалено киселите, нито прекалено алкалните стойности на pH.

Алкализиращите диети, които помагат да се възстановят оптималните нива на pH, са свързани и с различни здравословни подобрения като:

  • ограничаване образуването на плаки в кръвоносните съдове;
  • предотвратяване натрупването на калций в урината, образуване на бъбречни камъни, бъбречни заболявания и увреждания;
  • намаляване нивата на възпаления и хронични болки;
  • поддържане на по-здрави кости (по-добра костна минерална плътност);
  • повишаване защитата срещу хронични заболявания, включително хипертония, диабет и артрит.

Вижте 4 стъпки, които бихте могли да предприемете за възстановяване и поддържане на здравословния pH баланс в тялото ви.

1. Намалете приема на киселинни храни

киселинни храни

Храните, които стимулират развитието на кисела среда, са преработени и сушени видове месо, такива с високо съдържание на натрий, добавена захар, пържени храни, мляко и млечни продукти, фъстъци, бял ориз, бял хляб, тестени изделия, алкохолни напитки и такива, включващи в състава си кофеин. Към тази група спадат също леща и други бобови растения, овес, орехи, но същевременно те предоставят на организма ви и много полезни хранителни вещества, така че не се отказвайте от тях напълно, а само бъдете умерени в консумацията им.

2. Придържайте се повече към алкален режим на хранене

алкален режим на хранене

Този вид режим включва приема на много зелени растения. Също така е добре да купувате колкото може повече органични храни, тъй като културите, които се отглеждат в органична среда, са по-алкализиращи и имат по-високо съдържание на витамини и минерали. За да се придържате към режим на хранене, който спомага за поддържане на алкално pH в тялото ви, трябва да ядете повече зеле, цвекло, глухарче, спанак, гъби, домати, авокадо, репички, краставици, броколи, риган, чесън, джинджифил, тиквички, аспержи и други, които са с високо съдържание на хлорофил, продукти, предоставящи здравословни мазнини, като кокосово масло и висококачествен зехтин. Стремете се да консумирате плодовете и зеленчуците непреработени, както напитките, които можете да получите от тях. Повечето кисели, цитрусови плодове, като грейпфрут например, не създават киселинност в организма, а напротив - допринасят за алкалната среда (предотвратяване на ацидоза).
Голяма част от храните с високо съдържание на протеини са киселиноформиращи, така че ако ядете много месни и животински продукти, е важно да ги балансирате с алкализиращи растителни.

3. Пийте алкална вода

алкална вода

Има немалки разлики между различните източници на вода, когато става въпрос за нивата на рН в тях. Ако водата има стойности на рН по-малки от 6,5, то тя се смята за киселинна, което означава, че потенциално може да извлича метални йони, като желязо, манган, мед, олово и цинк от водоносни пластове, водопроводни инсталации и тръбопроводи, плюс съдържащи се в тях определени токсични метали. Подходящ начин за справяне с този проблем е използването на йонизатор за вода. Налични данни сочат, че благоприятното pH ниво на алкалната йонизирана вода е между 8,5 и 9,5. Също така можете да добавяте лимон или прясно изстискан лимонов сок, като той ще спомогне да се повиши алкалността. Дестилираната вода е с неутрално pH 7.

4. Ограничете приема на алкохол, кофеин и лекарства

алкохол, кофеин и лекарства

Много видове лекарства, напитки, както и токсини, натрупани в организма, могат да нарушат баланса на pH. Някои от тях са алкохола, продукти, съдържащи кофеин, видове опиати и нестероидни противовъзпалителни средства. Не приемайте лекарства без лекарско предписание, а когато това е наложително, се консултирайте с медицинско лице за наличието на възможно най-безвредната им алтернатива. Също така недоспиването, високите нива на стрес и заседналият начин на живот оказват влияние върху повишаване киселинността в тялото. Ако живеете или работите в среда със силно замърсяване на въздуха, предприемете стъпки, за да се предпазите колкото е възможно повече.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: draxe.com
Снимки: somospacientes.com, alkalinewaterplus.com, plantcultures.org.uk, healthiestalternative.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноДиетиФизиологияЗдравни съветиПрезентацииСпортПсихологияЛайфстайлЛеченияБотаника