Начало Съвети Здрав дух Общуване Спазвайте тези 10 правила, ако искате да избегнете развод

Спазвайте тези 10 правила, ако искате да избегнете развод

Спазвайте тези 10 правила, ако искате да избегнете развод - изображение

В наши дни разводът е често срещан, а статистиката - плашеща. И все пак, всеки иска да има щастлив брак за години напред. Представяме ви списък със съвети на психолози и хора с личен опит за това как да избегнете грешки и да спасите брака си.

1. Уважавайте се един друг

Взаимното уважение е ключът към успешния брак. Дори да сте ядосани, трябва да се изразявате през призмата на уважението. Тя ви позволява да избегнете ситуации, при които един от партньорите усеща, че другият го манипулира и оказва натиск върху него.

2. Не сравнявайте партньора си с другите

Не сравнявайте вашия партньор със съпругите и съпрузите на останалите хора, особено тези в социалните мрежи. Не си го помисляйте и не го изричайте на глас. Помнете, че хората не искат да разкрият своята същност, а желаният от тях образ. Затова, когато другите съпрузи обсипват своите дами с цветя, водят ги в скъпи ресторанти и им купуват подаръци, вероятно става въпрос за поведение, което не е искрено. Дори да е така, това не означава непременно, че тези двойки са щастливи.

3. Поддържайте се и се грижете за себе си

Винаги се грижете за себе си. Добрият секс е в основата на щастливия брак. Бъдете тонизирани и здрави. Помислете за начина, по който изглеждате, когато застанете пред вашия партньор, дори и у дома. Откажете се от старите джогинг панталони и широки тениски. Заложете на текстилни изделия, които подчертават вашата красива фигура. Това правило важи както за мъжете, така и за жените.

4. Съпругът е приоритет номер едно, след това са децата

Родителството означава да жертвате собствените интереси в името на вашите деца. Но може да допуснете грешка, ако пренебрегнете брака си заради тях. Първо, схващането, че децата са всичко, от което имате нужда, е погрешно. Второ, семейната двойка стои в основата на всяко семейство. И трето, един ден вашите деца ще пораснат и ще напуснат дома ви. Тогава вие двамата може да останете сами и единственото, което да ви свързва да е вашата обща история. Или да разберете, че от брака ви не е останало нищо и не чувствате привързаност към човека, който е до вас. Помислете дали наистина искате това да се случи.

5. Простете един на друг

Никой не е перфектен. Всеки допуска грешки. Много връзки водят до недоразумения и нараняване на партньорите. Ако те не умеят да прощават един на друг, тогава техните взаимоотношения могат да пропаднат под тежестта на натрупалото се недоволство.

6. Не се опитвайте да променяте вашия партньор

Понякога хората мислят, че могат да променят своите партньори. Но това не е така. Всеки има недостатъци и е почти невъзможно да превърнете някого в човека, който искате да бъде. Никога не се опитвайте да променяте вредните навици, религиозните възгледи, взаимоотношенията с родителите, хобитата и личните приоритети на вашия партньор. Въпреки това, може да направите едно добро нещо. Създайте навици и традиции, които всеки от вас да намери за приятни.

7. Избягвайте силните думи, особено "развод"

Опитайте се да избягвате фрази като: "Ако това продължава, ще те напусна!" И никога не изричайте думата "развод". Ако смятате да я казвате, бъдете готови да отидете и се срещнете с адвокат. Не се връщайте обратно с подвито коляно, за да искате прошка. Може и да не я получите. Подобни фрази, изречени в изблик на гняв, не се забравят лесно. Веднъж споделени, те могат да увеличат шансовете за развод.

8. Контролирайте вашите емоции

Опитайте се да не обиждате вашия партньор. Ако смятате, че не може да се контролирате, тогава си вземете малко почивка. Поемете дълбоко дъх и излезте на разходка. Не използвайте това оправдание, за да накажете вашия партньор с изолация. Кажете му, че ще се върнете да говорите, когато се успокоите. И не забравяйте да спазите обещанието си.

9. Никога не говорете лошо за вашия партньор

Никога не говорете лоши неща за вашия партньор пред останалите хора. Нито на приятелките си. Нито на майка си. След спора може да забравите всичко да и да си простите, но вашите роднини и приятели - не. Възможно е партньорът ви да бъде в негативна светлина за тях и те ще започнат да се отнасят лошо с него. Когато отношенията ви станат обтегнати, послушайте сърцето си и говорете с вашата половинка. Ако имате нужда да споделите с някого, свържете се със семеен психолог.

10. Научете езика на любовта на вашия партньор

Всеки говори собствен език на любовта. Вашият може да се различава от този на партньора ви. Езикът на любовта се проявява с думи на подкрепа и похвала, докосване и грижи или дори материални неща като дарове. Всеки от нас го владее. Какъвто и да е този на вашия партньор, научете го и го използвайте.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.lpgatoa.org
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияИсторияЛюбопитноСнимкиСоциални грижи