Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Спазвайте тези 6 препоръки, подпомагащи добрата реминерализация на зъбите

Спазвайте тези 6 препоръки, подпомагащи добрата реминерализация на зъбите

Спазвайте тези 6 препоръки, подпомагащи добрата реминерализация на зъбите - изображение

Много хора вече са внесли здравословни промени в хранителния си режим и начина си на живот, които пряко влияят и върху състоянието на зъбите и устната хигиена. Нещо повече, те спомагат да се осъществи и процесът на реминерализация.

Реминерализацията е метод за лечение на повърхностни кариеси, без да е налице нарушаване структурата на емайла. Вижте шест вещества, които трябва да си набавяте в необходимите количества, за да бъдат зъбите ви здрави и красиви.

1. Калций

Калций

Калцият обикновено бива свързван с доброто състояние на костите. Той е и един от основните градивни елементи в тях, но също така е отговорен за изграждането и здравината на зъбите. За правилното им реминерализиране се счита, че калцият е задължителен елемент. Също така е нужно той да постъпва в тялото заедно с други хранителни вещества, за да се образува подходяща минерална комбинация.

Препоръка: Набавяйте си по 1000 милиграма калций на ден.

2. Витамин D3

Витамин D3

Всички тъкани и органи в тялото разполагат с рецептори за витамин D. Той е един от най-важните за поддържането на цялостното здравословно състояние на организма. Когато става дума за реминерализация на зъбите, е необходим за правилното усвояване на калций и баланса на минерали в тялото – двата процеса са с решаващо значение за образуването и здравината на костите и зъбите. Около половината от населението в световен мащаб страда от недостиг на витамин D поради различни причини, някои от тях са:

  • Стоене дълго време на закрито, а не на пряка слънчева светлина;
  • Прекомерна употреба на слънцезащитни продукти;
  • Завишена консумация на фитинова киселина, която възпрепятства усвояването му чрез метаболитните процеси в тялото. В по-големи количества киселината се съдържа в бадеми, лешници, леща, боб, соя и сусам.

Препоръка: Витамини D2 (по-лесно усвоим от организма) и D3 е необходимо да бъдат приемани по общо 1000 IU (2.5 микрограма) всеки ден.

3. Витамин К2

Витамин К2

Витамините К2 и D3 се свързват и по този начин абсорбцията и разпределението на калций в организма биват подобрени. Също така, витамин К2 е нужен за активиране на остеокалцина – основният протеин в костите, участващ и при растежа, здравината и реминерализиацията на зъбите.

Препоръка: Витамин К2 е с оптимална дневна доза от 90 микрограма.

4. Магнезий

Магнезий

Магнезият играе роля при структурното развитие на зъбите. Недостатъчното му количество в организма би попречило за правилното протичане на реминерализацията. Подобно на витамин D, много хора не получават и достатъчно магнезий.

Препоръка: Комбинирайте 300-400 милиграма магнезий на ден, заедно с гореспоменатите количества калций, витамини D3 и К2.

5. Колаген

Колаген

Колагенът, и по-специално колаген тип I, е основен градивен компонент на цялото тяло и зъбите. Колагенът се среща най-вече в животинските продукти. Ако не консумирате такива, то тогава си го набавяйте под формата на добавка. Допълнителен бонус е, че той въздейства изключително благоприятно и върху здравето на червата и по-доброто усвояване на хранителните вещества.

Препоръка: Съществуват много различни източници на колаген, но онзи, който се приготвя от пасищни животни, е най-добрият. Ако го приемате под формата на добавка, то следвайте инструкциите за препоръчителни дози, изписани върху листовката.

6. Пробиотици

Пробиотици

Направени проучвания установяват, че хората, с по-високо количество неорганични компоненти в слюнката, които имат и по-киселинен pH баланс в тялото, са изложени на по-висок риск от заболяване на венците и зъбите. Чрез прием на пробиотици бихте подпомогнали увеличаването на органичните съединения. Също така пробиотиците ще противодействат на вредните бактерии, ограничаващи правилното протичане на реминерализацията на зъбите.

Препоръка: Избирайте продукт от реномиран производител, който съдържа в себе си най-добрите и полезни щамове.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: draxe.com
Снимки: newsweek.pl, foodmatters.com, ibdnewstoday.com, stylecraze.com, nutraingredients-usa.com, ohridnews.com, cordantsolutions.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлИсторияЛюбопитноХранене при...СпортСнимкиИзследванияАлт. медицинаЛеченияБотаникаНаправления в медицинатаСпециалистиНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииЗаведенияПроизводители