Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Спазвайте 5 правила при миене на зъби

Спазвайте 5 правила при миене на зъби

Спазвайте 5 правила при миене на зъби - изображение

Знаете ли, че много от широко разпространените методи за миене на зъби са неправилни и всъщност могат да навредят на зъбите и венците. Устната хигиена е важна, защото се отразява на цялостното здраве на организма и помага да се чувствате добре.

Вижте какви съвети дават експертите за ефективно почистване и дълготрайна грижа за зъбите.

1. Използвайте кръгови движения
Интензивното хоризонтално търкане е често срещан, но погрешен подход. Четките са направени от изкуствен материал, който има груба структура в сравнение с венците и дентина. Докато главата на четката се движи бързо напред и назад по зъбните редици, нейните власинки могат да наранят зъбите и венците. Вместо това използвайте кръгови движения, наподобяващи масаж над всеки зъб.

2. Изберете мека четка и я сменяйте често
Не е препоръчителна употребата на четки с голяма или умерена твърдост. Четките са направени от изкуствен материал, който може да нарани зъбния емайл. Използвайте по-меки разновидности, които също успешно почистват зъбите. Не вземайте твърде дълга четка, а изберете по-малък размер, за да я навигирате лесно.

Сменяйте четките на всеки 1-2 месеца. След време те не само губят формата и ефективността си, но се втвърдяват. При употреба горният покривен слой на власинките се изтърква и те стават по-груби и дразнещи за емайла. Купувайте комплекти с повече четки, за да ви е удобно да ги сменяте често.

Четка за зъби

3. Не мийте веднага след хранене
По-добре изчакайте 30-45 минути, ако сте консумирали продукти с по-високо киселинно или захарно съдържание. В противен случай с търкането им върху зъбите рискувате да свалите и частици от емайла. Такива продукти включват плодовете като ябълки и портокали, както и газирани напитки и сладки изделия.

4. Почистете езика и вътрешната част на зъбите
Вътрешната страна на долните зъби е едно от най-често пренебрегваните места при почистване. Обърнете четката вертикално и внимателно изтъркайте, движейки от долу нагоре. Не пропускайте да изчеткате и езика, за да отстраните бактериите и да предотвратите лошия дъх.

5. Мийте под ъгъл и не прекалено често
Достатъчно е да почиствате зъбите два пъти на ден, като се стремите да поддържате ъгъл от 45 градуса. Добре е вечер да използвате конец за зъби, защото четката не може да отстрани всичката плака, натрупана в тясното пространство между зъбите.

Миене на зъбиРедактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / mouthhealthy.org / colgate.com
Снимки: freepik.com / orthodonticslimited.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияЛеченияСнимкиЛайфстайлНовиниХранене при...СпортАлт. медицинаБотаникаИзследванияНаправления в медицинатаНормативни актовеСпециалистиЗаведенияСоциални грижиОрганизацииПроизводители