Начало Съвети Околна среда и бит Мода и облекло Спасете плетените дрехи от мъх и топчета по 5 начина

Спасете плетените дрехи от мъх и топчета по 5 начина

Спасете плетените дрехи от мъх и топчета по 5 начина - изображение

С идването на студените месеци най-после отново можем да извадим любимите си пуловери. За съжаление някои материи са по-склонни към образуването на мъх и топчета, които развалят вида на плетивата. Ако и вие сте се сблъсквали с този проблем, ви предлагаме 5 лесни начина да почистите дрехите, без да се налага да използвате специална машинка за това.

1. Ситен гребен
В някои магазини се продават гребени за дрехи, които почистват излишните мъхчета. Но със същия успех може да използвате много ситен гребен за коса. Оберете оформилите се влакна, като внимавате да не закачате материята отдолу.

Ситен гребен

2. Шкурка
Бързо може да почистите жилетката, използвайки ножица и шкурка. Първо внимателно „подстрижете” по-големите топчета, а малките заплитания може да премахнете с шкурка. Нейната релефна повърхност закача мъхестите влакна и също така може да се използва при захабени памучни материи.

3. Самобръсначка
Вземете обикновена самобръсначка (препоръчително е да няма голяма гел лента) и започнете, като съвсем леко минете засегнатия участък. Постепенно увеличете натиска, но пазете материята от надраскване. Използвайте кратки последователни движения. Когато се натрупат повече власинки от почистването, може да ги отстраните с помощта на тиксо или самозалепваща ролка.

Почистване със самобръсначка

Като алтернатива може да опитате с електрическа самобръсначка или тример, които още по-лесно отстраняват събралите се топчета.

4. Велкро ролки за коса
Това е удобен и деликатен начин да почистите плетени материи като вълна и кашмир. Поставете една ролка върху проблемния участък и започнете да я търкаляте напред-назад. Когато мъхчетата се закачат върху релефа на лепката, ги почистете с ръка и повторете.

5. Тиксо
С помощта на тиксо може да направите бърза и лесна „епилация” на плетени материи. То е особено подходящо при по-едри и меки плетки, образуващи мъх. Използвайте дебела лента тиксо, залепете върху нежеланите власинки и издърпайте.

Почистване с тиксо

Редактор: Гергана Стоева
Източници: wikihow.com / fustany.com
Снимки: alterationsneeded.com / womansera.com / westboulevardcleaners.com / fustany.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихология