Стимулирайте имунитета с чай от магданоз
Магданозът е любима подправка за ястия и салати, но освен това е добре познат в народната медицина. Богат на необходими вещества като антиоксиданти, желязо и витамини, той носи разнообразни здравословни ползи за организма.
Изследванията сочат, че благодарение на впечатляващия си състав, магданозът е ефективно средство за стимулиране на имунитета и детокс. Освен това има противовъзпалителни свойства, подпомага функцията на бъбреците и предпазва клетките от ракови изменения. Чаят от магданоз е лесен начин да включите полезната подправка в менюто си.
Ето как може да си направите тази зареждаща напитка и кои са 3 от ползите й за тялото:
1. Имуностимулиращо и антиоксидантно и действие
Магданозът снабдява организма с добра порция витамини А и С, които са необходими за оптималното функциониране на имунната система. Витамин С помага за производството на бели кръвни телца и има антоксидантни свойства. От своя страна, желязото в магданоза стимулира продукцията на червени кръвни клетки, които разнасят кислород до тъканите на тялото.
Окислението, предизвикано от свободните радикали, води до вътрешни възпаления и развитие на хронични болести и тумори. Чаят от магданоз съдържа важни антиоксидантни съединения като угенол, лимонен, апигенин, които ни предпазват от действието на свободните радикали.
2. Детоксикация
Приемът на магданоз има положителен ефект върху бъбреците и пикочния мехур, като може да се използва за пречистване на организма. Подправката съдейства за изхвърляне на излишните токсини, мазнини и соли от тялото. Чаят от магданоз помага за предотвратяване на възпаления и камъни в пикочните пътища.
3. Противораково действие
Магданозът е богат на флавоноиди и съединения с антитуморни свойства, които са необходими за неутрализиране на канцерогените, преди да са успели да навредят на тялото. Проучванията показват, че вещества като апигенин и лутеолин съдейства за блокиране на растежа и разпространението на раковите клетки. Магданозът има благотворен ефект върху дихателните пътища и съдържа миристицин, който помага да предпазим здрави дробовете си.
4. Приготвяне
За една чаша чай, имате нужда да от 250 милилитра вода и 1/4 чаша свежи листа от магданоз. Ако разполагате с изсушени листа, използвайте 2 супени лъжици. След като водата кипне, залейте магданоза и оставете да се накисва 5-10 минути. Прецедете напитката и по желание добавете мед и лимон.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: organicfacts.net / healthline.com
Снимки: healthline.com / liveeatlearn.com / dayafterindia.com / rd.com
Коментари към Стимулирайте имунитета с чай от магданоз