Стимулирате имунитета и храносмилането с индийски чай масала
Масала е чай, богат на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Той зарежда организма с ценни хранителни вещества, които подсилват имунната система и помагат за облекчаване на стомашните проблеми. Всъщност думата масала означава „смес от подправки“, понеже полезния чай се приготвя с малко джинджифил, канела, карамфил, кардамон, семена от копър и щипка черен пипер. Напитката има богат вкус и носи разнообразни здравословни ползи. Всяка съставка допринася не само за аромата на чая, но и за неговите имуностимулиращи свойства.
Подправките имат важна роля в индийската натурална медицина, а редица съвременни изследвания потвърждават техния благоприятен ефект върху организма. Чаят масала е напитка, която може да се използва при простудни заболявания, отслабнал имунитет, стомашни проблеми, газове и симптоми на ПМС. Ето кои са някои от полезните свойства на неговите разнообразни съставки:
Джинджифил:
- стимулира метаболизма, храносмилането и имунитета
- помага за справяне с кашлица, възпалено гърло и инфекции
- богат е на антиоксиданти и има противовъзпалително действие
Канела:
- съдейства за регулиране на кръвната захар и апетита
- антиоксидантно и пречистващо действие
- помага при възпаления и инфекции
Карамфил:
- има антибактериални и противогъбични свойства
- полезен е за черния дроб и кръвната захар
- предпазва стомашната лигавица от раздазнения
Кардамон:
- насърчава кръвообращението и метаболизма
- облекчава респираторни проблеми, простуда и кашлица
- подобрява храносмилането и има детоксикиращо действие
Копър:
- източник на витамин С, калий и фибри
- помага при констипация, подуване и храносмилателни проблеми
- подсилва имунитета и има антибактериални свойства
Черен пипер:
- съдържа антиосиданти и подпомага пречистването на тялото
- полезен е за стомаха и метаболизма
- работи за освобождаване на дихателните пътища при простуда
Рецепта
- 1 пакетче черен чай или друг чай по избор
- 1/2 чаена лъжица джинджифил
- 1/3 чаена лъжица канела
- 3-4 пъпки карамфил (или 1/3 чаена лъжица смлян)
- 3 семенца кардамон (или 1/3 чаена лъжица смлян)
- 1/3 чаена лъжица семена от копър
- 1/2 чаена лъжица черен пипер на зърна или млян
- 2 чаени чаши вода
Първо вземете подправките, които не са смлени, и леко ги намачкайте с помощта на хаванче или лъжица. Поставете водата в малка тенджера, а след като заври добавете начуканите семена и останалите подправки. Оставете ги да се запарват на тих огън за 3 минути. След това прибавете пакетче чай и оставете котлона на ниска степен за още 2-3 минути. Свалете от огъня, прецедете напитката и по желание подсладете с мед.
theindianspot.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Алтернативно лечение на задна хрема при деца и възрастни
- Как да свалим температурата в домашни условия
- Костилките от маслини прочистват червата
- „Вечните“ химикали влошават чревното здраве на младите хора
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Деконгестанти
- Естествени методи и средства облекчаващи остра хрема
- Как да се преборим с настинките и грипа без лекарства
- Изследване на калпротектин
- Активни точки, използвани в китайска медицина при грип и простудни заболявания
Коментари към Стимулирате имунитета и храносмилането с индийски чай масала