Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 13 съвета за оцеляване, които могат да спасят живот, дори когато всичко изглежда изгубено

13 съвета за оцеляване, които могат да спасят живот, дори когато всичко изглежда изгубено

13 съвета за оцеляване, които могат да спасят живот, дори когато всичко изглежда изгубено - изображение

Ние сме безпомощни без нашите приспособления. Започваме да се паникьосваме, когато батерията на телефона падне или връзката с интернет прекъсне. Но какво правим, ако изпаднем в опасна ситуация, която изисква предприемането на адекватни действия? Представяме ви няколко трика и съвета, способни да спасят човешки живот в екстремни ситуации. С тяхна помощ може да бъдете подготвени за всичко.

1. Как да запалите огън по правилния начин

Първото нещо, което трябва да направите, когато се загубите в дивата природа, е да запалите огън. Не всеки знае как да го направи правилно. Следователно, докато човек се опитва, губи ценно време. Огънят се състои от три основни части:

 • Прахан. Той се състои от сухи и тънки клонки с дебелината на върха на молив и височина, равна на разстоянието между палеца и кутрето. Имате нужда от толкова, колкото може да поберете с пръстите на двете ръце.
 • Подпалки. Това са клонки с дебелина на палец. Тяхната дължина е равна на разстоянието между върха на пръстите и лакътя. Имате нужда от толкова, колкото може да поберете с две ръце.
 • Дърва за огрев. Те трябва да горят дълго време. Изберете клони, които са дебели колкото китката на ръката или повече. Тяхната дължина трябва да бъде еквивалентна на разстоянието от стъпалото до коляното на крака.

Първо, подредете праханът под формата на палатка и го запалете. След това поставете подпалките по същия начин и постепенно започнете да добавяте дървата за огрев. Подобен огън може да гори дълго време и да предостави добри въглища за приготвяне на храна.

2. Ръчно изработен инструмент

Ако не разполагате с инструмент за изграждане на подслон под ръка, може сами да създадете такъв. За да направите чук, трябва да намерите свеж дървен клон с нормални размери. След това да разцепите върха на три части и да поставите плосък, но здрав камък в цепнатината. Накрая фиксирайте с помощта на въже или други клони от двете страни и готово.

 • Може да загладите едната страна на каменната повърхност и да я използвате за построяването на колиба или палатка или да заострите другата и да й намерите приложение като средство за рязане на клони и самоотбрана.

3. Автоматична въдица

Рибата е най-достъпният източник на храна в подобна критична ситуация, но първо трябва да я хванете. Ръчно изработената автоматична въдица може да бъде от голяма полза:

Как да я направите: Намерете малко и младо дръвче, разположено в близост до воден басейн. Направете капан, съставен от два дървени клина, прикрепени един за друг. Забийте го в земята. Дръпнете и свържете върха на дръвчето с горната част на клина. Към него прикрепете куката и стръвта. Когато рибата клъвне, капанът ще се задейства и ще я изхвърли на брега.

4. Как да примамите червеите

Преди да се заловите с риболов, трябва да се снабдите със стръв. Може да направите това с помощта на следния трик, който рибарите използват в продължение на много години.

Намерете влажна почва и преобърнете някое изгнило и паднало дърво. Вземете две дървени пръчки. Забийте едната в почвата, а другата използвайте като "нож", с който да я "отрежете". След 2-3 минути червеите ще започнат да излизат на повърхността и ще се превърнат в стръв за вашия улов.

 • Защо се случва това? Земните червеи свързват звука, предизвикан от триенето на пръчките, с приближаване на къртица. Това е същата причина, поради която излизат на повърхността по време на дъжд, тъй като дъждовните капки създават подобни вибрации.

5. Направете копие

Ако не разполагате със средство за ловене на риба, може да си направите копие. Намерете леко влажно, дълго и здраво стъбло. Разделете единия край на четири равни части. Заострете върховете с нож или камък и ги фиксирайте с помощта на пръчка или въже. Сега лесно може да ловите риба в плитки води.

6. Как да почистите правилно рибата

След като уловите рибата, трябва да я почистите. Може да направите това с помощта на няколко лесни движения, без много усилия и бъркотия.

 • Измийте рибата и премахнете люспите. Направете лек разрез като започнете от опашката и стигнете до главата. Не вкарвайте ножа прекалено навътре, за да не повредите вътрешната част.
 • Отрежете долната челюст на рибата (както е показано на изображението) и я дръпнете назад. Накрая премахнете вътрешностите, главата, хрилете и опашката.

7. Как да различите следите на животните

Хубаво е да разполагате с подобни знания, тъй като могат да бъдат от полза по време на лов или в случай, че искате да избегнете среща с даден хищник. За да намерите следите на животното, огледайте местата, които се характеризират с мокра почва и намачкана трева.

8. Какъв вид огън да направите

Трудно може да запалите огън при неправилно разположение на дървата за огрев. Има няколко основни вида. Изберете най-подходящия от тях в зависимост от ситуацията.

 • Шведски огън. Той гори близо 5 часа и е подходящ за приготвяне на храна, но не осветява добре терена.
 • Огън тип "Типи". Пали се изключително бързо и осигурява много светлина и топлина, но не се препоръчва при ветровито време.
 • Огън тип "Звезда". Подходящ за приготвяне на храна. Неговата жар гори в продължение на дълго време. Ако го сглобите неправилно, може да го запалите много трудно.
 • Огън тип "Навес". При него една дебела част от дървата за огрев поддържат всички останали. Този тип огън е подходящ за лошо време. Той не се разпада, но гори много интензивно.
 • Огън тип "Платформа". Състои се от дърва за огрев, поставени едно върху друго, които образуват решетка. Той е идеален за приготвяне на храна, но изисква много сухи и дебели клони.
 • Огън тип "Колибка". Той гори интензивно и не изисква никакви специални грижи. Но са необходими известни умения за правилно нагласяне на дървата за огрев, за да не угасне.

9. Огнище тип "Дакота"

Огнище тип "Дакота" представлява огън, скрит под земята, който спасява живота на хората в продължение на векове. Той изисква минимално количество дърва, осигурява максимална топлина и е подходящ за лошо време.

Изкопайте дупка в земята с дълбочина около 10-12 сантиметра и поставете дървата за огрев в нея. След това направете друга, която да снабдява огъня с кислород (вижте изображението по-горе). Този тип огнище трябва да бъде разположено близо до дърво, за да разсейва дима.

10. Пътни символи

Лесно може да се изгубите в дивата природа. Ето защо е препоръчително да запомните някои от най-често срещаните знаци. Те могат да ви помогнат да намерите пътя или да предупредите други хора за възможни опасности.

11. Как да построите подслон за една нощ

Ако нямате друг избор, освен да преспите в гората за една нощ и не разполагате с палатка, може да си направите подслон.

 • Създайте конструкция с помощта на един голям клон и два Y-образни. Уверете се, че може да се поберете в бъдещия подслон. Покрийте земята с 15-25-сантиметров слой от трева, клонки или сухи листа, за да поддържате топлината.
 • Укрепете конструкцията с няколко дървени пръчки. Покрийте с листа и малки клонки като редувате слоевете. Накрая влезте и затворете входа. По този начин може да спите, без да се притеснявате от студа.

12. Как да зашиете рана правилно

Ако имате дълбока рана, трябва да намерите специален конец и извита игла за шиене на рани, каквито може да намерите в стандартния комплект за оказване на първа помощ. Но много малко от нас знаят как точно да ги използват. Има различни шевове за всеки вид рана и познаването на поне един от тях може да бъде напълно достатъчно за оказване на първа помощ.

13. Как да наместите изкълчено рамо

Изкълчването е често срещана травма. Ако не наместите крайника в правилната позиция на време, може да се появи мускулен спазъм.

 • За друго лице: Сложете пострадалия на земята и поставете крак (без обувката) върху неговата подмишница. Хванете здраво ръката и започнете да я дърпате, докато чуете щракване. Не правете резки движения, както показват по филмите, защото може да навредите на нервите, мускулите и сухожилията.
 • За себе си: Легнете по корем върху повдигната повърхност, например дънер. Завържете тежест за ръката и я оставете да виси към земята в продължение на 15-20 минути. По този начин може да наместите крайника. Но не забравяйте, че не трябва да движите ръката поне 5 часа след извършване на "лечението".

Знаете ли и други полезни съвети за оцеляване? Моля, споделете с нас в коментарите.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: trackerspdx.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеЛайфстайлИсторияНовиниПсихологияЛюбопитноСнимки