Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Усвоете тези 8 умения, които да ви помогнат в екстремни ситуации

Усвоете тези 8 умения, които да ви помогнат в екстремни ситуации

Усвоете тези 8 умения, които да ви помогнат в екстремни ситуации - изображение

Никой не иска да изпада в опасна за живота ситуация и искрено се надяваме, че никога няма да ви се наложи да прибягвате до някои от следващите съвети. Във всеки случай, запознаването с някои техники за първа помощ е най-малкото, което може да направите, за да осигурите сигурност на вас и вашите близки. Един ден може да спасите живота на човек, който дори не познавате. Представяме ви някои от най-ефективните техники за оцеляване. Надяваме се никога да не се налага да ги използвате, но по-добре да бъдете в безопасност, отколкото да съжалявате по-късно.

1. Какво да правите, ако се задавите

 

Преди всичко трябва да запазите спокойствие. Започнете да кашляте силно. Ако това не подейства, ударете с юмрук зоната между коремчето и долната част на ребрата, прилагайки J-образно движение нагоре и надолу. Също така може да се допрете до облегалката на стола и да се притиснете към нея, потягайте ръце напред. Повторете тази маневра, докато чуждото тяло излезе.

Втори вариант

Застанете на колене и лакти. Протегнете ръце напред и паднете по гърди и корем върху пода. Това е малко болезнено, но може да ви спаси живота.

2. Как да разпознаете, че приближава голяма гръмотевична буря

 

Ако смятате, че скоро може да се "развилнее" буря, обърнете внимание на следните подробности:

  • Облаците са разположени ниско.
  • Те не са перести, а по-скоро кълбести и "пухкави".
  • Облаците са тъмни, дори тъмнокафяви. Ако са черни, вероятно предстои силен дъжд без вятър. Ако са кафяви - силен дъжд с вятър. Ако облаците се разминават, това означава, че няма да вали дъжд.

3. Какво да правите, ако спирачките на автомобила не работят

Ако спирачките откажат да работят, не изпадайте в паника: помолете пътниците (ако не сте сами) да затегнат колани, включете аварийните светлини и позволете на другите шофьори да разберат какво се случва, използвайки светлини с дълъг обхват и клаксон:

  • Натиснете спирачния педал със силни и резки движения. По този начин може да създадете налягане в спирачната система. След това бавно преминете към по-ниска скорост. Ако разполагате с механична скоростна кутия, натиснете педала на съединителя. Ако тя е автоматична - поставете скоростния лост в L-позиция.
  • Използвайте ръчните спирачки внимателно. В противен случай управлението на колата може да излезе извън контрол.
  • Опитайте се да завиете наляво и надясно, преминавайки от една улица към друга.

4. Какво да правите, ако ви следят

Ако смятате, че някой ви следи, първо се уверете, че това наистина е така. Запомнете начина, по който изглежда този човек, и веднага сменете посоката. Ако преследвачът продължава да върви след вас, не отивайте в безлюдна зона. Влезте в някое кафене и се правете, че имате среща с приятел. Друга добра идея е да идете директно в полицейския участък.

5. Как да не се "въртите в кръг", докато прекосявате гората

 

Ако смятате, че се движите в кръг, докато прекосявате гората, опитайте се да заобиколите големите дървета от една и съща страна. Ако сте десничар, преминете от ляво. Ако сте левичар - от дясно. По този начин може да избегнете обикалянето в кръг.

6. Интересен начин за запалване на огън

 

В случай, че не разполагате с нищо, с което да запалите огън, може да използвате презерватив и слънчева светлина. Поставете малко количество вода в контрацептива. Завържете и използвайте като леща, фокусирайки светлината върху парче хартия или суха трева. Просто бъдете търпеливи и скоро може да се сдобиете с мечтания огън.

7. Как да бъдете в безопасност по време на туризъм

 

Уверете се, че вашите близки и познати знаят къде отивате, какви места смятате да посетите и кога планирате да се върнете. Най-добре е да съставите туристически маршрут със специалист, който добре познава района.

8. Къде да се скриете по време на земетресение

 

Противно на общоприетото схващане, по време на земетресение не трябва да се криете под рамката на вратата. По-добре е да застанете близо до масивни предмети: преди това се уверете, че те не могат да паднат върху вас. Легнете близо до тях и заемете ембрионална поза.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.abc.net.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлТестовеНовиниПсихологияИсторияЛюбопитноСнимки