Трябва ли да отстраняваме течността от киселото мляко

Ако сте сред любителите на млечните продукти, то със сигурност сте забелязвали тънкия слой бистра течност в горната част на кофичките с кисело мляко, предлагани по магазините. Но какво представлява тя, здравословна ли е и необходимо ли е да се отстранява преди консумация? Нека да разберем.
Какво представлява течността
Течността, която се отделя на повърхността на киселото мляко, всъщност е суроватъчен протеин.
Млякото съдържа два основни вида протеини – суроватка и казеин. По време на процеса на подквасване, млечнокиселите бактерии превръщат лактозата (млечната захар) в млечна киселина, което понижава pH на млякото. Това кара казеиновите протеини да се слепват, образувайки гелообразна структура, която придава на киселото мляко характерната му гъстота. Междувременно суроватката (естествен млечен серум) остава в течна форма, като с течение на времето се издига на повърхността на киселото мляко. Това е напълно нормално и със сигурност не означава, че млечният продукт е развален.
Здравословна ли е суроватката
Суроватката определено е здравословна, поради което е препоръчително да не я отстранявате. Тя е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които тялото ви не може да произведе само. Освен това течността, наричана още цвик, е чудесен източник на калций, пробиотици и витамини.
Суроватката дори има някои предимства пред другите видове протеини, категорична е Тоби Амидор, диетолог и експерт по хранене. Тя осигурява по-дълготрайно усещане за ситост и е по-лесна за храносмилане в сравнение с други белтъчини, включително казеина.
Следващият път, когато забележите течност в горната част на кофичката с кисело мляко, просто я разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Суроватката не само добавя хранителни вещества към млякото, но и осигурява по-кремообразна консистенция.
» Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко |
При всяко кисело мляко ли се отделя суроватка
Отделянето на течност може да се наблюдава при всяко кисело мляко, но количеството й зависи от вида на млечния продукт. Например гръцкото кисело мляко се прецежда, за да се отстрани излишната течност, така че при него е по-малко вероятно да се отдели суроватка, отколкото при обикновеното кисело мляко, което обикновено не преминава през процес на прецеждане.
Растителните кисели млека, като например кокосово или бадемово мляко, също отделят известно количество течност, която обаче не е суроватка. Тя е предимно вода и е безопасна за смесване с продукта.
Как да разберете дали киселото мляко е развалено
Въпреки че суроватката е напълно безопасна – и дори здравословна – има някои ключови признаци, за които можете да следите, за да разберете дали киселото мляко се е развалило:
- Неприятна миризма – Киселото мляко има лек, остър аромат. „Ако усетите неприятна миризма, просто изхвърлете млечния продукт.“, съветва Амидор.
- Необичаен цвят – Киселото мляко трябва да е с обичайния си бял цвят. Всякакви розови, жълти или зелени нюанси могат да бъдат признак на растеж на мухъл или бактерии. „И не изгребвайте просто мухъла. Цялата опаковка трябва да се изхвърли.“, съветва Амидор.
- Променена текстура – Текстурата на киселото мляко обикновено е гъста и кремообразна. Ако забележите бучки, слуз или признаци на пресичане, най-вероятно млякото е развалено.
- Кисел вкус – Развалено мляко има изключително кисел вкус. Ако забележите промяна във вкуса на продукта, най-добре го изхвърлете, тъй като вероятно е развален.
- Изтекъл срок на годност – Винаги проверявайте датата върху опаковката. Въпреки че киселото мляко може да издържа известно време след срока си на годност, ако се съхранява правилно, най-безопасно е да го изхвърлите, когато той изтече.
- Издута опаковка – Ако опаковката на киселото мляко е издута, това може да означава, че е развалено.
Should You Pour Out the Liquid on Top of Yogurt? Dietitians Reveal the Truth: https://www.health.com/liquid-on-top-of-yogurt-11762335
Често задавани въпроси
Полезна ли е суроватката?
Да, суроватката е полезна, тъй като съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не може да произведе само. Също така воднистата течност е чудесен източник на калций, пробиотици и витамини.
Как да разберем дали киселото мляко е развалено?
За да разберете дали киселото мляко е развалено, обърнете внимание на миризмата, цвета и текстурата му. Ако има кисел вкус или неприятна миризма, необичаен цвят или е на бучки, то млякото е развалено.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРОЛАКТ МАКС + капсули * 60
ЗАКВАСКА БОЛГАРИ саше * 7 СЕЛУР ФАРМА
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЯКО ADLER
СПОНСЕР ПРО МАСГЕЙНЪР 1200 гр.
Безплатна доставка за България!ВИ-ШЕЙП MR.X ГОЛД ИЗОЛАТ 2000 г
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Палачинки със суроватка вместо мляко
- Кисело мляко с орехи за стройна фигура
- Същност и ползи от консумацията на натурално кисело мляко
- Маска за лице с кисело мляко
- Закуска с мляко, кори за баница и шамфъстък
- Д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията Лактобацилус булгарикус
- Суроватка
- Кисело мляко с рикота и малини
- Откриха нов антидепресант - киселото мляко
Коментари към Трябва ли да отстраняваме течността от киселото мляко