Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Ускорете метаболизма с чай матча

Ускорете метаболизма с чай матча

Ускорете метаболизма с чай матча - изображение

1. Какво е матча?

Матча е вид зелен чай на прах, който се произвежда в Япония и съдържа 10 пъти повече антиоксиданти от обикновения зелен чай. Той е известен с положителното си влияние върху метаболизма, горенето на калории и пречистването на организма от токсини. Наситеният цвят на листата се постига чрез специална технология на отглеждане, при която фермерите постепенно намаляват количеството слънчева светлина, достигащо до растенията. Така се стимулира производството на повече хлорофил, който е един от най-мощните естествени антиоксиданти.

Чаени листа

2. Как влияе на метаболизма?
Изследванията показват, че матчата стимулира термогенезата в организма и така повишава дневния разход на калории. Освен това съдейства за по-интензивното горене на мазнини по време на спорт и осигурява подобрен фокус.

Матчата съдържа кофеин, но няма същият ефект като кафето върху организма. Това се дължи на съдържанието на аминокиселината L-Theanine, която балансира действието на кофеина и спомага да избегнете чувството на неспокойство и напрегнатост. Всъщност матча чаят съдържа 5 пъти повече L-Theanine от зеления чай, а това спомага за повишаването на алфа-вълните в мозъка и по-добра концентрация.

Методът на отглеждане и обработка на чаените листа за матча осигурява високо съдържание на хлорофил. Този елемент е силен антиоксидант и ни помага по естествен начин да елиминираме натрупаните химикали, тежки метали и токсини в тялото.

Матча чай

3. Как се приготвя?
Смесете 1-2 чаени лъжици матча пудра и около 60 милилитра вода, затоплена до завиране. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес с кремообразна структура. След това може да допълните чашата с още гореща вода и да се насладите на своя матча чай.

Популярен начин за използване на пудрата е и матча латето, при което вместо повече вода се добавя мляко по избор и подсладител. Освен това тя е добро допълнение към смутита, сосове и дори десерти. В малки количества вкусът й се смесва с другите съставки и губи отчетливите си нотки.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: avocadu.com / medicalnewstoday.com
Снимки: teaenergy.com / lifestylemunch.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияДиетиАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...СпортСнимки