Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Подобрете храносмилането и здравето на сърцето с червено зеле

Подобрете храносмилането и здравето на сърцето с червено зеле

Подобрете храносмилането и здравето на сърцето с червено зеле - изображение

Въпреки впечатляващия му хранителен профил, рядко обръщаме внимание на здравословните ползи от червеното зеле. То принадлежи към семейството на броколито и карфиола, а наситеният му цвят се дължи на ценни пигменти, полезни за сърдечната система.

Освен това е богато на двата вида фибри, необходими за поддържането на оптимално и редовно храносмилане. Представяме ви 3 свойства на червеното зеле, заради които си струва да го използваме по-често в кухнята.

1. Помощ за имунитета
Червеното зеле съдържа съвсем малко калории, а само с 90 грама си набавяте 55% от необходимия дневен прием на витамин С. Освен това добавете 85% витамин К, 10% фолиева киселина и 7% манган.

  • Витамин С: Елементът е добре познат с имуностимулиращото си действие и е силен антиоксидант. Всъщност червеното зеле съдържа 30% повече витамин С от обикновеното зеле. Той е необходим за производството на колаген, както и за усвояването на желязо от растителни източници.

Зелева салата

  • Антиоксиданти: Червеното зеле съдържа съединения като полифеноли и серни съединения, които предпазват тялото от свободни радикали и възпаления.

2. Полезно за сърцето
Пигментите, които придават червения цвят на зелето, са активни вещества, наречени антоцианини. Те са растителни съединения, които спадат към семейството на флавоноидите. Много изследвания свързват пигмента с благоприятни резултати върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

  • Проучванията показват, че консумацията на храни, богати на антоцианини, намалява риска от сърдечни заболявания и помага при високо кръвно налягане. Червеното зеле съдържа над 36 вида такива съединения, което го прави много добра храна за здравето.

Червено зеле и домати

  • Разтворимите фибри помагат за балансиране на нивата на лошия холестерол, защото възпрепятстват усвояването му в чревния тракт. Това са цели 40% от фибрите в червеното зеле.
  • Витамин К има редица важни функции за тялото, като една от тях е неговото противодействие за ензимите, предизвикващи образуване на кръвни съсиреци.

3. Подобряващо храносмилането
Червеното зеле е добър начин да поддържате стомаха си редовен. Неразтворимите фибри не се смилат, а вместо това улесняват движението на храната в чревния тракт. От друга страна разтворимите фибри са необходимо гориво за пробиотиците в стомашния тракт. Те създават благоприятна среда за развитието и функционирането на бифидобактериите и лактобацилите, поддържащи доброто храносмилане.

Червено зеле

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / draxe.com
Снимки: freepik.com / draxe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаХранене при...ФизиологияДиетиЕ-тата в хранитеЛеченияХрани и ястияЛайфстайлОрганизацииИсторияНовиниСнимкиСпортИзследванияАлт. медицинаВидеоКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиЗаболявания (МКБ)СимптомиПатологияСоциални грижиЗаведенияИнтервютаТестовеМикробиология