Начало Съвети Здраво тяло За детето 4 неща, които трябва да знаем за децата с аутизъм

4 неща, които трябва да знаем за децата с аутизъм

4 неща, които трябва да знаем за децата с аутизъм - изображение

Изследванията показват, че в последните години броят на хората, диагностицирани с аутизъм нараства. Състоянието се проявява още от ранна детска възраст, а симптомите могат да варират в широк спектър, като са характерни проблеми със социалните контакти, затруднения с учебния материал и прояви на изолираност от заобикалящата среда.

Въпреки това децата с аутизъм могат да се справят добре в училище и да проявяват привързаност към близките си. За съжаление те често имат проблеми с комуникацията, които водят до създаването на някои грешни представи за състоянието.

Ето 4 важни неща, които е добре да знаем за децата с аутизъм, за да можем по-добре да разберем техния свят и потенциал за развитие.

1. Те изпитват привързаност и желаят приятелство

В много случаи децата с аутизъм може да изглеждат изолирани и отдалечени от хората и средата наоколо. Някои от тях не обичат да бъдат прегръщани или трудно поддържат зрителен контакт. Това обаче не означава, че те не проявяват любов и желание за близост. За разлика от повечето деца, те имат затруднения да разбират някои невербални сигнали, социални норми в общуването, както и метафоричния език. Интеракцията е предизвикателство за децата с аутизъм, но тези умения подлежат на подобряване и развитие.

Приятелство

2. Могат да имат високо ниво на интелигентност и да се справят в училище

Подобно на връстниците си, децата с аутизъм имат различни нива на интелигентност и разнообразни способности и таланти. Обикновено те проявяват силен интерес и наклонности в точно определена област, която е добре да се насърчава от родителите и учителите. Те могат да учат и да се справят добре с поставени задачи, но методите им са различни от тези на другите деца и изискват индивидуален подход и ясни указания.

3. Често възприемат външните стимули по различен начин

Хората с аутизъм могат да бъдат по-силно или по-слабо чувствителни към сензорни стимулации като звуци, картини, вкусове и допир. Това може да се изрази в нетолерантност към определени шумове, видове храни, материи на дрехи и други. Понякога децата с аутизъм изпитват висока степен на дискомфорт от звуци или картини, които не правят никакво впечатление на връстниците им.

Терапия и упражнения

4. Могат да напредват в уменията си с помощта на терапия

Има разработени различни терапии, които помагат на децата с аутизъм да развиват способностите си за общуване, учене, говор и поведение. Те насърчават култивирането на индивидуални умения, справяне в социални ситуации и изграждане на взаимоотношения с околните.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: readersdigest.ca / parents.com / usnews.com
Снимки: cursuriautism.ro / bristolautismsupport.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаПсихологияАлт. медицинаХранене при...ВидеоИсторияЗдравни съветиОрганизацииСоциални грижиСпортСнимкиСпециалистиРецептиАнкетиТестовеОбразованиеНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника