Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 10 здравни ползи от консумацията на амарант

10 здравни ползи от консумацията на амарант

10 здравни ползи от консумацията на амарант   - изображение
Амарантът, наричан още щир, е растение богато на ценни хранителни вещества. Вижте 10 здравословни ползи, които ще ви убедят да го включите в менюто си.
 
  • 1. Дарява тялото с енергия
Умората и липсата на енергия най – често са резултат от забързаното ежедневие. Амарантът е съкровищница от полезни хранителни вещества, които спомагат за доброто функциониране на човешкото тяло. Той съдържа протеини, въглехидрати, витамин К, рибофлавин, както и витамините А, В6 и С. В състава му влизат още ценни минерали, които зареждат тялото с енергия, сред които фолиева киселина, желязо и магнезий.
 
  • 2. Насърчава електролитния баланс
Както споменахме това растение изобилства от минерали като желязо, мед, магнезий, калий, калций и фосфор. Този ценен състав на амаранта помага за поддържане нивата на електролитите в тялото.
 
  • 3. Подходящ за алергичните към глутен 
Липсата на глутен в амаранта го прави подходяща храна за алергични към глутен хора. Освен това неговата консумация може да осигури на организма препоръчителната дневна доза протеин. 
 
  • 4. Подпомага храносмилането
Амарантът е една от най-богатите на диетични фибри и протеин зърнена храна. Високото съдържание на фибри помага за подобряване движението на червата, стимулира храносмилането и предпазва от констипация. 
 
  • 5. Помага срещу излишните килограми
Богатството на протеин в амаранта помага да се чувстваме сити по-дълго след консумацията му. Хранителните влакна в тази зърнена храна също намаляват апетита, което предпазва от натрупване на излишни килограми.  
 
  • 6. Намалява лошия холестерол
Амарантът съдържа витамин Е, който е ефективно средство за понижаване на холестерола.
 
  • 7. Предпазва от анемията
Желязото е основен компонент на хемоглобина, който пренася кислород от белите дробове до клетките и тъканите. Доказано е, че амарантът е ценен източник на този минерал. (За сравнение той е пет пъти по – богат на желязо от пшеницата.) Ето защо консумацията на тази зърнена храна  може да сведе до минимум риска от анемия.
 
  • 8. Помага за добро зрение
Значителното количество витамини  А и С, съдържащи се в амаранта са силна подкрепа за здравето на очите, тъй като тези витамини играят ключова роля в подобряване на зрението. 
 
  • 9. Има антиоксидантно действие
Амарантът притежава мощни антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, което го прави идеален избор за елиминиране на свободните радикали (почистване на кожата), лечение на инфекции и намаляване на възпалението в тялото.
 
  • 10. Притежава антикарциногенни свойства
Амарантът съдържа специална аминокиселина, наречена лизин.  Той може да  предотврати активността на свободни радикали, които са причина за преждевременно стареене и водят до образуването на ракови клетки.
 
Допълнителен съвет: Тук може да видите как да си приготвите малки здравословни пуканки от амарант. 
 
Източник: stylecraze.com
По статията работи: Росица Раднева

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиНовиниЕ-тата в хранитеБотаника