Начало Съвети Здраво тяло За детето 10 неща, които всяка майка трябва да знае, за да пази своето дете в безопасност

10 неща, които всяка майка трябва да знае, за да пази своето дете в безопасност

10 неща, които всяка майка трябва да знае, за да пази своето дете в безопасност - изображение

По-голямата част от майките на бебета под едногодишна възраст (до 73%) поставят неща като одеяла, плюшени играчки и други в детското креватче. Проучване, проведено от American Baby and Safe Kids Worldwide, потвърждава тези резултати. Въпреки всичко, това е опасно и увеличава възможността от задушаване на бебето. Представяме ви някои основни неща, които младите майки трябва да имат предвид, за да осигурят безопасност на своите новородени.

1. Не слагайте нищо излишно в детското креватче

"Това е просто малко бебе, което дори не може да се движи." Тази фраза трябва да бъде пренебрегвана от всяка млада майка. Обърнете внимание на това, което съхранявате в бебешкото креватче. Там не трябва да има абсолютно никакви допълнителни възглавници и одеяла. Защо да рискувате с неща, които могат да задушат вашето бебе? Определено не си заслужава риска.

2. Направете тест с руло тоалетна хартия при избор на играчка

Въпреки че много правителства не разрешават продажбата на играчки, които могат да създадат възможен риск от задушаване при деца под тригодишна възраст, няма нищо лошо в това сами да направите тест. Поставете играчката в празно руло тоалетна хартия. Ако тя се побира, има възможност да попадне в гърлото на детето при поглъщане по погрешка. По-добре не поемайте риска!

3. Не оставяйте бебето без надзор

Времето за дрямка на вашето бебе не трябва да се превръща в билет за напускане на стаята и оставянето му без надзор. Детето е прекалено малко и крехко, но също толкова очарователно. Нямаме намерение да ви плашим, но невниманието, дори за секунди, може да бъде опасно. Инсталирайте бебешки монитор близо до детското креватче, който има добро качество на звук и картина.

4. Обезопасете дома

Трябва да направите това, преди бебето да се появи. В дома има много малки предмети. Те могат да се превърнат в потенциална опасност за вашето дете. Заемете се с тях, преди да е станало прекалено късно.

5. Въведете твърдата храна поетапно

Краят на шестмесечния период от развитието на детето вълнува всяка майка, тъй като тогава настъпва моментът, в който тя най-накрая може да въведе твърдата храна в менюто на малчугана. Въпреки всичко, трябва да ограничите вълнението. Това е първият път, в който вашето дете опитва такава храна. Някои продукти могат да причинят алергия на деликатното малко тяло. Такива са например прясното мляко, яйцата, ядките, рибата, соята и пшеницата.

Лекарите препоръчват да започнете поетапно захранване на детето. Давайте му една и съща храна в продължение на 4-5 дни, а след това опитайте с друга. По този начин може да развиете неговия вкус към различни продукти.

6. Затоплете прясното мляко грижливо

Всичко, от което се нуждаете, е купа с топла вода. Избягвайте употребата на микровълнова печка. Тя има негативен ефект върху храната и я претопля до такава степен, че може да изгори устата на бебето.

Най-добре да загреете млякото на водна баня. Също така е препоръчително да разбъркате храната, преди да я сервирате. За да проверите дали млякото е горещо, може да изсипете няколко капки от него върху китката.

7. Създайте напълно безопасно бебешко креватче

Първото правило е да не препълвате креватчето. Колкото по-малко неща има в него, толкова по-добре. След месец на този свят, бебето има нужда точно от толкова завивки, колкото и вие. Ако поставите допълнителни одеяла и си мислите, че те могат да поддържат бебешкото тяло топло, помислете отново.

Правило номер две е да поставите бебето да спи по гръб. Винаги. То само може да заеме своята удобна позиция, след като започне да се движи. Дотогава (най-малко до едногодишна възраст), го поставяйте да спи по гръб.

8. Дръжте номерата за спешни случаи под ръка

Поставете бележка на шкафа или хладилника. Не забравяйте, че инцидентите могат да се случат постоянно и е по-добре да бъдете подготвени, отколкото да съжалявате по-късно. Винаги дръжте номерата на педиатъра, болницата и други под ръка.

9. Внимавайте, докато возите вашето бебе

Някои правила трябва да преобладават, особено когато сте с вашето дете, като например да не използвате мобилен телефон по време на шофиране - дори с хендсфри.

Вторият важен момент е поставянето на детското столче. Не е достатъчно просто да го инсталирате. Трябва да бъдете сигурни, че сте го направили правилно. Например много е важно да сложите предпазния колан в режим на заключване и да използвате ремъците по подходящ начин.

10. Доверете се на инстинкта си

Казват, че майчиното сърце знае всичко. Затова, ако имате чувство, че нещо не е наред, може наистина да е така. Ако се притеснявате за поведението или хранителните навици на вашето дете, незабавно потърсете помощ.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.9exposures.deviantart.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ТестовеИсторияАлт. медицинаСоциални грижиКлинични пътекиСпортНормативни актовеОрганизацииФизиологияСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители