Начало Съвети Здраво тяло За детето 10 умения за отглеждане на бебе, които всеки родител трябва да притежава

10 умения за отглеждане на бебе, които всеки родител трябва да притежава

10 умения за отглеждане на бебе, които всеки родител трябва да притежава  - изображение

Новородените носят както радост, така и отговорност. Обикновено, младите родители преминават през разтърсващо пътуване, докато се грижат за своето отроче, което включва редица проблеми като липса на сън, отделяне на време за успокояване и хранене. Бъдете готови за драстични промени в начина на живот и не забравяйте, че първата усмивка на малчугана придава смисъл на всички положени усилия. Представяме ви списък с неща, които могат да бъдат от полза за младите родители.

1. Как да държите новородено

Когато акушерката предаде бебето в ръцете ви за пръв път, вероятно няма да знаете как точно да го държите. Не е изключено да изпитвате опасения за това, че не се справяте добре с поставената задача. Не се притеснявайте, просто се отнесете внимателно към нея.

Вратът на бебето е най-деликатната част от неговото тяло. Когато го вземете, трябва да поставите едната ръка под главата, а друга под бедра на малчугана. По този начин създавате необходимата опора.

Също така е важно да внимавате за меките петна по главата на новороденото. Трябва да ги избягвате възможно най-често. За да осигурите максимална защита и да накарате бебето да се чувства в безопасност, винаги го дръжте близо до гърдите си.

2. Как майките трябва да се грижат за себе си в първите 30 дни от раждането

Първите 30 дни са най-важни. Вероятно мислите, че преминавате през толкова много неща, докато вашето дете вижда света за пръв път. През този период е важно да се грижите добре за себе си, за да предоставите адекватни грижи за новороденото.

Препоръчително е да се храните добре и да ядете правилно, особено ако кърмите. Сънят е друг голям проблем, пред който може да се изправите. Трябва да спите, докато бебето взима дрямка. По този начин гарантирате, че може да се снабдите с достатъчно сили за нови предизвикателства.

3. Как да повивате бебе

Ключът към бебешкото спокойствие се крие в правилното повиване. Първо, сгънете пелената под формата на диамант. Хванете и свалете горния край надолу. Поставете бебето върху пелената. Прехвърлете едната страна през гърдите на новороденото и пъхнете под неговата ръка. След това вземете долната част. Сгънете над краката и приберете под рамото. Прехвърлете останалата част от пелената през гърдите на бебето и сложете под него. След като приключите, вземете новороденото и поставете близо до гърдите, за да се успокои и да заспи възможно най-бързо.

4. Как да кърмите бебе

Кърменето е много важно, особено през първите няколко дни. Но понякога може да се превърне в пречка както за майката, така и за детето. Млякото е единственият източник на храна за новороденото през първите дни от неговия живот, затова е важно да зададете въпроса за техниката на кърмене, докато се научите да я прилагате правилно.

Тя изглежда лесна, но това не е така. Младите майки могат да се сблъскат с много проблеми като ниско производство на мляко, прекалено взискателно бебе и инфекция на гърдата. Как да предотвратите това.

Има много видове хватки, кито може да използвате, за да кърмите (вижте графиката по-горе). Изберете най-удобната от тях. Ако имате сънено новородено, което се уморява бързо и заспива лесно, имаме съвет за вас - просто гъделичкайте краката на малчугана по време на кърмене, за да го държите будно. По този начин гарантирате, че няма да заспи с празен стомах.

5. Как да държите бебето, за да се оригне и да прилагате кардиопулмонална реанимация

Оригването е от съществено значение за комфорта на бебето, особено през първите няколко месеца от раждането. Спокойното новородено, от друга страна, може да се храни и да спи добре. За да го накарате да се оригне, трябва да го поставите близо до гърдите с брадичка, опряна във вашето рамо. Не забравяйте да поддържате врата и главата. След това внимателно разтрийте или потупайте бебето по гърба, за да се оригне.

И още един лесен начин. Поставете бебето в скута с лице надолу. Поддържайте челюстта и брадичката с една ръка, като внимавате да държите главата леко повдигната, за да предотвратите навлизането на кръв в нея. След това разтрийте или потупайте леко гърба, за да се оригне.

При спешен случай, ако усетите, че бебето се задушава, може да го поставите в същата позиция, но с лице нагоре. Потупайте гръдния кош пет пъти с помощта на показалец и среден пръст. Повторете процедурата, докато не забележите, че новороденото започва да кашля. Не забравяйте, че е малко. Внимавайте да не го разплачете или да потупате прекалено силно. Кашлицата показва, че обектът е премахнат от въздушните пътища.

6. Как да масажирате бебето

Масажът помага за укрепване на мускулите и костите на новороденото. Той трябва да се прилага преди или след хранене. За да направите успешен бебешки масаж, следвайте тези стъпки: поставете новороденото върху мека кърпа или удобна повърхност (например легло) и разнесете малко кокосово масло по кожата с помощта на леки и кръгови движение като спазвате последователността крака-ръце-гърди-гръб. Масажирането не само успокоява, но насърчава здравето на бебето. Допълнителният бонус е връзката, която се създава, по време на тази процедура.

7. Как да къпете бебето

Всеки млад родител изпитва известни притеснения относно къпането на бебето. Много е важно да се отбележи, че то има нужда само от гъба през първата седмица от живота си. Препоръчително е да почакате, докато пъпната връв изсъхне и падне, преди да се отправите към банята. Не забравяйте, че не е необходимо да къпете бебето всеки ден. Също така, трябва да проверите температурата на водата, преди да го пуснете вътре и никога да не го оставяте без надзор.

8. Как да накарате бебето да заспи

Първите няколко дни са много трудни, когато става въпрос за модел на сън при новородени. През този период родителите обикновено се опитват да научат бебето да заспива в определено време. Излизайки от тъмната и уютна утроба, детето прави първите стъпки към опознаване на новия свят и моделите на светлина. Опитайте да поддържате стаята светла през деня и да намалите осветлението вечер. По този начин новороденото може да разбере разликата между ден и нощ.

Вашето "почти спящо" бебе изглежда сладко и имате желание да го целунете и да говорите с него? Това не е добра идея. Подобно действие може да сигнализира, че сте готови да играете с него и на свой ред - да го събудите. Друг експертен съвет е да бъдете търпеливи, докато бебето само се научи да заспива.

9. Как да сменяте памперси

Смяната на памперси не е ракетна наука, но понякога може да изглежда като такава. В началото родителите се притесняват и дори се страхуват от тази задача. Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете, е как да поставяте правилно памперсите, докато пъпната връх изсъхне и падне.

Никога не слагайте пелената върху клампирана пъпна връв, а под нея. Върху тази област не трябва да има натиск.

Има още няколко неща, които е важно да знаете. Винаги премахвайте замърсения памперс като изтривате кожата отпред назад, особено за момиченцата, за да избегнете всякакви възможни инфекции.

Уверете се, че зоната е суха, преди да сложите нови пелени. Ако бебето получава обрив, вземете допълнителни предпазни мерки, като да го проверявате често, за да не влошите състоянието на кожата. Трябва да използвате специален крем против раздразнение. И също така да избягвате ароматизираните сапуни и памперси, докато обривът не изчезне напълно.

10. Как да създадете връзка с бебето

Нежният допир на кожата е всичко, от което се нуждаете, за да създадете връзка с бебето още от самото раждане. Вие може да го милвате, да го галите, да го гледате в очите и да му говорите. Макар да изглежда странно, разговорите с бебета, които дори не разбират какво казвате, наистина действа.

Тъй като зрението на новороденото не е голямо (само 30 сантиметра), трябва да се доближите до него, да се усмихнете и да говорите.

Изпейте приспивна песен, направете масаж и използвайте пълноценно времето, прекарано заедно. В тази крехка възраст може да се създаде дълготрайна връзка между родителя и детето.

Сега, когато имате цялата важна информация за всичко, която трябва да знаете, за да се грижите правилно за бебето, не забравяйте са споделите статията с ваши приятели и роднини, станали родители наскоро.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: showandtellonline.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияНовиниСоциални грижиОрганизацииАнкетиТестовеХранене при...Алт. медицинаИсторияНормативни актовеКлинични пътекиФизиологияСпортСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители