Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 12 топ съвета от опитни шофьори

12 топ съвета от опитни шофьори

12 топ съвета от опитни шофьори - изображение

Опитните шофьори знаят, че да имате автомобил не е лесно. Трябва да се справяте с много малки проблеми през цялото време. Освен това е необходимо да внимавате за безопасността на вашия автомобил. Това са няколко съвета, които са полезни както за начинаещи, така и за професионалисти.

1. Заличете драскотините по автомобила с лак за нокти.

 

Намерете лак за нокти, който съответства на цвета на автомобила и го нанесете върху драскотината. След като изсъхне, просто полирайте леко участъка, за да го загладите.

2. Спрете разрастването на пукнатината върху предното стъкло с прозрачен лак за нокти.

Ако предното стъкло на автомобила се повреди и по него се появи дълбока пукнатина, с течение на времето тя можа да става все по-голяма. За да предотвратите това, използвайте безцветен лак за нокти. Нанесете 1-2 слоя от него върху пукнатината и готово.

3. Завъртете волана, когато трябва да оставите колата за кратко време.

Ако паркирате автомобил през най-горещото време от деня, неговия волан може да се нагрее. За да избегнете това, завъртете кормилото на 180 градуса, преди да слезете от колата.

4. Отървете се от яркото слънце.

Пилотите използват този трик много често. Вземете един акрилен лист и го поставете върху предното стъкло, за да не ви заслепява слънцето. Акрилът лесно се прикрепя към огледалната повърхност посредством статичното електричество и предпазва очите от ултравиолетовите лъчи.

5. Използвайте дафинов лист против гадене при пътуване с автомобил.

Ако ви предстои дълго пътуване и се притеснявате, че може да ви се догади в колата, поставете дафинов лист под езика си. Той съдържа специални химикали, които отпускат стомаха и нервната система.

6. Направете си държач за очила.

Това е много полезно за хората, които не знаят къде да оставят очилата си, когато се качат в автомобил. Сложете ги на визьора. По този начин може да бъдете сигурни, че очилата ви няма да паднат, когато преминавате през неравен участък.

7. Предотвратете сънливостта по време на шофиране с лимон.

Някои цитрусови плодове действат като чаша кафе. Ако се чувствате сънливи, поставете парче лимон под езика си. По този начин може да се разсъните много бързо, но не ви препоръчваме да шофирате, когато сте уморени.

8. Направете си импровизирана поставка за чаши.

Поставете силиконова форма за мъфини в поставката за чаши. По този начин може да предотвратите попадането на малки боклуци и песъчинки в нея и да улесните нейното почистването й.

9. Закачете топка за тенис в гаража, за да улесните паркирането.

Този трик е особено полезен за хора, които шофират от кратко време. Топката за тенис, закачена в гаража, може да бъде точката, която показва, че стената се намира близо.

10. Проверете качеството на маслото.

Съществува специален начин, чрез който може да разбере дали маслото е качествено. Загрейте двигателя за 5-10 минути, след което го изключете. Вдигнете капак на колата и изсипете няколко капки от маслото върху лист хартия. Внимателно го оставете на топло място и изчакайте 2 часа, за да изсъхне. След това проверете резултата.

  • Ако ръбовете на петното са гладки, това означава, че в маслото няма вода. Следователно, то е качествено.
  • Ако центърът на петното е прекалено тъмен или сив, тогава маслото е мръсно. Време е да го смените. 
  • Ако върху маслото се забелязват метални частици, това означава, че някои от вътрешните части на автомобила са повредени. Вие използвате нискокачествено масло. 
  • Светлосивото или кафявото петно означава, че в маслото има частици, които не се разтварят. Трябва да го смените.

11. Проверете качеството на газта.

Изсипете капка газ върху бял лист хартия, издухайте я и изчакайте да се изпари. Ако хартията е чисто бяла след експеримента, това означава, че използвате висококачествен газ. Ако върху него има мазно петно, значи газта е примесена с керосин.

Ето как може да проверите газта за смола: 

Изсипете капка газ върху керамична купа и я запалете. След това погледнете кръговете около нея. Ако те са бели, значи в газта няма смола. Ако са кафяви, вероятно има значително количество смола, което може да увреди двигателя.

Как да разберете дали към газта е добавена вода:

Изсипете малко газ в прозрачен буркан и добавете манганов разтвор. Разклатете добре съставките и проверете цвета на течността. Ако мангановите кристали са се разтворили и газта е станала пурпурна или розова, това означава, че към нея е добавена вода.

12. Проветрете автомобила.

Отворете вратата и един от предните прозорци. След това отворете и затворете вратата от другата страна на автомобила. По този начин може да охладите колата и да се отървете от неприятната миризма.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.businessinsider.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиСнимкиИзследванияАнкетиЛайфстайлНовиниСпорт