14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот
Статистика сочи, че рискът от затлъстяване се удвоява сред възрастните и утроява сред децата през последните 30 години. Въпреки че една голяма част от хората се опитват да водят здравословен начин на живот, те не успяват да се придържат към него, защото се хранят неправилно. В тази статия може да разберете кои са най-добрите начини за консумиране на популярни здравословни продукти.
Представяме ви няколко прости препоръки, способни да направят храната още по-приятна и полезна.
1. Елда
Елдата е правилно да се консумира сварена във вода, а не в мляко.
Причината: Елдата е богата на желязо, докато прясното мляко съдържа калций. Отделният прием на тези два продукта допринася за здравето, но когато се консумират заедно, те възпрепятстват усвояването на хранителните вещества.
2. Месо
Месото трябва да се консумира през деня, а не в късните часове на деня.
Причината: Приемът на протеини през нощта претоварва функциите на храносмилателната система и води до неспокоен сън.
3. Пресни картофи
Пресните картофи е правилно да се консумират с кората.
Причината: Картофите са ценен източник на минералите калий, фосфор, желязо и витамин C. Тези хранителни вещества се съдържат предимно в кората. Ако забележите зелен цвят по повърхността на картофите, това най-вероятно се дължи на наличието на соланин. В такъв случай е препоръчително да отстраните засегнатия участък, преди да преминете към топлинна обработка.
4. Киви
Кивито е правилно да се консумира необелено.
Причината: Консумацията на кивито с кората доставя на организма три пъти повече фибри и антиоксиданти, помага и в борбата срещу Стафилококи и Ешерихия коли.
5. Моркови
Морковите е правилно да се консумират след термична обработка.
Причината: Варените моркови съдържат бета-каротин и лутеин. Тези хранителни вещества са полезни за здравето на кожата и зрението. Морковите, които преминават през топлинна обработка, се абсорбират пет пъти по-добре, отколкото суровите.
6. Патладжан
Патладжаните трябва да се консумират печени, а не пържени.
Причината: По време на печене концентрацията на калий в патладжана се повишава, докато наличието на нитратите намалява.
7. Ориз
Оризът трябва да се яде през деня, а не вечерта.
Причината: Оризът е богат източник на въглехидрати, което означава, че е калоричен. Консумацията на този хранителен продукт през деня предоставя достатъчно време на тялото, за да усвои и изгори набавената енергия.
8. Аспержи
Аспержите се консумират след бързо запържване, а не приготвени на пара.
Причината: Ако запържите аспержите за 5-7 минути, може да снабдите организма с повече витамини и антиоксиданти, отколкото, ако ги приготвите на пара. Между другото, витамин C, съдържащ се в тези зеленчуци, се разтваря във водата при тяхното задушаване.
9. Зеле
Зелето е по-добре да се консумира ферментирало, а не варено.
Причината: Зелето е богат източник на каротини и антиоксиданти. Съдържанието на тези хранителни вещества в зеленчука намалява по време на варене. Но при ферментиране на зелето, наличието на витамин C се увеличава и се образува млечна киселина, която помага на тялото да усвои протеините.
10. Чесън
Нарязаният чесън се добавя в ястието поне след 5 минути, а не веднага.
Причината: Изключително полезната съставка на чесъна, наречена алицин, се образува при смесването на два ензима, "заключени" в различни части на зеленчука. Когато започнем да го режем, тези вещества най-накрая получават своята свобода, докато ние се снабдяваме с ароматна съставка, която защитава имунната система и потиска развитието на раковите клетки. Но процесът на "отключване" и смесване отнема известно време, така че по-добре да изчакате малко преди да добавите чесъна към ястието.
11. Трици
Триците е по-добре да се консумират накиснати във вода, а не в мляко.
Причината: Съдържащата се в триците фитинова киселина, смесвайки се с калция и магнезия от прясното мляко, образуват несмилаем продукт, който не позволява на тялото да приема тези полезни елементи.
12. Домати
Доматите е по-добре да се консумират сготвени, а не пресни.
Причината: Когато варим доматите, може да намалим наличието на витамин C и да увеличим съдържанието на ликопен. Този пигмент не само придава червен цвят на плода, но е и най-силният антиоксидант. Той помага за предотвратяване на онкологични, възпалителни и сърдечносъдови заболявания.
13. Тиква
Тиквата трябва да се яде с кората.
Причината: Кората съдържа повече минерали, диетични фибри (фибри и пектинови вещества) и витамин C.
14. Черен чай
Черният чай не се пие в комбинация с мляко.
Причината: Учените откриват, че казеинът – протеин, съдържат се в прясното мляко, неутрализира здравословните ползи от чая. Тези свойства на напитката, които оказват благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система, остават нейния най-голям приоритет.
brightside.me
Снимка: pixabay.com; freepik.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- База данни разкрива ефекта от силната обработка на храните върху техния химичен състав
- Как да изградим правилни хранителни навици
- Каква е връзката между хранителните предпочитания и психическото състояние на човека
- Липсата на планиране на храненето увеличава количествата изхвърляна храна
- 6 навика, които не бива да правите след хранене
- Недостигът на сън предизвиква глад за вредни храни
- Лекари предупреждават за връзка между недохранването и затлъстяването
- Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания
Коментари към 14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот