Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот

14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот

от 12 сеп 2018г., обновено на 28 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Статистика сочи, че рискът от затлъстяване се удвоява сред възрастните и утроява сред децата през последните 30 години. Въпреки че една голяма част от хората се опитват да водят здравословен начин на живот, те не успяват да се придържат към него, защото се хранят неправилно. В тази статия може да разберете кои са най-добрите начини за консумиране на популярни здравословни продукти.

Представяме ви няколко прости препоръки, способни да направят храната още по-приятна и полезна.

1. Елда

Елдата е правилно да се консумира сварена във вода, а не с мляко.

Елдата е правилно да се консумира сварена във вода, а не в мляко.

Причината: Елдата е богата на желязо, докато прясното мляко съдържа калций. Отделният прием на тези два продукта допринася за здравето, но когато се консумират заедно, те възпрепятстват усвояването на хранителните вещества.

2. Месо

Месото е правилно да се консумира през деня, а не през нощта.

Месото трябва да се консумира през деня, а не в късните часове на деня.

Причината: Приемът на протеини през нощта претоварва функциите на храносмилателната система и води до неспокоен сън.

3. Пресни картофи

Пресните картофи е правилно да се консумират с кората.

Пресните картофи е правилно да се консумират с кората.

Причината: Картофите са ценен източник на минералите калий, фосфор, желязо и витамин C. Тези хранителни вещества се съдържат предимно в кората. Ако забележите зелен цвят по повърхността на картофите, това най-вероятно се дължи на наличието на соланин. В такъв случай е препоръчително да отстраните засегнатия участък, преди да преминете към топлинна обработка.

4. Киви

Кивито е правилно да се консумира с кората.

Кивито е правилно да се консумира необелено.

Причината: Консумацията на кивито с кората доставя на организма три пъти повече фибри и антиоксиданти, помага и в борбата срещу Стафилококи и Ешерихия коли.

5. Моркови

Морковите е правилно да се консумират след термична обработка.

Морковите е правилно да се консумират след термична обработка.

Причината: Варените моркови съдържат бета-каротин и лутеин. Тези хранителни вещества са полезни за здравето на кожата и зрението. Морковите, които преминават през топлинна обработка, се абсорбират пет пъти по-добре, отколкото суровите.

6. Патладжан

Патладжаните трябва да се консумират печени, а не пържени.

Патладжаните трябва да се консумират печени, а не пържени.

Причината: По време на печене концентрацията на калий в патладжана се повишава, докато наличието на нитратите намалява.

7. Ориз

Оризът трябва да се яде през деня, а не вечерта.

Оризът трябва да се яде през деня, а не вечерта.

Причината: Оризът е богат източник на въглехидрати, което означава, че е калоричен. Консумацията на този хранителен продукт през деня предоставя достатъчно време на тялото, за да усвои и изгори набавената енергия.

8. Аспержи

Аспержите се консумират след бързо запържване, а не на пара.

Аспержите се консумират след бързо запържване, а не приготвени на пара.

Причината: Ако запържите аспержите за 5-7 минути, може да снабдите организма с повече витамини и антиоксиданти, отколкото, ако ги приготвите на пара. Между другото, витамин C, съдържащ се в тези зеленчуци, се разтваря във водата при тяхното задушаване.

9. Зеле

Зелето е по-добре да се консумира ферментирало, а не варено.

Зелето е по-добре да се консумира ферментирало, а не варено.

Причината: Зелето е богат източник на каротини и антиоксиданти. Съдържанието на тези хранителни вещества в зеленчука намалява по време на варене. Но при ферментиране на зелето, наличието на витамин C се увеличава и се образува млечна киселина, която помага на тялото да усвои протеините.

10. Чесън

Нарязаният чесън се добавя в ястието поне след 5 минути, а не веднага.

Нарязаният чесън се добавя в ястието поне след 5 минути, а не веднага.

Причината: Изключително полезната съставка на чесъна, наречена алицин, се образува при смесването на два ензима, "заключени" в различни части на зеленчука. Когато започнем да го режем, тези вещества най-накрая получават своята свобода, докато ние се снабдяваме с ароматна съставка, която защитава имунната система и потиска развитието на раковите клетки. Но процесът на "отключване" и смесване отнема известно време, така че по-добре да изчакате малко преди да добавите чесъна към ястието.

11. Трици

Триците е по-добре да се консумират накиснати във вода, а не в мляко.

Триците е по-добре да се консумират накиснати във вода, а не в мляко.

Причината: Съдържащата се в триците фитинова киселина, смесвайки се с калция и магнезия от прясното мляко, образуват несмилаем продукт, който не позволява на тялото да приема тези полезни елементи.

12. Домати

Доматите е по-добре да се консумират сготвени, а не сурови.

Доматите е по-добре да се консумират сготвени, а не пресни.

Причината: Когато варим доматите, може да намалим наличието на витамин C и да увеличим съдържанието на ликопен. Този пигмент не само придава червен цвят на плода, но е и най-силният антиоксидант. Той помага за предотвратяване на онкологични, възпалителни и сърдечносъдови заболявания.

13. Тиква

Тиквата трябва да се яде с кората.

Тиквата трябва да се яде с кората.

Причината: Кората съдържа повече минерали, диетични фибри (фибри и пектинови вещества) и витамин C.

14. Черен чай

Черният чай не се пие в комбинация с мляко.

Черният чай не се пие в комбинация с мляко.

Причината: Учените откриват, че казеинът – протеин, съдържат се в прясното мляко, неутрализира здравословните ползи от чая. Тези свойства на напитката, които оказват благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система, остават нейния най-голям приоритет.

Източник:

brightside.me
Снимка: pixabay.com; freepik.com

5.0/5 2 оценки

Коментари към 14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот
    www.framar.bg 
    на 25 January 2021 в 15:06
    Коментирайте "14 здравословни продукта, които консумираме неправилно цял живот"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здраво тяло
  • Превенция и лечение на болести
  • Каква е връзката между хранителните предпочитания и психическото състояние на човека
  • Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания
  • 6 навика, които не бива да правите след хранене
  • Лекари предупреждават за връзка между недохранването и затлъстяването

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Хранителни алергии - мнения и въпроси

преди 732 дни, 19 часа и 7 мин.

Лечение с билки и хранителни добавки - мнения и въпроси

преди 732 дни, 21 часа и 13 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Белези по задните части и бедрата

преди 8 дни, 6 часа и 37 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 14 дни, 16 часа и 53 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 14 дни, 17 часа и 43 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 18 дни, 21 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания

Драстичните промени в начина на хранене могат да доведат до затлъстяване и сърдечносъдови заболявания

от 28 окт 2020г. Прочети повече
Каква е връзката между хранителните предпочитания и психическото състояние на човека

Каква е връзката между хранителните предпочитания и психическото състояние на човека

от 24 сеп 2020г. Прочети повече
6 навика, които не бива да правите след хранене

6 навика, които не бива да правите след хранене

от 22 авг 2019г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах