Начало Съвети Здраво тяло Златната възраст 3 съвета как вашият хранителен режим може да подобри зрението ви

3 съвета как вашият хранителен режим може да подобри зрението ви

3 съвета как вашият хранителен режим може да подобри зрението ви  - изображение

Влошаването на зрението не е свързано единствено с напредване на възрастта и наследствена предразположеност. Всъщност, до голяма степен то зависи от цялостния ни начин на живот и режим на хранене. Приемът на полезни за зрението хранителни вещества би допринесъл значително за неговото запазване при навлизане в „златната възраст“, както и да стопира процеса на вече започнало влошаване.

1. Лутеин и зеаксантин

Това са каротеноиди, с изключително важни антиоксидантни функции в организма. Тези хранителни вещества спомагат да се забавят и/или предотвратят образуването на очно перде и макулна дегенерация, която е водеща причина за слепота при възрастните хора.

царевица

Набавяйте ги чрез хранене с много листни зеленчуци, царевица или ги приемайте под формата на капсули (таблетки). Яйчният жълтък е друг добър източник както на лутеин, така и на зеаксантин, заедно със здравословни мазнини и протеини.

Няма точно установено количество за ежедневен прием, но се счита за препоръчително около 10 милиграма лутеин и 2 милиграма зеаксантин.

2. Витамин С

Приемът на по-големи количества витамин С предотвратява катарактата – заболяване, известно и с названието „вътрешно перде“. При него се наблюдава потъмняване на естествената леща на окото и значително отслабване на зрението.

ацерола

Консумирайте редовно храни, богати на витамин С – цитрусови плодове и плодовете на дървото ацерола, наричано още „черешата на Барбадос“. Те не са толкова сладки, колкото обикновените череши, но по размер са еднакви. В един плод има 1 калория, 80 милиграма витамин С и свързаните микронутриенти.

Интересното в случая е, че добавките на база витамин С не се свързват пряко с предотвратяване развитието на катаракта, както храните, при които той се открива в по-високи стойности.

3. Омега 3

Полезните Омега 3 мастни киселини въздействат благоприятно върху зрението, особено при хора, страдащи от диабет. Диабетната ретинопатия е сериозно и често срещано усложнение при диабет тип 2, вследствие на което кръвният поток към ретината намалява.

омега 3

Храните с високо съдържание на Омега 3, които е добре да приемате, са морските, като преди това те трябва да са били в чиста и незамърсена среда. Най-често и разпространено е замърсяването на водите с живак.
Консумирайте дива сьомга от Аляска, съдържаща астаксантин – най-мощният антиоксидант. Други, много подходящи, са херинга, сардини и аншоа.

Освен тези и други важни за зрението вещества, се старайте в цялостен план да се храните правилно и да живеете здравословно. Избягвайте преработените храни и прекомерния прием на захарни изделия. 


По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: myhealthmaven.com
Снимки: portugalresident.com, livestrong.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияЛайфстайлНовиниИсторияХрани и ястияНормативни актовеХранене при...Алт. медицинаИзследванияОрганизацииБотаникаРецептиЛеченияСпециалистиЗаведения