5 здравословни ползи на печените кестени

Отново сме в сезона на вкусните печени кестени. Всъщност те са чудесна храна за студените месеци, защото подсилват имунитета с витамини и антиоксиданти. Още през октомври се появиха малките павилиончета, откъдето можем да купим готови кестени, а освен това е лесно да ги приготвим и у дома.
В сравнение с другите ядки кестените съдържат много по-малко калории и мазнини (100 грама имат 150 калории и 2,2 грама мазнини). Те са богати на фибри, предлагат ценни минерали и имат нисък гликемичен индекс. Представяме ви 5 страхотни ползи на печените кестени:
1. Подобряват храносмилането
Кестените имат високо съдържание на фибри, като на 100 грама се падат цели 5 грама полезни влакнини. Те имат важна роля, защото улесняват абсорбирането и предвижването на храната. Така намаляват риска от констипация и храносмилателни проблеми. Фибрите стимулират перисталтиката и регулират движенията на червата.
2. Подпомагат мозъчната функция
Ядките на кестена са съдържат разнообразна гама от В витамини, които са необходими за производството на червени кръвни клетки, разграждане на хранителни вещества и подобряване на мозъчната дейност. В порция кестени ще намерите добра доза витамини В1, В2, В6 и В9.
3. Стабилизират енергията и кръвната захар
За разлика от други ядки, кестените съдържат по-високо количество въглехидрати. Важно е да се отбележи, че това са сложни въглехидрати, които водят до постепенно освобождаване на енергия и инсулин. Те не въздействат на кръвната захар както бързите въглехидрати, а осигуряват на дълготрайна ситост и енергия.
4. Предлагат важни минерали
Кестените съдържат високо количество манган – антиоксидантен минерал, който помага за поддържането на добър имунитет и намаляване на риска от сърдечни проблеми. Освен това ядките ни носят добра доза мед, който подобрява абсорбирането на желязо и така съдейства за доброто здраве на костите. Също така подпомага функцията на червените кръвни клетки и нервите.
5. Имат антиоксидантно действие
Те са заредени с натурални антиоксиданти като витамин С, елагинова и галова киселина. Тези активни съставки на кестените помагат на организма да се освободи от свободни радикали и токсини. Така се намалява риска от мутации на клетките и увреждане на тъканите, водещи до сериозни хронични заболявания.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: sfgate.com / organicfacts.net
Снимки: floatingkitchen.com / organicfacts.net / thevegancorner.com / bbcgoodfood.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МОНО ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР ОТ ЧЕРВЕН ДИВ КЕСТЕН 10 мл LES FLEURS DE BACH
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ ХИПОХОНДРИЯ
ЕЛИКСИР ЯДЛИВ КЕСТЕН 10 мл LES FLEURS DE BACH
СЕЛЕКЦИЯ ОТ ПЧЕЛНИ МЕДОВЕ ОТ ФРАНЦИЯ 60 г * 4 FAMILLE MARY
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ ПАНИЧЕСКА АТАКА
СЪНЛАЙФ ВЕНЕН БАЛСАМ С ЕКСТРАКТ ОТ КОНСКИ КЕСТЕН, ЧЕРВЕНА ЛОЗА, МЕНТОЛ И КАМФОР 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен
- Червен конски кестен
- Кестени - полезни и вредни свойства
- При кои състояния и защо са полезни кестените
- Как да излекуваме шиповете без лекарства?
- Консумирайте кестени против запек
- Сиропирани кестени
- Мед от кестени
- Супа от кестени и нахут с домати и чесън
- Направете си екологична есенна украса от ябълки и кестени
Коментари към 5 здравословни ползи на печените кестени