Начало Съвети Здраво тяло За детето 5 опасности за здравето на вашето дете, които трябва да знаете

5 опасности за здравето на вашето дете, които трябва да знаете

5 опасности за здравето на вашето дете, които трябва да знаете - изображение

Детството е прекрасен период и родителите са готови да направят всичко, за да върнат усмивките върху лицата на своите малчугани. Но понякога те приемат тази своя кауза прекалено присърце. Представяме ви 5 неща, които могат да причинят повече вреда на вашите деца, отколкото полза.

1. Проходилка и джъмпер.

Доказано е, че те могат да окажат неблагоприятно въздействие върху здравето на малчуганите. Проходилките и джъмперите са забранени в Канада.

 • Степен на детски наранявания (над 8000 случая годишно в САЩ).
 • Неравномерно укрепване на мускулите и деформация на долните крайници. 
 • Поява на гръбначно изкривяване заради прекомерно натоварване в съответната област - гърбът и извивките не могат да се оформят преди навършване на една година. 
 • Забавено развитие на двигателната система заради липса на мотивация за самостоятелно ходене. Намалено чувство на равновесие и инстинкт за самосъхранение. 

За да сведете вредите до минимум, използвайте тези приспособления под надзора на възрастни в продължение на 15 минути дневно, само след като бебето е в състояние да се изправи самостоятелно. Освен това, е необходимо да се консултирате с вашия ортопед, за да обсъдите предпазните мерки.

2. Плодов сок и прясно мляко.

Пастьоризираният плодов сок съдържа малко витамини и много захар, който причинява зъбни проблеми и затлъстяване.

 • Педиатрите препоръчват да давате пресни плодове на деца на възраст над една година. Най-добре е да заместите пастьоризирания сок с тези натурални продукти.

Прясното мляко е бедно на желязо и богато на хранителни вещества, но не е подходящо за бебета. То може да окаже негативното влияние върху бъбреците и да предизвика анемия, алергия и дисбактериоза.

 • Прясното мляко може да се дава на деца на възраст над една година, но не повече от 500 милилитра дневно. Заменете тази напитка с храни, богати на калций (млечни продукти, зелени листни зеленчуци и плодове) и такива, които съдържат витамин D (яйца, черен дроб и други).

3. Ярки играчки.

Децата в предучилищна възраст изследват света около тях и постигат социална нагласа чрез своите играчки. Неестествените цветове, електронните звуци и прекомерните детайли оказват негативно въздействие върху развитието на творческото мислене и формирането на личността. Възможните резултати са агресивно поведение, неоснователни страхове и тийнейджърска депресия.

 • Изберете играчки с естествени цветове и материали: дърво или плат. Играта има повече образователен характер, отколкото занимателен. Ето защо играчките трябва да бъдат реалистични.


4. Топли дрехи.

 • Колкото по-малки са бебетата, толкова по-лоша е тяхната терморегулация. Те са изложени на прегряване и изстудяване. Прегряването може да доведе до невротизъм, последван от топлинен удар.
 • Топлите дрехи предпазват тялото от развитие на защитна реакция към промените в атмосферния въздух, което може да доведе до заболявания, свързани със студа и ниския имунитет.

Дрехите трябва да бъдат изработени от естествена и дишаща материя. Бебето се чувства най-добре, когато гърдите и коремът му сухи, а ръцете и краката - топли и розови.

5. Електроника и джаджи.

 • Синята светлина от светодиодните екрани може да увреди ретината и да доведе до макулна дегенерация, последвана от катаракта и слепота.
 • Когато използва смартфони и таблети, детето се изолира от външния свят. Фината моторика и сензорните умения не се развиват достатъчно. Липсва "жива връзка". Това води до неправилно развитие на фронталния лоб, отговорен за речта, индивидуалността, комуникацията и взимането на решения.

Позволете на вашето дете да използва своите устройства не повече от един час дневно. При употреба на джаджите, е препоръчително малчугана да взаимодейства с възрастни и връстници.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.mamme.it
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиХранене при...РецептиАлт. медицинаСпортИнтервютаИсторияТестовеОбразованиеНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника