Начало Съвети Околна среда и бит За дома 5 основни стъпки как да създадете минималистичен интериор у дома

5 основни стъпки как да създадете минималистичен интериор у дома

5 основни стъпки как да създадете минималистичен интериор у дома - изображение

Минимализмът е течение в интериорния дизайн, което общоприето води началото си от 20-те години на 20-ти век, но все още се смята за един от най-иновативните стилове. Той е означен като пионер на модерния дизайн, а всеки елемент, който го изгражда, трябва да е функционален.

Една от основните идеи, заложени в минимализма, е мебелите да не са много, но същевременно помещението да не изглежда празно – „Правете повече с по-малко.“. Декоративните елементи също трябва да са малко на брой и с неголеми размери.

Вижте някои от най-характерните признаци за постигането на минималистичен интериор у дома и негови подразделения.

1. Маса и столове

Формата и материалът на масата и столовете, независимо дали те са трапезарни или не, трябва да са автентични. Кръглата маса и столове със заоблени форми ще се отклонят от традиционния облик, както и наличието на различни орнаменти по тях. Изберете такива, които са с правоъгълна форма и максимално изчистен вид.

стени, маси и столове в минимализма

2. Стени

Само защото се стремите към чистота, не означава, че стените трябва да изглеждат скучни. Забравете стереотипа за четири бели стени. Изберете цвят, който ще отразява настроението, което искате да постигнете в стаята. Една стена, боядисана в пастелен нюанс, в по-наситен цвят или дори покрита с тапет, ще раздвижи цялостната обстановка. А масата е най-добре да бъде поставена срещу нея.

3. Растения и декорация

растения и декорация в минимализма

Една минималистична стая лесно би могла да изглежда безжизнена, ако се фокусирате прекалено много върху рационализирането й. Малко растение в саксия, като бонсай, ще придаде необходимата атмосфера и елегантност. Ако предпочитате да има килим например, той трябва да бъде малък, до средно голям, да не е шарен и да е в правоъгълна форма.

4. Осветление

осветление в минимализма

Светлината в стаята е от съществено значение за всяко минималистично пространство. Слабо осветена атмосфера затваря стаята, създавайки същия ефект като от изобилие от обзавеждане. Избягвайте подовите лампи или тези, които не разпръскват светлината.

5. Градски и романтичен минимализъм

 романтичен минимализъм

  • За постигането на градски минимализъм в желаното помещение са достатъчни светли и приглушени цветове. Заложете на бели и едноцветни, а не на екстравагантни мебели. Декорацията също трябва да е в изчистени и прави линии.
  • За повече романтично усещане може да комбинирате матово бяло (маси, столове) и белезникаво (диван, фотьойл) с контрастна и цветна декорация, като различните нюанси на розово и светлосиньо са изключително подходящи.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: housemethod.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайл