Начало Съвети Здраво тяло За детето 7 класически принципа на възпитанието, за които трябва да забравите

7 класически принципа на възпитанието, за които трябва да забравите

7 класически принципа на възпитанието, за които трябва да забравите - изображение

Колко често мислите върху това дали някои начини за отглеждане на деца са полезни или не? А до каква степен ги актуализирате според реалността на съвременния живот? Почти всички се придържаме към правилата, които научаваме от своите родители, като: "Учи се добре!", "Бъди отговорен!" и "Ще се издигнеш, ако работиш усилено!".

Но някои детски психолози предлагат да започнем да подготвяме децата си за бъдещето по-рано. Поради тази причина ви представяме няколко принципа на възпитание, които е препоръчително да избягвате.

1. "Трябва да спестяваш пари"

Този съвет от нашите родители и прародители почти няма смисъл днес. Вие може да спестите пари за кратък период от време, докато дългосрочният банков депозит е несигурен вариант. Очевидно има голяма вероятност да постигнете обратния резултат, ако го направите. Разбира се, няма нищо лошо в това да имате заделени средства, но е по-добре, когато спестяванията работят за вас.

В съвременния свят парите трябва да бъдат инвестирани пестеливо, а не всеки знае как да направи това. Ето защо основните принципи на финансовото планиране са полезни за всички.

2. "Ако искаш да направиш нещо, направи го възможно най-добре."

Това е един от най-разпространените съвети, които хората предават от поколение на поколение.

Но ако проследим един ден от живота на обикновения ученик, може да забележим, че той има много неща за вършене. И единственият начин да се справи с тях е, като реши кои трябва да направи добре, кои да преразгледа и кои да пропусне. 

Това умение за "разделяне на усилията" е невероятно полезно в живота на възрастните, когато става дума за разпределяне на времето между работата, семейството, хобитата и други важни неща.

3. "Трябва да работиш усилено, за да постигнеш успех"

Вие давате подобен съвет, но вашите деца виждат други примери на хора като Марк Зукърбърг, Стив Джобс и т.н. Те не трябва да правят неща, които не харесват, за да постигнат своите цели. Просто се занимават с любими дейности, обожават идеите си и се наслаждават на фантастични резултати.

Има и такива хора, които не полагат усилия, за да пожънат успехи, но все пак имат късмет.

Успехът и упоритата работа не са синоними. Точно обратното: колкото повече работите на място, което не харесвате, толкова по-малки са шансовете за постигане на успех.

4. "Трябва да трупаш повече знания"

"Как така не знаеш това?", възкликваме ние, когато едно дете не може да каже коя е Ан Франк. Този вид знания няма да окаже влияние върху бъдещето на малчугана. Всъщност подобна информация лесно може да бъде намерена в интернет.

Способността за бързо намиране на информация, за проверка на нейната точност и за управление на времето е изключително ценна. Ето на това родителите трябва да научат своите деца. Общите познания са чудесни, но едва ли са приложими в реалния живот.

5. "Надеждната работа е задължителна"

Много детски мечти са разрушени заради това правило. Някои родители казват: "Книги и поезия?! Това е глупаво! Счетоводството е по-добра професия!". Но в рамките на 10-15 години значимостта и необходимостта от избраната дейност може да се промени.

Светът е толкова непостоянен. Само тези, които са гъвкави и приемат промените с лекота, могат да пожънат успехи.

6. "Кариерното развитие е показател за успех"

 

Много хора знаят, че има не само вертикално кариерно развитие (от служител до мениджър, директор и т.н), но и хоризонтално. Примерите за такова са безброй. В някои случаи, успешни интернет потребители набират популярност заради своите умения за шиене, рисуване и дървообработване.

Днес всяко хоби може да се превърне в бизнес, а личностното развитие - в едно от най-важните неща в кариерата. Ако детето не се интересува от математика, но обича да рисува, може би трябва да го насърчите повече по отношение на влеченията му, вместо да търсите частни учители.

7. Превръщането на детето в център на Вселената.

Трябва да знаете, че няма нужда да пазите прекалено много своето дете. Ако искате да се превърне в независима и уверена личност, оставете го само да взима решения и да се грижи за себе си.

Ако се опитвате да защитавате малчугана, той няма да може да се справи с реалността и да преодолява трудностите, защото няма да знае как да го направи.

В някои случаи подобна загриженост има обратен ефект: когато децата растат, те бягат от своите грижовни родители, тъй като искат да имат свобода. Но все още не знаят как да се впуснат в истинския свят без помощ, което също е проблем.

Нека да променим остарелите принципи!

Специалистите твърдят, че трябва да разполагаме с тези умения, за да бъдем успешни в съвременния живот:

  • Високо ниво на комуникация, вместо "сядай и слушай" манталитет.
  • Способност за сътрудничество, създаване на екипна игра и съвместна работа с други хора по различни проекти.
  • Креативност и мислене "извън кутията".
  • Развитие на умения за критическо мислене, които да помогнат на детето да оцелее в реалния свят.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: smithsonianmag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиРецептиАнкетиСпортТестовеИсторияХранене при...Алт. медицинаЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника