Начало Съвети Здраво тяло За детето 7 неща, на които родителите трябва да научат своите деца

7 неща, на които родителите трябва да научат своите деца

7 неща, на които родителите трябва да научат своите деца - изображение

Много родители често изпадат в ситуации, в които искат да помогнат на своите деца, но се страхуват, че могат да влошат нещата, ако се намесят. Това е нещо напълно нормално и естествено. Родителите искат да предпазят малчуганите, но има ситуации, които изискват липсата на тяхната намеса. Те могат да ги подкрепят и да ги научат как да се справят с предизвикателствата, за да се защитават в бъдеще. Представяме ви 7 правила, които да помогнат на детето да се превърне в щастлив и уверен възрастен.

1. Научете го да казва "не"

 • Проблем: Съученик моли вашето дете да му позволи да преписва по време на тест. Ако малчуганът се съгласи да помогне, учителят може да получи два идентични листа с отговори и да понижи оценката на двамата ученици.
 • Решение: Обяснете на детето, че подценява себе си и своите собствени усилия, защото е прекарало много време в подготовка за теста и някой иска да използва неговите знания в своя полза. Да научите малчугана да казва "не" предполага да споменете нещо подобно като: "Още не съм приключил. Не ме разсейвай." Тази рационална фраза може да помогне на детето да се чувства уверено и да не позволява на никой да го манипулира.

2. Научете го да използва остроумие, което да остави другите безмълвни

 

 • Проблем: Съучениците на вашето дете винаги го тормозят и му се подиграват. В резултат на това малчуганът отказва да ходи на училище, защото изпитва емоционална болка, породена от поведението на останалите деца.
 • Решение: В подобна ситуация, родителите не трябва да се намесват пряко в конфликта, за да не влошат ситуацията. Обяснете на малчугана, че проблемът идва от насилник, който иска да изглежда добре в очите на останалите, карайки го да се чувства тъжен и изплашен. Детето трябва да покаже, че думите на хлапето не го разстройват. Ако се смее, докато гледа насилника в очите и демонстрира, че не му пука, останалите ученици могат да загубят интерес към него, тъй като няма да видят никаква ответна реакция.

3. Научете го, че оценките не са най-важното

 • Проблем: Всеки път, когато детето получи лоша оценка, то започва да плаче, защото осъзнава, че не може да се справи добре с поставената задача. И се страхува да съобщи новината на своите родители, за да не бъде наказано.
 • Решение: Много родители карат децата да се страхуват от лошите оценки, без да осъзнават това. Разбира се, придобиването на знания е важно, но малчуганите не трябва да изпитват страх от провал. Много е важно родителите да не се карат и да не наказват детето. Те трябва да покажат, че тяхната любов е преди всяко учебно постижение. Просто кажете: "Не успя ли да получиш по-добра оценка? Не се разстройвай. Следващият път ще се справиш по-добре." И детето няма да се страхува от трудности в бъдеще.

4. Научете го да защитава тези, които са по-слаби

 • Проблем: Детето споделя, че неговите съученици тормозят някакво момче. То осъзнава, че това не е правилно, но не знае как да помогне и са страхува да опита.
 • Решение: Много деца се боят да защитят тези, които са по-слаби, защото не искат да рискуват да се превърнат в жертва. Възрастните също изпитват подобни емоции. Например, те виждат, че някои хора обиждат други, които са от по-ниски социални групи и просто си затварят очите. Ето защо трябва да обясните на детето, че е много важно да симпатизира и да бъде готово да помогне. Помолете го да свърши някоя домакинска задача или да се грижи за някого: братче, братовчед или домашен любимец.

5. Научете го да обича това, което прави

 • Проблем: Постоянната рутина в училище, спортния клуб или друго място кара детето да се чувства уморено. Всичко, което иска, е да се отпусне или да прекара известно време със своите приятели.
 • Решение: Родителите искат децата да бъдат щастливи и да постигнат добри резултати. Ето защо запълват техния график с възможно най-много дейности. Но този подход показва на малчуганите, че нещата, които родителите харесват, не могат да им донесат радост и успехи. Оставете детето да прекара поне час дневно в игри и забавления като например рисуване, спортуване и други.

6. Научете го да обича спорта

 • Проблем: Вашето дете е прекалено срамежливо и резервирано. То обича да стои у дома, вместо да излиза с приятели.
 • Решение: Предложете му да опита отборен спорт. Група деца, които имат сходни интереси, могат да окажат положително влияние върху вашия малчуган. Нещо повече, спортът допринася за детското ниво на доверие. Родителите не трябва да забравят, че е много важно да помнят желанията на своите деца и да им позволят да избират дейностите, които харесват. Ако вашият син обича да танцува, не го карайте да играе футбол. В противен случай може да намрази всичко, свързано със спорта.

7. Научете го да обича себе си такъв, какъвто си

 • Проблем: "Мария има хубава коса, очите на Катя са много големи, а аз съм грозна." Рано или късно всички деца започват да се сравняват с другите и това може да се превърне в сериозен проблем.
 • Решение: Всички деца, независимо от техния пол, искат да бъдат привлекателни и талантливи. Не забравяйте да им казвате, че са красиви. Ако детето има идол, покажете негова снимка като бебе. Обяснете му, че това, което прави един човек красив, не е съвършенството, а уникалността.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thecashlorette.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеСпециалистиРецептиИсторияТестовеСпортХранене при...Алт. медицинаЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника